Emailactie: “Eurocommissaris Barnier, stop het machtsmisbruik door Europese supermarkten!”

(27 maart 2014) Het Netwerk voor de Regulering van Supermarkten in de EU roept op om Eurocommissaris Barnier aan te sporen snel te komen met krachtige wetgeving tegen misbruik van inkoopmacht door Europese supermarkten. Dat kan door het sturen van een email-brief en via Twitter en Facebook.

Foods fed up with supermarket abuse, demand fairerfood
Ons voedsel heeft genoeg van het machtmisbruik door supermarkten (bron: Traidcraft)

In heel Europa hebben supermarkten een dominante positie waar het gaat om de aankoop van levensmiddelen. Ze misbruiken hun macht en zadelen hun leveranciers op met kosten en risiko’s. Daardoor betalen werknemers en boeren op hun beurt de prijs met lange werkdagen, lage lonen en verschrikkelijke werkomstandigheden.

Het Netwerk voor de Regulering van Supermarkten in de EU wil dat Europees Commissaris Barnier dit misbruik eindelijk tegen gaat. Consumenten wordt gevraagd deze oproep per email te steunen (zie verderop).

Commissaris Barnier heeft vorig jaar met zijn departement voor Interne Markt een Europa-brede consultatie georganiseerd over Oneerlijke Handelspraktijken in de Voedselketen [1]. Hij is bij uitstek degene die in staat is om supermarkten in heel Europa te dwingen tot eerlijke handel. Maar tot nu toe heeft hij niet laten weten wanneer hij stappen in die richting zal zetten en met welke maatregelen hij zal komen tegen het misbruik van inkoopmacht door supermarkten.

Vele duizenden burgers in de EU hebben vorige jaar al laten weten dat er wat moet gebeuren [2]. Nu zijn zelfs de levensmiddelen opgestaan en roepen Barnier op tot actie.

Foods headed for EU calling for fairerfood
Ons voedsel op weg naar de EU om #fairerfood te eisen (bron: Traidcraft)

Het Britse Traidcraft [3], een van de organisaties binnen het Netwerk voor de Regulering van Supermarkten in de EU, vraagt om meer steun om de druk op Barnier en zijn departement op te voeren.

Iedereen kan mee doen door via de email krachtige maatregelen te eisen. De (vertaalde) tekst daarvoor is hieronder (*) te vinden.

Je kunt de actie steun door je gegevens in te vullen op *deze pagina*. En door daarna rechtsonderaan op de knop ‘Submit’ te drukken. Traidcraft zorgt er dan voor dat de brief ook namens jou aan Barnier wordt gestuurd [4].


Noten:

[1] Zie “14 november, Tweede Kamer: Rondetafelgesprek over de gevolgen van inkoopmacht in de ‘voedselketen’ (Marktwerking en Mededinging)” en “EU Sociaal-Economisch Committee: ‘Stop misbruik inkoopmacht door grote supermarktketens!’“.
[2] Zie: “Consortium overhandigt 40.000 handtekeningen aan Eurocommissaris Barnier. Pak oneerlijke handelspraktijken van supermarkten aan,” 9 december 2013.
[3] “Take action: help us take on GreedCo“.
[4] Traidcraft houdt de deelnemers op de hoogte van de ontwikkelingen. Als je dat niet wilt, kun je dat doorgeven via dit emailadres

EC Barnier confronted with demand for fairerfood-2
Commissaris Barnier geconfronteerd met de eis voor #fairerfood (bron: Traidcraft)

(*) De (vertaalde) inhoud van de email-brief aan Barnier:

“Een handvol machtige retailers zoals Tesco, Aldi, Lidl, Carrefour en Ahold bepalen niet alleen waar we kunnen winkelen, maar ze bepalen ook welke producten beschikbaar zijn en wat hun prijs is. Deze retailers staan in tussen de miljoenen consumenten in Europa en al die leveranciers wereldwijd die toegang zoeken tot de Europese markt.

De grote supermarktbedrijven misbruiken hun enorme inkoopmacht door leveranciers uit te knijpen zodat hun eigen kosten laag blijven. Deze leveranciers doen zaken in een “klimaat van angst”. Ze hebben weinig andere keus dan te voldoen aan de eisen van de supermarkten en ze houden hun klachten voor zich om het risiko van uitsluiting te voorkomen.

Deze druk wordt dikwijls doorgegeven aan de mensen die nog lager in de voedselketen werkzaam zijn. Zoals boeren die geen zekerheid hebben over de betaling die ze zullen ontvangen en werknemers die regelmatig lange werkdagen maken onder slechte werkomstandigheden en voor lage lonen.

Het ontbreekt aan wetgeving om deze praktijk van misbruik van inkoopmacht tegen te gaan, een praktijk die profijtelijk is voor de supermarkteigenaren en rampzalig voor consumenten, leveranciers, werknemers en boeren.

Ik roep u daarom op om op Europees niveau krachtige, afdwingbare maatregelem te steunen tegen oneerlijke handelspraktijken en voor een eerlijk aandeel voor al degenen die wereldwijd lager in de voedselketen werkzaam zijn en voor de consumenten in de EU.”


Je kunt deze actie ook steunen door onderstaande teksten te sturen via Twitter en/of Facebook:

Voor Twitter: Brussel moet nu een besluit nemen tegen misbruik van inkoopmacht door supermarkten. Steun de oproep voor krachtige maatregelen. http://bit.ly/P4WOle #fairerfood

Voor Facebook: We zijn er bijna! Het wachten is op een besluit van Eurocommissaris Barnier dat een eind maakt aan het machtsmisbruik door Europa’s grootste supermarkten tegen de mensen die ons voedsel telen, oogsten, verwerken en verpakken. Steun onze oproep aan Barnier voor krachtige wetsvoorstellen! http://www.traidcraft.co.uk/get_involved/campaign/supermarkets/action_on_supermarkets

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=3547)

Een gedachte over “Emailactie: “Eurocommissaris Barnier, stop het machtsmisbruik door Europese supermarkten!”

  1. Het wordt tijd dat de macht van de supermarkten wordt terug gedrongen door wetgeving. Ook wordt het tijd voor eerlijkere verdeling van de winsten door betere prijzen voor de leveranciers en betere lonen van de medewerkers. Dit zal de algehele economie beter stimuleren dan een zeer hoog inkomen
    voor een hand vol CEO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *