Video: ´Het geheim van de voedsel-marketing´

(19 augustus 2014) Op het internet is een video te vinden waarin een marketeer uit legt hoe fabrikanten en supermarkten hun klanten dingen laten kopen die ze misschien niet zouden kopen als ze zich realiseerden welk dierenleed achter het productieproces schuil gaat….

We weten allemaal wel dat we niet alles moeten geloven wat op een verpakking staat, maar deze video maakt wel heel duidelijk hoe we heel gemakkelijk dingen geloven dankzij een sterk marketingteam. De vrouw in de video speelt voor marketeer die uitlegt geeft over marketing en ze geeft het publiek zelf ook een rol daarbij zodat menigeen zich steeds meer ongemakkelijk gaat voelen.

Het gaat volgens haar om 3 marketingtechnieken die de klant moet doen geloven dat deze een bepaald product ècht nodig heeft en zelfs niet zonder kan.

1 – iedereen gelooft wat op het label vermeld staat.

Voorbeelden : ´Vers van de boerderij´, ´100% natuurlijk´ en ´De keuze van de slager´. Dat maskeert de werkelijkheid van een geconcentreerde dierenvoederij die plaatjes van een moderne koeienstal in werkelijkheid meteen zouden oproepen.

Koeienstal

2 – focussen op vooruitgang

Door de voedseltekorten na de Tweede Wereldoorlog oorlog is de basis gelegd voor een economisch effectieve intensieve veeteelt die in de loop der tijd alleen maar verfijnd is en grootschaliger is toegepast. Door gebruik van een juiste woordkeuze kan de marketeer de aandacht een bepaalde kant opsturen.

porkcares-add
Zoals het voorbeeld van de tekst ¨We streven naar optimalisatie¨ in groot letterformaat, midden op een foto van een varkensstal in een industrieel bedrijf. Dat geeft de toeschouwer een meer comfortabel gevoel.

Of het gebruik van ´innovatie´ om het neveneffect van zo´n groot aantal dieren in zo´n beperkte ruimte, namelijk het veel voorkomen van ziekten onder dieren, te maskeren en te voorkomen dat de toeschouwer zich hierbij ongemakkelijk voelt.
kippenstal

Bijvoorbeeld door het ´vertalen´ van zo´n situatie als ´positief en progressief´ door middel van de tekst ¨De veeteelt is meer efficiënt geworden en dierenartsen hebben daarop ingespeeld door nieuwe technologiën en methodes toet te voegen aan hun praktijk¨.

de_toekomstige_consumentEn kinderen, de toekomstige klanten, krijgen kleurboeken waarin ook vormen van vooruitgang zijn verwerkt.

De varkens zien er tevreden uit en bevinden zich in een schone, goed verlichte stal, zonder ziektes.
kleurboek

3 – het geheime wapen – dat ben jij zelf!

Wanneer je in een supermarkt rondloopt, wil je niet weten waar deze producten vandaan komen, hoe ze zijn geproduceerd, hoe de dieren zijn behandeld.
Ofwel: De kracht van bewuste ontkenning (negatie) van massale wreedheid op enorme schaal. Dat gebeurt overal en iedereen is bereid de andere kant op te kijken….

Bron:
¨E-talk, ´The secrets of food marketing,¨ You Tube, 12 mei 2014 (7 minuten)Met interessante lezersreacties

Stop_spin_(Compassion_in_world_farming)            De makers: campagneorganisatie ´Compassion in world farming´
                                        Over hun campagnes.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4106)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.