Wat is er te doen op Wereldvoedseldag (16 oktober)?

FAO-wereldvoedseldag2014(28 september 2014) Op 16 oktober is het weer Wereldvoedseldag. Het thema is ¨Gezinsboeren: De wereld voeden met zorg voor de aarde¨. Ook in Nederland worden op of rond die dag publieksactiviteiten georganiseerd waaraan je mee kunt doen..

Wereldvoedseldag [*] heeft dit jaar als thema ¨Gezinsboeren: De wereld voeden met zorg voor de aarde¨. Bedoeld om het aanzien van gezinsboerenbedrijven en kleinschalige boeren overal ter wereld te verbeteren. Want zij spelen een zeer belangrijke rol bij het terugdringen van honger en armoede, het voorzien in voedselzekerheid en voeding, het verbeteren van het levensonderhoud, het beheren van natuurlijke hulpbronnen, het beschermen van het milieu en het totstandbrengen van duurzame ontwikkeling, vooral in niet-stedelijke gebieden.

Ook in Nederland zijn er tal van publieksactiviteiten die hier aandacht aan besteden. Hieronder een beperkt overzicht.

* CALL TO ACTION (diverse activiteiten)
(bronnen: ¨Call To Action: Wereldvoedseldag!¨ en ¨Food: 15 acties¨.

15acties-oneworld¨Om Wereldvoedseldag extra kracht bij te zetten, vinden er van 1 tot en met 15 oktober publieksacties plaats door het hele land om inspirerende statements te maken voor een beter voedselsysteem wereldwijd. Steeds meer beseffen we dat we problemen in ons voedselsysteem aan moeten pakken door samen te werken. Ook beginnen we steeds vaker in te zien hoe groot het effect is van de manier waarop wij hier omgaan met voedsel in andere delen van de wereld. Tijd dus om aan de Nederlanders te vragen welke statement zij willen maken voor goed voedsel.
Een jury bestaande uit afgevaardigden van Ministerie van Economische Zaken, Oxfam Novib en FoodGuerrilla beoordeelde een flinke aantal inzendingen voor activiteiten op punten als ´zit er een mondiaal aspect in?´ en ´is de actie toegankelijk voor een groot publiek?´. Het was moeilijk kiezen, maar uiteindelijk is de jury tot een besluit gekomen!¨

1 oktober: Van Riek tot Vork (Utrecht)
In Utrecht verrast de YFM je met een straatdiner voor meer dan twee, geheel gemaakt van lokale producten. Deze groenten zijn afkomstig van Nederlandse boeren. Waarom importeren we zoveel groenten en fruit, terwijl Hollandse boeren de mooiste producten hebben vers van het land? Je hoort het verhaal uit eerste hand van de boeren zelf:

2 oktober: BIKKNICK (Zwolle)
In Zwolle kun je terecht voor het verhaal achter de pieper, georganiseerd door Groenkapje en Partners. Test jouw kennis via een aardappelquiz terwijl je geniet van een aardappelproeverij,  en druk met een aardappelstempel jouw stempel voor goed voedsel op deze aardkloot.

3 oktober: KinderKookKafe (Haaften)
Het KinderKookKafe gaat met kids en ouderen zelf koken met eigen geteelde groenten.Vlakbij de Betuwe is er een weelde aan groente en fruit dat heerlijk smaakt in jouw favoriete gerecht. Lokaal is er een heleboel mogelijk. En zou het niet te gek zijn als een dorp geheel zelfvoorzienend kan worden? Laat de kids ontdekken hoe ons voedsel groeit en wat je er allemaal mee kan maken! Als ouder, vriend of bekende mag je komen proeven!

4 oktober: DumpsterDiveDiner (Amsterdam)
In Nederland gooien we te veel eten weg, gezamenlijk wel zo’n 50 kilo per persoon per jaar. Dat is ruim €150,-. We gooien daarmee niet alleen het voedsel weg, maar ook een enorme hoeveelheid water wat er voor nodig is om het te laten groeien. Terwijl we in Nederland een overschot hebben aan voedsel, hebben ze in andere landen een te kort. Tijd om wat zuiniger aan te gaan doen! Dan verminderen we ook nog het CO2 uitstoot dat vrij komt bij het transport.

5 oktober: Earn Your Foodmiles (Groningen)
Hoeveel voedselkilometers heeft jouw eten eigenlijk afgelegd? Dat kun je zelf ondervinden. Stap op de hometrainer van Frankville in Groningen en hoe verder je fietst: hoe exotischer het product dat je ermee verdient. Ook krijg je meteen een kaart mee naar huis waar je op kunt zien welke groenten en fruit in het seizoen zijn, lekker eten van dichtbij om je foodmiles te reduceren.

6 oktober: Global Diet (Online college)
In een serie korte online mini-colleges word je in vogelvlucht door de wereldvoedselproblematiek genomen, met het Global Diet als uitgangspunt. Vanaf deze dag kun je jouw kennis verrijken over de problematiek in het voedselsysteem en wat je er zelf aan kunt doen!

7 oktober: Nutrilicious (Wageningen)
Wat betekent jouw dagelijkse bakkie pleur eigenlijk voor de bodem? Wil je eten produceren, dan heb je de bodem nodig voor nutriënten. Door intensieve landbouw staat de bodemvruchtbaarheid wereldwijd onder druk. De WUR laat op 7 oktober zien hoeveel jouw dagelijkse boodschappen eigenlijk vragen van de bodem.

8 oktober: Wereld Burgers (Amsterdam Zuidoost)
Smaak te pakken organiseert op 8 oktober een kookworkshop voor kinderen om te laten proeven hoe gezond het eten kan zijn. Met ingrediënten over de hele wereld worden er ‘wereldburgers’ gemaakt. Samen met volwassenen gaan de kinderen aan de slag. De wereldburgers worden na het koken uitgewisseld met de buurt en samen opgegeten. Wie maakt de lekkerste wereldburger?

9 oktober: Familie GEEFt (Rotterdam)
Het GEEF Cafe wil lekker en gezond eten voor iedereen toegankelijk maken. Wij geloven dat een maaltijd meer is dan een bord eten. Samen eten verbindt mensen. We organiseren een familiediner waarbij de“ stad “ het “land” ontmoet. Schuif aan tafel met buren en boeren!

10 oktober: Vis, een zee vol mogelijkheden (Den Haag)
YFM geeft inkijk in onze relatie met visa, toen, nu en in de toekomst. De visstanden kleuren in het rood, ecosystemen raken verwoest en wij eten vrolijk door. Wat gaan we daar samen aan doen? In welke zee willen we zwemmen over 50 jaar, een die rijk is aan vis en variatie, of een uitgeputte zee

11 oktober: Vistival (Groningen)
Vertoning van de film “the Damned of the Sea” over het leven van een hedendaagse vis. Je krijgt inzicht over de weg die een vis aflegt van de Noordzee naar ons bord. Waarom is het eigenlijk zo dat we in Nederland weinig vis eten uit eigen zee, maar o-zo graag exotische vis eten? En wat betekent dat voor onze aardbol? a afloop een borrel met bijzondere hapjes in het thema van de avond.

12 oktober: Een bedankje voor de banaan
Waar komt eigenlijk die banaan vandaan waar heel Nederland dol op is? Ga mee op reis naar het land van herkomst. Leer de boer kennen achter de banaan, en proef van de lekkerste bananencake terwijl je een bericht achter laat voor die ene boer.

13 oktober: Gezonde kassa’s (Utrecht)
Ben jij zo iemand die wordt verleid bij de kassa om toch dat snoepgoed op de band te gooien? Is het niet mogelijk om in plaats daarvan te kiezen voor gezond voedsel, zoals appelen, mandarijntjes of tomaten? Deze Guerrilla actie op initiatief van Annemiek Vlaming verovert de kassaschappen van verschillende supermarkten in het hele land . . . beware

14 oktober: Food Security Waste (Twello)
Terwijl boeren in Oeganda te maken hebben met (verborgen) honger, wordt er hier op grote schaal dagelijks goed eten weggegooid. Het team van Food security starts with reducing waste gaat zowel in Twello als in Oeganda op zoek naar landbouwpraktijken en de verhalen van boeren.

15 oktober: Take-A-Waste Counter (Utrecht)
Makkelijk, snel, lekker en vers: de afhaalmaaltijd is een absolute favoriet bij de werkende Nederlander. Wat nu als je zo’n maaltijd gratis kan krijgen die is gemaakt van voedsel dat anders in de kliko zou zijn beland? Dat kan bij de Take A Waste- Counter van Over Vers op Utrecht CS – mis dit maal niet!

16 oktober: EAT THIS! (Amsterdam)
Goed eten geeft ons energie. Energie die hard nodig is om te werken, te studeren en te genieten. Eten is letterlijk de basis waarop je bouwt. Helaas hebben ruim 800 miljoen mensen op deze wereld die basis niet. Zij komen dagelijks eten te kort. Dit kan en moet anders! Daarom schotelen wij je op Wereldvoedseldag een evenement voor waar je serieus je tanden in kan zetten. Tijdens EAT THIS! kan je luisteren naar inspirerende sprekers, meepraten in onze live Food Radio Show, wereldse happen eten bij de foodstands, campagne leren voeren (of eerlijke koffie leren zetten) en met je voetjes van de vloer tijdens een dik tropisch feestje! EAT THAT!

EatThis-YFM

.
* FOOD4ALL FESTIVAL

(bron: ¨Hongerig voor rechtvaardigheid – 7, 8 en 9 oktober 2014¨)
Plaats: Movie W, Wilhelminaweg 3A, Wageningen
Deze derde editie van het Food4All Festival van FIAN, ILEIA en Otherwise draagt de titel ¨Hungry for Justice¨. Er zijn gevierde documentaires te zien over voedselproductiesystemen, landgrabbing en agroecologie.

7 oktober ¨No Food No Land No Life¨ (vanaf 20 uur)
Een film van Amy Miller (2013, 75 min.) is tegelijk een urgente oproep om een eind te maken aan landgrabbing en een gepassioneerde oproep voor duurzame, kleinschalige landbouw. Het geeft een stem aan degenen die op directe wijze worden benadeeld door landgrabbing door het combineren van persoonlijke verhalen en beelden van gemeenschappen die vechten om de zeggenschap over hun land terug te krijgen. Met spreker.

8 oktober ¨Voices of Transition¨ (vanaf 20 uur)
Een film van Nils Aguilar (2012, 65 min.) die laat zien dat bestaande en dreigende crises (zoals bodemerosie, klimaatverandering, en afnemende krimpende voorraden natuurlijke hulpbronnen) positieve uitdagingen kunnen zijn. Met beelden van vernieuwende initiatieven uit Frankrijk, Cuba en het VK voor meer plaatselijke veerkracht om shocks te weerstaan. Met spreker.

9 oktober ¨Tomorrow’s food (Het nieuwe eten)¨ (vanaf 20 uur)
Deze film van Benny Vink (2014, 51 min., Engels ondertiteld) legt op prachtige wijze de visie en creativiteit vast van de Nederlandse kok Jonathan Karphatios, die besloot om het voedsel dat hij in zijn restaurant serveert zelf te telen. Enthusiast neemt hij je mee naar zijn tuinen en de plaatselijke leveranciers die zijn eigen productie aanvullen. ¨Producten krijgen meer waarde wanneer je de tijd en energie ervaart die nodig zijn voor hun groeiproces.¨ Karpathios laat zien hoe belangrijk koks kunnen zijn bij de opbouw van meer duurzame voedselsystemen. Met de filmmaker als spreker.

.
* WERELDMAALTIJD

13 tm 17 oktober 2014: De Rooi Pannen (Breda)
De Rooi Pannen besteedt aandacht aan Wereldvoedseldag door van 13 t/m 17 oktober in alle restaurants en in de aula van de afdeling MBO Horeca Eindhoven gerechten te serveren die uitgaan van duurzame en rechtvaardige ingrediënten. Alle opleidingen van de afdeling MBO Horeca spelen in dit project een rol.
De opbrengsten van deze restaurantweek gaan naar stichting Luanda Jinja en de daarvoor werkende paters van Millhill.  De stichting is een initiatief van de paters die ooit in het klooster van De Rooi Pannen in Tilburg zaten en is sinds enkele jaren het officiële goede doel van onze school.

16 oktober: Wereldwijde verdeling van voedsel (Stoutenburg vanaf 18 uur)
Tussen de gangen door wordt informatie gegeven over de wereldwijde verdeling van voedsel.
Adres: Stoutenburgerlaan 5. toegang: 15 euro. Organisatie: Franciscaans Milieuproject Stoutenburg. Info: 033-4945500. E-mail: post AT stoutenburg.nl

16 oktober: Right to Food (Driebergen-Zeist, van 18 tm 21 uur)
Earth Charter Event, Interactief programma met nationale en internationale sprekers en met een Wereldmaaltijd. A holistic perspective on food. Tijdens deze bijzondere bijeenkomst, op Wereldvoedseldag, wordt het thema voedsel van verschillende kanten belicht. Welke impact heeft het huidige voedselsysteem op Alles Dat Leeft? En wat zijn de meer duurzame alternatieven, gebaseerd op andere waarden?
Landgoed de Reehorst, Antropia, Hoofdstraat 8. Toegang: 55 euro, incl. diner, drinken en het boek ‘Earth Charter in Actie’. Vooraf aanmelden!. Organisatie: Earth Charer Nederland. E-mail: earthcharter AT ncdo.nl.

.
* BOEK

16 oktober: Presentie boek ¨Voedsellabyrint΅ (Amsterdam)

Het boek ‘Het Voedsellabyrint’ wordt op Wereldvoedseldag, 16 oktober, uitgebracht. Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen en psycholoog Jutka Halberstadt bundelen hierin hun kennis.
Gezonder eten is niet alleen een kwestie van eigen verantwoordelijkheid of van een goed dieet, maar vraagt om een gezamenlijke aanpak van de overheid, gezondheidszorg, onderwijs, voedingsindustrie en consument. Meer lokaal geproduceerde producten op de markt, minder gebruik van bestrijdingsmiddelen en minder rood vlees eten zijn voorbeelden van verandering in voedselproductie en eetpatroon. Wereldwijd kunnen dergelijke veranderingen tot een duurzamer samenleving leiden.

FAO-tekenwedstrijd
Meer achtergrondinformatie, zie:
– ¨infographic ´Family Farmers: Feeding the world, caring for the earth´,¨ FAO.
– ¨World Food Day: 16 October 2014; Inequalities of Food Distribution, FAO (purpose, history, progress), Global Undernourishment, Climate Change and Food, Future Food Systems,¨ Joanna Friedman (cs), Action Against Hunger.
tekenwedstrijd voor kinderen.

Noten:
[*] Deze dag is in het leven geroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties om stil te staan bij voedselzekerheid in de wereld. Want er lijden nog steeds zo’n 870 miljoen mensen wereldwijd onnodig honger, terwijl er voldoende voedsel wordt geproduceerd om 12 miljard mensen te voeden. Daarom wordt er op Wereldvoedseldag, wereldwijd extra stil gestaan bij de betekenis van voedsel en voedselzekerheid in de breedste zin. Zie: ¨Family Farming is the focus of World Food Day 2014,¨ FAO, 2014.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4182)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *