Fairfood: Marokkaanse plukkers van AH-tomaten worden zwaar onderbetaald

fairfood-tomato-hotspot(13 november 2014) Op 9 september publiceerde Fairfood International een onderzoeksrapport over de arbeidsomstandigheden in de Marokkaanse tomatensector. De organisatie concludeerde dat Albert Heijn en andere Europese supermarkten tomaten uit Marokko verkopen die worden geplukt en ingepakt door zwaar onderbetaalde werknemers, vooral vrouwen. Daarbij wordt hun recht op vakbondsvrijheid niet gerespecteerd: vakbondsleden worden getreiterd en lopen het risico te worden ontslagen. Overleg tussen Fairfood en Albert Heijn (en andere Nederlandse winkelketens) over de verbetering van de situatie gaat heel moeizaam en er zijn (nog) geen resultaten geboekt. Daarom koos Fairfood ervoor om met dit rapport te komen.

Fairfood onthult zorgwekkende misstanden in de tomatensector

Fairfood International Persbericht
Amsterdam, 9 september 2014

Tomaten in Europese supermarkten, waaronder Albert Heijn, worden geplukt door Marokkaanse tomatenplukkers die extreem lage lonen verdienen, niet genoeg om van te kunnen leven. Een zorgwekkende situatie blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van Fairfood International naar de misstanden in de Marokkaanse tomatensector. Fairfood start vandaag met een campagne voor leefbaar loon voor voedselarbeiders [1].

Extreem lage lonen

Uit het rapport van Fairfood ´The Fruits of their labour – The low wages behind Moroccan tomatoes sold in European supermarkets´ blijkt dat het grootste deel van de Marokkaanse tomatenplukkers vrouw is en dat zij meestal niet meer dan vijf euro per dag verdienen, terwijl zij minimaal 15 euro nodig hebben om met hun gezin rond te kunnen komen. Eelco Fortuijn, Directeur Advocacy Fairfood: ¨De Marokkaanse tomatenplukkers die onze tomaten plukken, verdienen dus zo weinig dat zij in armoede leven, en zelfs moeite hebben om simpele dingen zoals onderwijs voor hun kinderen of gezondheidszorg te kunnen bekostigen. Hun salaris komt overduidelijk niet in de buurt van wat een leefbaar loon zou moeten zijn. Leefbaar loon is een mensenrecht, maar de meeste tomatenplukkers verdienen nog steeds een hongerloon voor hun harde werk.¨

Uit het rapport blijkt verder dat het recht op vakbondsvrijheid van de arbeiders niet gerespecteerd wordt. Fortuijn: ¨In theorie hebben Marokkaanse tomatenplukkers wel recht op vakbondsvrijheid, maar in de praktijk blijkt vaak dat de arbeiders die zich hebben aangesloten bij een vakbond worden onderdrukt, of in het slechtste geval worden ontslagen. Zo kunnen zij nooit voor hun recht op een eerlijk loon opkomen.¨

tomaten

Verantwoordelijkheid Nederlandse supermarkten

In de winter halen veel supermarkten [2] waaronder ook Albert Heijn tomaten uit Marokko. Echter, de omstandigheden van de mensen die de tomaten plukken zijn mensonterend. Fairfood beroept zich op het feit dat supermarkten de verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat alle werknemers in de hele keten een leefbaar loon ontvangen.

Fortuijn: ¨Supermarkt en hebben de macht en invloed om te bepalen wat consumenten kopen en onder welke voorwaarden het voedsel wordt geproduceerd.¨ Fairfood roept supermarkten waaronder Albert Heijn op om hun verantwoordelijkheid te nemen en om een leefbaar loon te betalen aan tomatenplukkers in Marokko. ¨Het is belangrijk dat supermarkten niet simpelweg overschakelen naar nieuwe leveranciers in andere landen. Dit zou geen structurele oplossing bieden voor het probleem van lage lonen en zou de Marokkaanse tomatenplukker in armoede achterlaten,¨ benadrukt Fortuijn. Fairfood start een campagne voor leefbaar loon voor de Marokkaanse tomatenplukkers en alle andere voedselarbeiders in de wereld.

Over Fairfood International

Fairfood is een internationale campagne- en lobbyorganisatie. Wij hebben als missie de sociaal-economische omstandigheden van kwetsbare mensen in het mondiale voedselsysteem te verbeteren en het bevorderen van duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Wij sporen bedrijven in de voedselindustrie en overheden aan om problemen in voedselketens op te lossen die invloed hebben op boeren, werknemers, consumenten en het milieu.
– – – – – – – –

* Voor meer informatie over Fairfood’s werk in Marokko.
* Download hier het volledige rapport ¨The Fruits of their labour – The low wages behind Moroccan tomatoes sold in European supermarkets¨.

Noten:fairfood-hotspot-tomatoes
[1] Een leefbaar loon is een loon dat net voldoende is om te voorzien in de basisbehoeften van een werknemer en zijn gezin en zou ten minste genoeg moeten zijn om voedsel, huisvesting, kleding, onderwijs en gezondheid te kunnen bekostigen.
[2] In de winter halen Europese supermarktketens als Tesco, Sainsbury´s en Albert Heijn tomaten uit Marokko (*)

(*) [opmerking red. Supermacht:] een deel van die tomaten is op illegale wijze geteeld en geoogst in de bezette West-Sahara. Zie: ¨West-Sahara: plundering en voedselhulp voor Saharawi; goedkope vis en tomaat in onze supermarkten,¨ Supermacht, 1 maart 2014.

Bron:
– ¨Fairfood onthult zorgwekkende misstanden in de tomatensector,¨ Fairfood International, 9 september 2014.

Meer lezen:
– ¨Over slavernij in Zuidspaanse tuinbouwsector, over supermarktmacht en de Euromed vrijhandelszone,¨ Supermacht, 6 juli 2008.
– ¨Supermarktketen Ahold moet verantwoordelijkheid nemen in bestrijding van uitbuiting,¨ 6 juli 2010.
– ¨SOMO-rapport: Bittere bijsmaak van fruit bij Albert Heijn,¨ 21 februari 2011.
– ¨Trieste tomaten,¨ Foodlog, 4 september 2011.
– ¨Vrij Nederland over West-Saharaanse bloedtomaten bij Albert Heijn,¨ Supermacht, 16 juli 2012.
– ¨7 febr, A’dam: 4 Marokkaanse vakbondsactivisten vertellen over groenteproductie voor Nl’se supermarkten, en over Arabische Lente,¨ Supermacht, 25 januari 2013.
– ¨SOMO: ¨Spilling the Beans – Slechte arbeidsomstandigheden in Marokkaanse sperziebonensector¨,¨ Supermacht, 17 februari 2013.
– ¨´Schiavi´: hoe moderne slavernij de Europese groenteschappen vult,¨ Supermacht, 30 november 2013
– ¨Tomatenplukkers en mensenrechtenorganisaties VS: ´Ahold participeer NU in het Fair Food Programma in de VS!´,¨ Supermacht, 8 april 2014.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4290)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.