Lidl kaderleden in actie, mede-geïnspireerd door internationale uitwisseling

(19 mei 2014) Sinds 3 jaar zijn Lidl kaderleden actief in een internationaal uitwisselingsproject met collega’s uit de supermarktsector in Chili. Daar leerden ze onder andere hoe ze de problemen die ze tegenkomen op de werkvloer in kaart kunnen brengen. Een jaar lang hielden ze de problemen bij met te hoog, te zwaar en te lang tillen en verslepen binnen LIDL Nederland. Dat rapport werd vandaag gepresenteerd bij het hoofdkantoor van Lidl Nederland.

Overgenomen van TIE-Netherlands [1] (met aanvulling)

De cijfers

Naar Chileens voorbeeld heeft de kadergroep van FNV Handel een jaar lang geïnventariseerd wat TIE-nl-Lidl-kaderleden-in-actie-1personeel van Lidl moet tillen of verplaatsen. Zowel in de distributiecentra als binnen de filialen. Daadwerkelijk cijfermatig onderzoek is gedurende acht weken bij zeven Lidl-filialen gebeurd. Als norm voor te hoog werd 1,80 meter gehanteerd, topzwaar was als kisten van meer dan 20 kilo hoger dan 1,75 meter werden gestapeld. 1256 pallets waren volgens deze normen te zwaar, 615 topzwaar beladen en 28 pallets waren hierdoor omgevallen. In veertien filialen ging de kadergroep na of het tilwerk tot lichamelijke klachten leidt.

TIE-nl-Lidl-kaderleden-in-actie-2De vakbond concludeert dat 16 procent rug-, pols-, schouder-, gewrichts- en of hoofdpijnklanten heeft. In sommige filialen zou dit zelfs 50 procent zijn (zie het rapport [2]).

Met hun eigen onderzoek hebben de kaderleden kunnen aantonen dat het probleem van te hoog, te zwaar en te lang stapelen en tillen geen incidenten zijn, maar een structureel probleem betreft. Naast het aandragen van bewijsmateriaal van de misstanden formuleerden ze ook een aantal urgente verbeterpunten.

De actie

Zo’n 35 kaderleden waren vanochtend aanwezig bij het hoofdkantoor van Lidl. Gehuld in T-shirts “Minder werkdruk voor de hoogste kwaliteit” werd alles in stelling gebracht voor de presentatie van de brochure. De zon was met ons, net als een grote hoeveelheid gele ballonnen en een grote oplage van het verschenen rapport.

TIE-nl-Lidl-kaderleden-in-actie-3Het duurde een tijd voordat financieel directeur Erwin Bziuk het rapport [2] in ontvangst kwam nemen. In de tussentijd werden er een aantal slogans gescandeerd zoals: Hoe willen we de pallets? Lager! Hoe willen we de dozen? Lichter! Wanneer? Nu!

Blijkbaar was de heer Bziuk geïnteresseerd genoeg geraakt vanwege de commotie, want na zo’n anderhalf uur kwam hij dat toch het rapport in ontvangst nemen. De belangrijkste bevindingen en urgente verbeterpunten werden door een van de kaderleden gepresenteerd. BzuikTIE-nl-Lidl-kaderleden-in-actie-4 gaf aan dat hij het rapport met aandacht zou lezen en de situatie serieus opnam.

Hoe serieus zal ongetijfeld door de kaderleden worden bijgehouden in de toekomst. De komende week wordt het rapport over heel Nederland verspreid.

Naar Chileens model

Bijzonder aan het rapport is dat de informatie over de genoemde misstanden is verzameld door Lidl medewerkers zelf. Via zogenaamde productiemapping formulieren hebben Lidl kaderleden en hun collega’s een jaar lang systematisch bijgehouden hoeveel te hoge, topzware en omgevallen stapels dozen (pallets) de Lidl distributiecentra en winkels binnenkomen.

TIE-nl-Lidl-kaderleden-in-actie-5Daarbij hebben we binnen de DC’s en filialen navraag gedaan over het aantal collega’s dat last heeft van lichamelijke klachten die direct te maken hebben met het stapelen en verslepen van de te hoge en te zware stapels dozen. Als laatste is er een groot archief van beeldmateriaal van de misstanden aangelegd.

Het systematisch bijhouden van schadelijke werkzaamheden in de Lidl winkels en distributiecentra is een methode die geleerd is in een internationale uitwisseling met vakbondscollega’s uit de supermarktsector in Chili, Zuid- Amerika.

In Chili werken de vakbonden binnen de supermarktketen LIDER en het bijbehorende distributiecentrum LTS al een aantal jaren aan het in kaart brengen van de productie. En ze hebben daar indrukwekkende resultaten mee behaald als het gaat om het afdwingen van betere arbeidsomstandigheden.TIE-nl-Lidl-kaderleden-in-actie-6

Geïnspireerd door dit voorbeeld hebben de Lidl kaderleden nu dus zelf ook een deel van misstanden binnen hun productie in kaart gesystematiseerd, verwerkt tot een rapport en aan de buitenwereld gepresenteerd. Een mooi staaltje van internationaal vakbondswerk wat bovendien laat zien dat we vaak ook veel kunnen leren van onze vakbondscollega’s over de grens!

Lees hier meer over de persaankondiging van de actie:
– ¨Lidl-medewerkers tillen zich een breuk aan het succes van Lidl,¨ FNV Bondgenoten, 16 mei 2014
– ¨Lidl-medewerkers tillen zich een breuk aan het succes van Lidl¨, Transport-Online, 16 mei 2014.

Lees hier meer over de uitwisseling tussen kaderleden Lidl FNV Bondgenoten en Autonome Vakbonden van Wall-Mart Chili:
– ¨LIDL kadergroep in Chili: ´Tezamen leren we van elkaar´,¨ TIE-Netherlands, 6 november 2013.
– ¨Uitwisseling in de supermarktsector: ´Minder werken, meer verdienen!´,¨ TIE-Netherlands, 11 oktober 2013.
– ¨Video uitwisseling vakbondsactivisten uit de supermarktsector uit Nederland en Chili,¨ TIE-Netherlands, 11 januari 2013.
– ¨Uitwisseling met Chileense vakbondsleden inspiratie voor LIDL kadergroep campagne,¨ TIE-Netherlands, 5 oktober 2012.
– ¨Uitwisseling kaderleden supermarktsector Chili: ´Nooit meer alleen´,¨ TIE-Netherlands, 5 juni 2012.
– ¨Uitwisseling Chileense en Nederlandse kaderleden supermarktsector een succes,¨ TIE-Netherlands, 29 november 2011.

Noten:
[1] Bron: http://www.tie-netherlands.nl/node/4789 (publicatie 19 mei 2014).
[2] ¨Lidl vertil je niet aan je succes¨, rapport van FNV Handel/TIE-Netherlands, dd. 19 mei 2014.

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

Meer lezen (pers, FNV en Supermacht):
– ¨Lidl gebukt onder eigen succes,¨ Spitsnieuws, 20 mei 2014.
– ¨‘Werknemers Lidl moeten te hard werken’,¨ Nieuws, 19 mei 2014.
– ¨Cfo Lidl wil ‘constructief overleg’ over tilwerk,¨ Levensmiddelenkrant, 19 mei 2014.
– ¨CFO Lidl: ´geen represailles actievoerders´,¨ Distrifood, 19 mei 2014.
– ¨FNV wijst Lidl op gevolgen van te hoog, te zwaar en te lang stapelen en tillen,¨ Foodholland, 19 mei 2014.
– ¨FNV Handel in actie tegen tildruk Lidl,¨ Distrifood, 16 mei 2014.
– ¨FNV dient rapport in over te zwaar tilwerk Lidl,¨ Levensmiddelenkrant, 16 mei 2014.
– ¨Personeel Lidl Heerenveen wil betere werkomstandigheden,¨ Heerenveense Courant, 24 april 2014.
– ¨Werknemers distributiecentrum Lidl in actie voor verbeterde omstandigheden,¨ FNV Bondgenoten, 23 april 2014.
– ¨Kadergroepen AH winkels en Lidl bundelen de krachten,¨ FNV Bondgenoten, 17 april 2014.

¨LIDL kadergroep in Chili: ´Tezamen leren we van elkaar´ (TIE-Netherlands),¨ Supermacht, 7 november 2013.
– ¨Uitwisseling in supermarktsector: ´Minder werken, meer verdienen!´ (dmv ´productiemapping´),¨ Supermacht, 17 oktober 2013.

– ¨Investering van 10 miljoen in Genks verdeelcentrum Lidl,¨ HLN be, 4 juni 2013.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=3851)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *