VVM-debat 17 sept: ‘Voedselmarkt en macht’ (over machtconcentraties in het agri-industrieel complex)

VVM_debat_Voedsel&Macht_17-9(10 september 2014) Op 17 september 2014 organiseert het Netwerk van Milieuprofessionals (VVM) in Utrecht een debat getiteld ´Voedselmarkt en macht¨. Het gaat over de ‘georganiseerde onverantwoordelijkheid’ van machtige multinationals in de voedsel- en landbouwsector en de bedrieiging voor de voedselzekerheid, de positie van kleine boeren en het milieu. Het debat is onderdeel van de VVM-debatcyclus ‘Voedsel voor tien miljard?’

(overgenomen van het VVM)

Debat ´Voedselmarkt en macht´

“We beseffen het nog niet, maar de voedselzekerheid komt ook in Nederland stevig onder druk te staan. Dit niet alleen als gevolg van zaken als een sterk groeiende wereldbevolking, bodemdegradatie, gebrek aan water of klimaatverandering,  maar ook van de ‘georganiseerde onverantwoordelijkheid’
die kenmerkend is voor het opereren van machtige multinationals. Deze ‘voedselimperia’ beheersen de voedselmarkt en lijken slechts in geïnteresseerd winstmaximalisatie op korte termijn. Om dat te bereiken worden eisen aan de productie gesteld die niet passen op specifieke lokale omstandigheden. Dat gaat ten koste van kleine boeren en van het milieu.

Tegelijkertijd weten deze multinationals een virtuele werkelijkheid te creëren waardoor het lijkt alsof duurzaamheid bij hen hoog in het vaandel staat. Net als bij financiële imperia kunnen deze voedselimperia instorten met grote gevolgen voor de voedselproductie overal ter wereld. Dat geldt ook voor de toevoer naar ons land dat voor zijn voedselvoorziening extreem van import afhankelijk is. Er zijn een aantal positieve ontwikkelingen die het tij kunnen keren zoals initiatieven die inzetten op een grotere mate van zelfvoorzienendheid en het sluiten van kringlopen op een zo klein mogelijke schaal met aandacht voor directe relatie producent-consument.

Hoofdspreker: Jan Douwe van der Ploeg, hoogleraar Rurale Sociologie aan de Landbouwuniversiteit van Wageningen en onder meer lid van de Raad voor het Landelijk Gebied.
Commentaar op zijn inleiding: Drees Peter van den Bosch van Willem&Drees. Willem&Drees brengt verse aardappels, groenten en fruit van de boer die beter en gezonder teelt dan de massa op de tafel van de consument in buurt van de boer.

Datum:           woensdag 17 september
Tijd:                17.00 – 20.30 uur
Locatie:           VVM Bureau, Arthur van Schendelstraat 800, 3511 ML Utrecht
Programma:
17:00-18:00    Inloop met biologische broodjes en drankjes
18:00-20:30    Inleidingen en debat met korte pauze en een drankje na afloop

Organisatie:
De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van Frans van der Steen (het Haags Milieucentrum) van de VVM Sectie Voedsel en Landbouw.

Aanmelden:
Aanmelden is mogelijk via VVM activiteiten (http://www.vvm.info/activities.php – eerst inloggen). Niet leden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar bureau at vvm.info.

Hier meer over kosten en annuleringsvoorwaarden


Debatcyclus ‘Voedsel voor tien miljard?’

Het debat ´Voedselmarkt en macht´ van de VVM sectie Voedsel en Landbouw is het vierde debat uit de Debatcyclus ‘Voedsel voor tien miljard?’ Het vijfde en laatste debat is getiteld ´Wie pakt de handschoen op? (Wie pakt de aanbevelingen op die uit de debatcyclus naar voren zijn gekomen?)´ en vindt plaats op 12 november 2014.

Over de debatcyclus als geheel:
Mogelijk telt de aarde over niet al te lange tijd tien miljard mensen. Hoe zijn al die monden op een houdbare manier te voeden? Die vraag staat centraal tijdens een serie van vijf debatten van de VVM-sectie Voedsel en Landbouw.

Deel 1 – Hoe zeker is voedsel (presentatie & verslag online)
Impressie/ verslag

Deel 2 – Slepen met water  (presentatie online & verslag)
Impressie/ verslag

Deel 3 – Bodem als basis (presentatie online & verslag)
Impressie/ verslag

Onze op de wereldmarkt georiënteerde industriële landbouw gaat gepaard met een hoog gebruik van kunstmest, landbouwchemicaliën, water, antibiotica, fossiele brandstoffen en zware machines. Daarmee ondergraven we stap voor stap de pijlers waarop onze voedselzekerheid rust, zeker in het licht van de snel groeiende wereldbevolking. Door de wereldwijde afhankelijkheidsrelaties tussen economie, banken, voedsel, klimaat, bodem en water dreigt een voedselcrisis met grote gevolgen voor onze voedselzekerheid.
Met het organiseren van een debatcyclus zet de VVM-sectie Voedsel en Landbouw het probleem op de nationale agenda. Doel is tot aanbevelingen te komen om een mondiale catastrofe te voorkomen.


Meer lezen:

Over de VVM-sectie Voedsel en Landbouw

Bron:
¨Voedselmarkt en macht,¨  Netwerk van Milieuprofesssionals

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4132)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *