Berlijn, 17 januari: 50.000 demonstranten vóór ander landbouwbeleid en tégen TTIP

demo-Berlin-2015
Foto BUND 17-1-015

(20 januari 2015) Terwijl de kritiek op het beoogde TTIP handelsverdrag toeneemt en de Europese Commissie dit met politieke trucs probeert te ondergraven, demonstreerden afgelopen zaterdag 50.000 consumenten en boeren in Berlijn tegen megastallen, gentechnologie en TTIP. Ze willen een ander Europees landbouwbeleid.

(overgenomen van Globalinfo (*))

In Berlijn gingen voor de vijfde achtereenvolgende keer boerinnen en boeren, imkers samen met consumenten de straat op om een ingrijpende hervorming van het landbouwbeleid te eisen. Het verbond eiste van de regering een duidelijke uitspraak tegen het handelsverdrag TTIP tussen de EU en de VS, een functionerende wettelijke bescherming van de landbouw en voedselproducenten tegen gentechnologie, en de onmiddellijke stopzetting van de aanleg van megastallen. De demonstratie met rond de 50.000 deelnemers liep van de Potsdamer Platz naar het Bundeskanzleramt (waar regeringsleider Merkel huist, vert.) en werd aangevoerd door meer dan 90 tractoren.

Het verbond “Wir haben es satt!“(“We hebben er genoeg van!“) heeft de afgelopen jaren veel bereikt: Iedereen heeft het nu over TTIP en 97 procent van de Europeanen is tegenstander van het geven van meer macht aan grote bedrijven . Burgerinitiatieven hebben met hulp van de nieuwe bouwwetgeving de bouw van meer dan 100 megastallen verhinderd. Gentechnologie heeft door de inzet van een brede beweging geen vaste voet op de akkers kunnen krijgen. Toch zijn dit nog maar beginnetjes van een dringend noodzakelijke landbouwomslag die in de richting gaat van een toekomst van een landbouw die in handen van de boeren is en door de samenleving gesteund wordt.

“Het handelsverdrag tussen de EU en de VS is alleen in het belang van mondiaal opererende concerns en zal veel boerenbedrijven hier en elders in de wereld het bestaan onmogelijk maken. Tegelijkertijd dreigen de standaarden voor consumenten verlaagd te worden”, zei Jochen Fritz, woordvoerder van het “Wir haben es satt!”-verbond. “Dat wil zeggen meer gentechnologie in diervoeder en hormoonvlees via de achterdeur. Daarom eisen wij van Bondskanselier Angela Merkel en minister van Handel Sigmar Gabriel om te stoppen met TTIP!”

wirhabenessatt-2015

Het landbouwbeleid van de bondsregering wordt door de organisatoren scherp veroordeeld. Het zou er toe hebben bijgedragen dat bijvoorbeeld sinds het jaar 2000 meer dan drie kwart van de varkensfokkers opgedoekt zijn, terwijl de vleesindustrie in toenemende mate de veeteelt overgenomen heeft. Ondanks dat de vleesproductie in Duitsland 120% van de binnenlandse consumptie bedraagt, worden nog steeds nieuwe megastallen toegestaan.

“De strategie om de productie altijd maar te verhogen, wat tot dumping-exporten op de wereldmarkt voert, is mislukt. De landbouw in Duitsland moet een toekomst hebben die verder gaat dan dierenfabrieken en mega-abattoirs”, aldus Fritz. “Als de Bondsregering nu niets doet, zal zich een agro-industriële structuur verankeren die niet meer te veranderen is. De toekomst moet gericht zijn op voedselsoevereiniteit op basis van regionale markten.”

De voorzitter van de Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) (vergelijkbaar met Milieudefensie in Nederland, vert.), Hubert Weiger, verklaarde in zijn toespraak op de afsluitende manifestatie voor het Bundeskanzleramt: “Het protest tegen het huidige landbouwbeleid behaalt z’n eerste successen. Met dank aan zo’n 250 burgerinitiatieven in het hele land werden meer dan 100 geplande mega-stallen niet gebouwd. Eindelijk wordt meer dierenwelzijn bij de bouw van stallen geëist en minister van Landbouw Schmidt heeft aangekondigd te gaan optreden tegen het overbodige gebruik van antibiotica in de veeteelt.

Nog steeds profiteren vleesconcerns en winkelketens ervan dat de agro-industrie de maatschappij kan belasten met de productiekosten en milieuschade. Maar tegelijkertijd groeit het bewustzijn van de consumenten over de risico’s en bijwerkingen van de industriële landbouw. De voedselproductie in boerenbedrijven en kleine tot middelgrote ondernemingen moet eindelijk beschermd worden tegen oneerlijke concurrentie en meer erkenning krijgen”.

Meer info en foto’s hier:
– ¨50.000 Menschen bei der “Wir haben es satt!”-Demo 2015¨, BUND, 17 januari 2015.

Meer informatie rondom de TTIP:
– Het burgerinitiatief tegen de TTIP waarvoor je nog steeds kunt tekenen:

¨Self-organised European Citizens’ Initiative against TTIP and CETA¨
– ¨‘Handelsakkoord EU-VS: goed voor big business, slecht voor de samenleving’,¨ Knack, 19 januari 2015.
Morgen, 21 januari praat de Tweede Kamer met minister Ploumen en staatssecrertaris Dijnksma over een rapport van het Europees Parlement over mogelijke effecten van het Transatlantic Trade and Investment Partnership op de Europese landbouw. Meer hierover in de ministersbrief en de agenda van de Tweede Kamer (punt75).
– ¨TTIP: de democratie heeft het nakijken,¨ Engelen, in FTM, 19 januari 2015.
– ¨ISDS decision delayed to end of TTIP talks,¨ EUractiv, 13 januari 2015.
– ¨Nieuws van het vrijhandelsfront – 2,¨ Ander Europa, 14 januari 2015.
– ¨19 jan, Berlijn: We hebben er schoon genoeg van! (Voor een ander voedsel- en landbouwbeleid)!,¨ Supermacht, 11 januari 2013.
– ¨Berlijn 22 januari: 22.000 demonstranten voor een duurzaam en rechtvaardig landbouwbeleid,¨ Supermacht, 21 februari 2011.

Ook de onderhandelingen voor een nieuw internationaal dienstenakkoord, het TiSA zijn van invloed op de landbouw (en het recht op voedsel), zie ¨The Tisa Threat to Food and Agriculture,¨ PSI, 2014.

(*) Bronnen:
Het bovenstaande artikel is te vinden op Globalinfo.nl (¨50.000 demonstranten voor boeren en tegen TTIP in Berlijn¨ (20 jan 2015). Het is een vertaling van een artikel van BUND van 17 januari 2015 (¨50.000 fordern den Stopp von Tierfabriken, Gentechnik und TTIP. Bauern und Verbraucher gehen vereint für eine Agrarwende auf die Straße¨)

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4443)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *