Werknemers Lidl distributiecentrum eisen onderzoek naar ´voice-picking´ en verbetering van arbeidsomstandigheden

(2 november 2014) Op 3 november bieden Lidl-werknemers van het distributiecentrum in Tiel een petitie aan aan hun manager waarin ze verbetering van de arbeidsomstandigheden en Gewoon Goed Werk eisen. Ook moeten de Poolse medewerkers contracten krijgen in hun eigen taal en moet er onderzoek komen naar klachten over het zogenaamde ‘voice picking’-systeem. In april voerden collega´s in Heereveen actie voor soortgelijke eisen en in mei boden FNV kaderleden het onderzoeksrapport ¨Lidl, vertil je niet aan je succes!¨ aan over werkdruk en lichamelijke klachten. Dit kwam tot stand na een uitwisselingsproject met collega´s in Chili.

(Door Rob Bleijerveld)

Maandag 3 november zullen zo´n 25 werknemers van het Lidl-distributiecentrum in Tiel een petitie aanbieden aan manager van Woerkom. Dat doen ze mede namens ongeveer 45 collega´s (waaronder uitzendkrachten) die anoniem willen blijven [1]. Hun eis is dat Lidl de arbeidsomstandigheden verbetert en dat doet volgens de richtlijnen van Gewoon Goed Werk [2].

Volgens FNV kaderlid Jacub Jakubczak vindt men Lidl wel een goede werkgever, maar zijn een aantal verbeteringen nodig om het werk ¨nog beter en gemotiveerder¨ te kunnen uitoefenen. Zo willen de werknemers betere roosters, betere roulatie van de werkzaamheden, meer veiligheid op de werkvloer en een betere behandeling waar het gaat om vakantieaanvragen, overwerk en ziekmeldingen. Ook moeten de contracten van de Poolse medewerkers in het Pools worden opgesteld.

Verder is het belangrijk dat er een goed onderzoek komt naar het nieuw ingevoerde ‘voice picking’-systeem [3]. Daarbij krijgen de werknemers opdrachten via een koptelefoon met een robotstem. Ter controle moeten ze per microfoon op dezelfde monotone wijze antwoorden. Het systeem zorgt bovendien voor veel storingen en het veroorzaakt lichamelijke klachten.

Vertegenwoordigers van FNV Handel en kaderleden willen voor donderdag 13 november een gesprek voeren met het management van Lidl.

¨Lidl, vertil je niet aan je succes!¨

In april voerden collega´s van hen van het distributiecentrum Heerenveen, samen vrachtwagenchauffeurs, actie voor betere arbeidsomstandigheden en eisten ook al onderzoek naar het voice pickingsysteem. En in mei presenteerden Lidl-kaderleden van FNV Bondgenoten de directie van Lidl het rapport ¨Lidl, vertil je niet aan je succes!¨ [4]. Dit rapport toont aan dat er een structureel probleem is bij Lidl Nederland waar het gaat over het tillen en verslepen van
dozen. In de DC´s wordt te hoog en topzwaar gestapeld en in de winkels wordt te lang en te zwaar getild.

Een citaat uit het rapport: ¨De regels – als ze er al zijn – worden niet of nauwelijks gecommuniceerd en er wordt niet of nauwelijks op de naleving toegezien door het Lidl management. De problemen die hieruit voortkomen hebben letterlijk hun weerslag op de gezondheid van de Lidl medewerkers. Het stijgende marktaandeel en de groeiende omzetcijfers van Lidl gaan hiermee dus letterlijk over de ruggen van de medewerkers.¨

Ondertussen is er ook geen goede supermarkt-cao afgesloten [5], terwijl Lidl zich – ironisch steeds meer profileert als een bedrijf dat werkt
aan ´duurzaamheid´. Blijkbaar gaat dit alleen over het milieu, niet over werkomstandigheden.

Voorbeeld Chili

Sinds 3 jaar zijn FNV kaderleden bij Lidl actief in een internationaal uitwisselingsproject met collega’s uit de supermarktsector in Chili. Daar leerden ze onder andere hoe ze de problemen in kaart kunnen brengen die ze op de werkvloer tegenkomen. De informatie over de missstanden is door de Lidl-medewerkers zelf verzameld. Via zogenaamde productiemapping-formulieren hebben ze een jaar lang systematisch bijgehouden hoeveel te hoge, topzware en omgevallen stapels dozen (pallets) de Lidl distributiecentra en winkels binnenkomen. (Voor een uitgebreide lijst met verbeterpunten die worden geëist, zie p. 15 van het rapport [4]).


Meer lezen:

– ¨LIDL kadergroep in Chili: “Tezamen leren we van elkaar” (TIE-Netherlands),¨ Supermacht, 7 november 2013.
– ¨Lidl-medewerkers tillen zich een breuk aan het succes van Lidl,¨ FNV Bondgenoten, 16 mei 2014.
– ¨Nieuwsbrief FNV Lidl nieuwsbrief – juli 2014¨, FNV Bondgenoten, 14 juli 2014.
(Over Franse (vakbonds)kritiek op het ‘voice picking’-systeem:)
– ¨Voice picking et risques professionnels,¨ Vidéo Dailymotion, 9 december 2010.
– ¨Grève chez Lidl, ´Le seul mot d’ordre est le rendement´,¨ La Rotative, 13 december 2012.
– ¨Un accord vide et loins des attentes des salariés,¨ UNSA, 28 maart 2014.
– ¨Pick by voice, Direction régionale de Guingamp,¨ 2014.

Noten:
[1] Op het distributiecentrum van de Lidl in Tiel werken ongeveer 130 mensen, onder wie ca. 30 uitzendkrachten.
[2] Zie: ¨Wat is Gewoon goed werk?¨ en ¨Decent work agenda – Promoting Decent work for all¨.
[3] Zie ondermeer: ¨Lidl uses the Schaefer Case Picking System for order picking,¨ Logistics Handling, 4 juni 2013, ¨SSI wins LIDL contract,¨ HSS Search, 12 december 2012 en ¨Voice-directed warehousing,¨ Wikipedia.
[4] Rapport ¨Lidl, vertil je niet aan je succes!¨ (mei 2014).
Zie ook: ¨Lidl kaderleden in actie, mede-geïnspireerd door internationale uitwisseling,¨ Supermacht, 19 mei 2014.
[5] Het distributiecentrum valt onder de supermarkt-cao die sinds 1 april 2013 niet meer is verlengd is. Hierdoor zitten de 260.000 werknemers al meer dan een jaar zonder cao. Iedereen die 1 april 2013 in dienst is gekomen, valt niet onder de oude cao. Werkgevers kunnen hun dus slechter belonen dan hun collega’s. Daarom wil FNV Bondgenoten dat er zo snel mogelijk een nieuwe cao komt waarin gelijke behandeling van werknemers voorop staat, het werken in de avonduren extra wordt beloond en er sprake is van een reële loonsverhoging.

Bronnen:
– ¨Werknemers distributiecentrum Lidl Tiel in actie,” FNV Bondgenoten, 30 oktober 2014.
– ¨Werknemers distributiecentrum Lidl in actie voor verbeterde omstandigheden,¨ FNV Bondgnoten, 23 april 2014.

(verkorte webklink: https://www.supermacht.nl/?p=4235)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.