1,2,4 en 6 juli: tv-documentaires over bijensterfte en de gevolgen voor mensen en natuur

(1 juli 2014) Deze week vertoont de ARD 2 documentaires over het belang van bijen voor natuur en mens en over de bijensterfte.

Vandaag (1 juli) en morgen (2 juli) is dat de Zwitsers/Oostenrijks/Duitse documentaire ¨More than Honey – Bitterer Honig¨ van de Oostenrijker Markus Imhoof (2012, 90 minuten) en op 4 en 6 juli is dat de Frans/Canadese dokumentaire ¨Das Geheimnis des Bienensterbens¨ van Mark Daniels.

Sinds het begin van deze eeuw is er wereldwijd sprake van grote bijensterfte. Er is veel speculatie over de oorzaken, maar over een aspect is iedereen het eens: wanneer de bij uitsterft, heeft dat grote invloed op de mens. In ¨More Than Honey – Bitterer Honig¨ (2010, 90 minuten) gaat filmmaker Markus Imhoof op zoek naar de oorzaken van de bijensterfte en vraagt zich af wat de gevolgen (zullen) zijn voor mens en natuur.

1 juli 2014  van 22:45 – 0:15 uur op ARD tv.
2 juli 2014 van  03:00 – 04:30 uur op ARD tv
(bron: http://programm.ard.de/?sendung=2810612384850207&first=1).

In de documentaire ¨Das Geheimnis des Bienensterbens¨ van Mark Daniels gaat het ook over de grote afhankelijkheid van mens en natuur van de bij, in diens rol als belangrijkste bestuiver. Tot voor kort kon niet duidelijk een hoofdoorzaak of -dader worden aangewezen voor de ziekte die leidt tot de massale bijensterfte. Daniels laat wetenschappers uit de hele wereld aan het woord over hun onderzoek op verschillende relevante terreinen en welke inzichten en oplossingen dat opleverde.

4 juli 2014 van 8:55 – 10:25 uur op ARTE tv
6 juli 2014 van 9:50 – 11:20 uur op ARTE tv
(bron: http://programm.ard.de/?sendung=2872412344529198&first=1)

De bijen sterven. De moordenaar, een bekende van de politie, loopt vrij rond en gaat gewoon door met zijn praktijken.

In de VPRO-gids van deze week constateert Oliver Kerkdijk in zijn recensie van de eerste documentaire dat er geen geruststellende weilandgezoem meer is te horen en geen wilde veldbloemen meer zijn te bekennen in onze ¨ogenschijnlijk kerngezonde weilanden waar koeien grazen die ons voorzien van goedkope geïndustrialiseerde melk¨ Die weides zijn een hongerwoestijn geworden voor bijen, hommels en andere bestuivers van bloemen. ¨Deze diertjes die aan de basis staan van de ecologische keten zijn verjaagd door de mens. Onze eonomische groei is omgekeerd evenredig met ons ethische besef¨. Door toenemende schaalvergroting en intensivering in de landbouw wordt het bestaan van de beestjes ernstig bedreigd.

De documentaire ¨More than honey¨ laat zien dat de Chinezen inmiddels de bestuiving van appelbomenbloesems zelf met de hand moeten doen omdat er wijd en zijd geen  bijen en hommels meer zijn (door de pesticiden). Dat kan ook een toekomstbeeld vormen voor Nederland. Hier heeft Greenpeace bijvoorbeeld de residuen van talloze (legaal gebruikte!) gifsoorten aangetoond op planten die worden verkocht in tuincentra. Ook de zeer giftige neonicotinoïden.

Meer lezen:

* Greenpeace Nederland

GP heeft een site over bijen(sterfte). Met daarop een link naar de petitie ¨Vraag Intratuin om gifvrije producten¨ (linksonderaan op de pagina).

Met de petitie wil Greenpeace de volgende doelen bereiken:
1. Tuincentra verkopen uitsluitend nog producten waarop geen voor bijen of mensen schadelijke pesticiden zijn toegepast.
2. Een Europees verbod op bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen. Mocht Europa hierin falen, dan moet Nederland deze maatregel in eigen land nemen.
3. EU-lidstaten moeten nationale actieplannen aannemen voor bescherming van bijen en wilde bestuivers met specifieke aandacht voor bevordering van duurzame landbouw.
4. Behoud van natuurlijke leefomgevingen van bijen en wilde bestuivers en meer biodiversiteit in agrarische gebieden. Dat wil zeggen meer leefruimte en voedsel voor de bijen in en om akkers en weiden.

En een filmpje ¨De bijen zelf komen ook in actie¨ en met pro-bijen actieideeën.

* Vogelbescherming

En de Vogelbescherming heeft ook een bijenwebsite en een petitie ¨Laat de weidevogel niet uitsterven!¨. Petitietekst ¨Ja, ik help mee de rijke weide te redden. Ik steun de oproep van Vogelbescherming aan zuivelfabrikanten en politiek dat er 200.000 hectare bloemrijke weide terugkomt. Laat de weidevogels niet uitsterven, red de rijke weide!¨.

Op hun site kun je ook je ¨selfie in een wei¨ plaatsen: ¨Maak een #weifie en plaats deze op de weidekaart¨.

* Bijenlint

Het Bijenlint: Samen voor de bij, tegen bijensterfte. Een Bijenlint is een aaneenschakeling van initiatieven ter bevordering van de overlevingskansen van de bij. Dit landelijke Bijenlint wil iedereen de informatie, tips en ondersteuning bieden die nodig is om van Nederland weer een geschikte woonplaats voor bijen te maken. Daarbij kan iedereen, zowel bedrijven als particulieren, een belangrijke rol spelen. Iedere actie, ieder bijenhotel of bijvriendelijke tuin, kan op deze site worden weergegeven als een onderdeel van een lang lint aan mooie initiatieven. Een echt Bijenlint dus.

* Bijenstichting

Bijenstichting, ´Steeds meer kritiek op intensieve voedselproductie´ (oktober 2012)¨ (oktober 2012) naar aanleiding van opmerkingen van industrielobbyist Louise Fresco.

* Supermacht

– ¨12 mrt 22.25 uur: ZEMBLA ‘Moord op de honingbij’ (bedreiging voedselvoorziening; belangen industrie),¨ Supermacht, 2 maart 2011.
– ¨´Share the Buzz´: veel minder voedsel in de supermarkt zonder de honingbij,¨ Supermacht, 17 juni 2013.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4019)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *