11 maart, Den Haag: ´Food Chains´ & discussie over rechtvaardigheid voor landarbeiders

Scholas_11mrt(2 maart 2015) Studentenorganisatie Scholas van het International Institute of Social Studies nodigt uit voor de vertoning van de documentaire Food Chains over de strijd van tomatenplukkers in Florida en een discussie met activisten over het achterliggende thema van rechtvaardigheid voor land- en tuinarbeiders in de voedselketens. Deze activiteit steunt de campagne voor het ondertekenen van het Fair Food Programma van de Coalition of Immokalee Workers door supermarktketen Ahold.

11 maart: Filmvertoning ´FOOD CHAINS´ & discussie met activisten over rechtvaardigheid voor land- en tuinarbeiders
Plaats: Aula B, International Institute of Social Studies, Kortenaerkade 12, 2518 AX Den Haag
Voetaal: Engels
Tijd: van 18:30 tot 20 uur
Organisatie: Scholas ISS
Bron: https://www.facebook.com/events/1389835187998102
Poster: 11March_ISS_poster

Doe mee en steun de oproep aan Ahold Inc. (Albert Heijn) om het FAIR FOOD programma van de Coalition of Immokalee Workers (CIW) te ondertekenen

Met deelname van:
– Marijke Bijl, Nederlandse activist die werkt met migranten zonder verblijfspapieren, waaronder tuinarbeiders in het Westland.
– Rob Bleijerveld, Nederlandse activist en blogger over de inkoopmacht van supermarkten en alternatieve voedselproductie en -distributie.
– Karin Astrid Siegmann, senior docent gendereconomie en arbeidsmarkt bij het International Institute of Social Studies (ISS) die ondermeer  onderzoek doet naar precaire arbeid.

fairfoodlabel
De film Food Chains ging vorig jaar in premíere tijdens het Food Film Festival in Amsterdam en werd daarna ook vertoond op het International Institute of Social Studies. De film belicht de strijd van tomatenplukkers in Florida en hun organisatie Coalition of Immokalee Workers (CIW) voor een leefbaar loon en de naleving van mensen- en arbeidsrechten op de velden. Om de film en het achterliggende thema onder de aandacht te brengen van studenten van ISS en andere universiteiten in Nederland organiseert studentenorganisatie Scholas samen met Nederlandse activisten een filmvertoning en discussie op 11 maart. We willen hiermee meer bekendheid geven aan de campagne rondom Ahold en het Fair Food programma en meer mensen betrekken bij de komende activiteiten. Activiteiten die op de rol staan zijn een picket-line tijdens Ahold´s aandeelhoudersvergadering op 15 april, een open brief aan Ahold en bijeenkomsten met deelname van vertegenwoordigers van de Coalition of Immokalee Workers, Student Farmworker Alliance en tuinarbeiders in Nederland.

Achtergrondinformatie over de CIW:

De Coalition of Immokalee Workers (CIW) is een belangrijke sociale beweging in het VS die bestaat uit landarbeiders die geconfronteerd zijn met zeer zware werkomstandigheden en met veelvuldige schendingen van mensenrechten op de tomatenvelden in Florida. Omdat deze arbeiders, waarvan het merendeel migrant is, erg weinig wettelijke bescherming genieten van de Amerikaanse overheid, is hun strategie gericht op de bedrijven die de tomaten inkopen die door hen worden geplukt. Dat doen ze via vernieuwende publiekscampagnes in samenwerking met studentenorganisaties, kerkelijke groepen en consumentenbonden. Ze zijn er in geslaagd om bedrijven als Taco Bell, McDonald´s en WalMart zo ver te krijgen om ¨fair food akkoorden¨ te ondertekenen die de werkers een beter loon en betere arbeidsomstandigheden garanderen.

Een van de ondernemingen waar de CIW zich nu op richt is Ahold, een holding die niet alleen eigenaar is van het Nederlandse Albert Heijn, maar ook van een aantal supermarktketens in de VS die tomaten uit Florida inkopen. Sinds een aantal jaren spreekt de CIW Ahold aan tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf, maar ook door het sturen van brieven en op andere wijze. Tot nu toe weigerde Ahold echter steeds om een fair food akkoord af te sluiten met de CIW. Een aantal Nederlandse activisten die de CIW hierin steunt, wil de druk op Ahold nu opvoeren opdat de onderneming eindelijk tekent. De aandeelhoudersvergadering van Ahold vindt plaats op 15 april in Amsterdam en rondom deze bijeenkomst zijn een aantal activiteiten gepland. De campagne is niet alleen bedoeld om de CIW te steunen, maar ook om – meer in het algemeen – het ontbreken van rechtvaardigheid voor werkers in de voedselketens onder de aandacht te brengen. Zo zijn er ´dicht bij huis´ ook gevallen bekend van slechte werk- en leefomstandigheden voor migrantarbeiders, zoals in het tuinbouwgebied Westland, vlakbij Den Haag.

Meer weblinks:
– Facebooksite Fair Food for Ahold
https://www.facebook.com/FairFoodforAhold
– Coalition of Immokalee Workers
http://ciw-online.org/
– Student/Farmworker Alliance
http://www.sfalliance.org/
.
.
(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4473)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.