Krachtenbundeling en acties voor een nieuwe en betere supermarkt-cao

ik steun supermarktpersoneel- FNVBG(25 april 2014 – update 190325) Sinds 1 april vorig jaar is de cao voor het supermarktpersoneel (winkels en dc´s) niet meer verlengd. De werkgevers houden dat tegen volgens FNV Bondgenoten. De bond steunt de recente werkonderbrekingen en blokkadeacties van chauffeurs van DC´s in het noorden van het land. En is betrokken bij een petitie aan de leiding van Lidl en een brief aan de leiding van Albert Heijn en Aldi. Het geduld lijkt op te raken, de verschillende personeelsgeledingen gaan nauwer samenwerken en meer actie volgt ongetwijfeld…

(door Rob Bleijerveld)

Petitie aan Lidl

Op dinsdag 24 april kreeg financieel directeur Erwin Bziuk van Lidl een petitie overhandigd namens ongeveer 140 werknemers van het distributiecentrum van het concern in Heerenveen. De werknemers zijn in actie gekomen voor een verbetering van hun arbeidsomstandigheden.

Zo willen ze dat de manier van leidinggeven verbetert en dat de werkdruk wordt verlaagds door een betere personeelsbezetting. Ook hebben ze klachten over overwerk, ziekmeldingen en vakantieaanvragen.

Klachten over ´voice picking´

Maar er zijn meer klachten. Zo willen ze dat er onderzoek wordt gedaan naar lichamelijke en andere klachten door het nieuw ingevoerde voice picking systeem. Daarbij krijg je via een koptelefoon opdrachten van een monotone stem te horen en moet je ook op dezelfde manier terug moet praten in de microfoon om te controleren of je de juiste order hebt.

FNV Bondgenoten wil samen met kaderleden voor maandag 12 mei een gesprek met Lidl over de bovengenoemde punten. Volgens Fatma Bugdayci, bestuurder FNV Bondgenoten is dit distributiecentrum het meest duurzame distributiecentrum van heel Nederland, maar Lidl gaat absoluut niet duurzaam om met haar eigen werknemers.

¨Nieuwe cao!¨

Een ander heikel punt is dat de supermarkt-cao op 1 april 2013 afliep en dat er nog geen nieuw akkoord is. Hierdoor zitten de 260.000 werknemers al meer dan een jaar zonder cao [1]. En alle werknemers die sinds die datum in dienst zijn getreden, vallen niet onder de oude cao en kunnen dus slechter worden beloond dan hun collega’s.

FNV Bondgenoten wil daarom zo snel mogelijk een nieuwe cao afsluiten zodat er weer sprake is van gelijke behandeling. Verder moet er een reële loonsverhoging komen en moet werken in de avonduren extra worden beloond.

Chauffeurs in actie

In de nacht van maandag 21 op dinsdag 22 april blokkeerden zo´n vijftig chauffeurs bovengenoemd distributiecentrum. Deze actie stond in het teken van de strijd [2] voor een goede cao.

Vlak voor pasen waren er gedurende twee dagen lang ook al poortblokkades van andere distributiecentra in het noorden van het land. Hierdoor werd de levering van brood aan C1000 en Coop vertraagd. Volgens Lidl heeft de blokkade van dinsdag ook voor vertraging gezorgd.

De chauffeurs voeren actie voor drie procent loon [3] en tegen de verdringing van vaste chauffeurs door goedkope buitenlandse chauffeurs die via schijnconstructies werken. De komende weken volgen meer regionale acties. En op 10 mei staat een landelijke actiedag gepland.

Krachtenbundeling

Bij deze actie gaat het om een krachtenbundeling tussen de chauffeurs die voor de supermarkten en zij die voor leveranciers rijden [4].

Maar ook onder het supermarktpersoneel is sprake van nauwere samenwerking om snel een goede cao te verkrijgen. Zo hebben de kadergroepen van het winkelpersoneel van Albert Heijn en Lidl besloten om samen op te trekken. De eerste samenwerkingsactie was een brief waarin zij de werkgevers oproepen om hun verantwoordelijkheid te nemen om de cao af te spreken. Ook schreven ze een brief aan de eigen collega’s waarin ze om steun vragen voor hun oproep aan de werkgevers. [5]

En een oproep aan de klant

FNV Bondgenoten vraagt ook om steun van de consument voor een goede cao. Klanten die ook vinden dat de medewerkers in de supermarkten ¨gewoon goed werk¨ verdienen, wordt gevraagd om een e-card te sturen aan de werkgevers. Daarvoor is een E-card gemaakt met titel ¨Ik steun supermarktpersoneel¨ [6].

Update Pers:
FNV en CNV voerden op 29 april actie onder chauffeurs ten behoeve van 3% loonsverhoging. Dat was onder meer bij het AH-distributiecentrum in zaandam.
(Zie: ¨Chauffeurs UPS en AH in actie voor beter loon,¨ RTV Noordholland, 29 april 2014 (link niet meer actief; was: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/142464/Chauffeurs-UPS-en-AH-in-actie-voor-beter-loon), en ¨Eieren voor chauffeurs bij AH,” Noordhollands Dagblad, 30 april 2014 (link niet meer actief; was: http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/zaanstreek/article27058593.ece/Eieren-voor-chauffeurs-bij-AH?lref=R7).

Meer lezen:
– ¨LIDL kadergroep in Chili: ´Tezamen leren we van elkaar´ (TIE-Netherlands),¨ Supermacht, 7 november 2013.
– ¨Uitwisseling in supermarktsector: ´Minder werken, meer verdienen!´ (dmv ‘productiemapping’),¨ Supermacht, 17 oktober 2013.

Noten:
[1] Hieronder vallen 140.000 chauffeurs, magazijnmedewerkers, kraanmachinisten en kantoorpersoneel.
[2] ¨Chauffeurs gaan actie voeren voor betere cao,¨ Logistiek Nl, 17 maart 2014.
[3] ¨Chauffeurs voeren actie bij Lidl dc in Heerenveen,¨ Logistiek Nl, 22 april 2014.
[4] ¨Chauffeursactie bij distributiecentrum LIDL Heerenveen,¨ Transport Online, 22 april 2014.
[5] ¨Gezamenlijke brief aan werkgevers AH en Lidl kadergroepen,¨ FNV Bondgenoten, 17 april 2014.
[6] Zie hier: https://fnvjong.nl/meldpunt-supermarkten (was: http://www.fnvjongsupermarkt.nl/steunsupermarktpersoneel)

Bronnen:
– ¨Personeel Lidl Heerenveen wil betere werkomstandigheden,¨ Heerenveense Courant, 24 april 2014 (artikel niet meer online te vinden).

– ¨Chauffeurs blokkeren Lidl DC Heerenveen,¨ Feanet, 22 april 2014 (oude link: http://www.feannet.nl/item/4577-chauffeurs-blokkeren-lidl-dc-heerenveenhttp://www.feannet.nl/item/4577-chauffeurs-blokkeren-lidl-dc-heerenveen). Zie nu: ¨Chauffeurs voeren actie bij Lidl dc in Heerenveen,¨ Logistiek, 22 april 2014.
– ¨Werknemers distributiecentrum Lidl in actie voor verbeterde omstandigheden,¨ FNV Bondgenoten, 23 april 2014.
– ¨Kadergroepen AH winkels en Lidl bundelen de krachten,¨ FNV Bondgenoten, 17 april 2014 (nieuwe weblink).

– ¨Ik steun het supermarktpersoneel!,¨ FNV Bondgenoten, 16 april 2014.
– ¨Vrachtwagenchauffeurs starten protest met poortacties,¨ Logistiek Nl, 7 april 2014. (Oude link was: http://www.beroepschauffeur.eu/forum/viewtopic.php?f=353&t=6324).

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=3720)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *