8 en 9 maart: Reclaim the Seeds 2014 in Haren & Groningen

RTSlogo2Na succesvolle edities in 2012 in Amsterdam en 2013, vindt Reclaim the Seeds 2014 op 8-9 maart plaats in Haren en Groningen. Er komt een markt met 27 kramen, er is een vol workshopprogramma, er wordt gekookt, er is een debat (‘De Levende Genenbank’), er zijn excursies langs boeiende buurtmoestuinen, en veel meer.
RTSlogo1

.

Na succesvolle edities in 2012 in Amsterdam en 2013, vindt Reclaim the Seeds 2014 op 8-9 maart plaats in Haren en Groningen. Ook in het Noorden van Nederland zijn veel mensen bezig met het behouden van bijzondere gewassen en, heel belangrijk, er is een actieve groep mensen die zich in wilde zetten voor de organisatie van het weekend. Het is nu bijna zover, en het ziet er goed uit! Er komt een markt met 27 kramen, er is een vol workshopprogramma, zaterdagavond een debat en zondag excursies langs boeiende buurtmoestuinen.

Gasten uit Colombia

We zijn zeer verheugd met drie gasten uit Colombia die komen spreken over de strijd in hun land tegen nieuwe zadenwetgeving en de vernietiging van zaaigoed van boeren.

RTS2014Debat “De Levende Genenbank”

Dat debat is op zaterdagavond en is zeker de moeite waard met panelleden van European Campaign for Seed-Sovereignty, Stichting Zaadgoed, It Griene Nêst, Netwerk Eeuwig Moes.

Europese regelgeving, tegengeluiden en alternatieven

Uiteraard zal er in Groningen weer een zadenbeurs zijn met vele kraampjes vol zaden en informatie over seed saving en andere onderwerpen die te maken hebben met een duurzame en (bio-)diverse landbouw. Net als de afgelopen jaren komen er weer diverse workshops. Een deel is praktisch, bijvoorbeeld over het zelf bewaren van zaden of het opzetten van een tuin. Andere workshops zijn meer theoretisch, bijvoorbeeld over de politieke situatie of de dubieuze rol van het bedrijfsleven. Dit jaar zal er extra aandacht zijn voor de aanpassing van de Europese zadenwetgeving. In April 2014 zal dit in het Europees Parlement worden besproken, maar de voorstellen zoals die er nu liggen voorspellen niet veel goeds.

Zaterdag 8 maart: zadenmarkt, film en debat

Zaterdag 8 maart staat in het teken van een zadenmarkt waar particulieren, organisaties en bedrijven uit binnen- en buitenland zaden ruilen, weggeven en verkopen. Gelijktijdig met de markt vindt een workshopprogramma plaats. Er zullen praktische workshops zijn over het zelf telen van zaden en workshops die ingaan op internationale ontwikkelingen op het gebied van zaden en biodiversiteit. Er is bijvoorbeeld aandacht voor de EU-wetgeving en de invloed van internationale bedrijven zoals Monsanto op de landbouw wereldwijd. ’s Avonds kan men bij een debat met experts meepraten over het zadenbeleid en de gevolgen voor Nederland. Parallel worden documentaires over zaden vertoond.

Zondag 9 maart: kennismaken met lokale projecten

De zondag staat in het teken van samen praktisch bezig zijn, van doen en van aandacht voor lokale initiatieven. Er komt een fietstocht door Groningen om kennis te maken met lokale initiatieven zoals buurtmoestuinen en pluktuinen. Waar mogelijk steken deelnemers de handen uit de mouwen om de initiatiefnemers weer op gang te helpen in het nieuwe seizoen. Een uitgebreider programma vind je hier. Meer over tijden, locaties, routes, kosten, eten en overnachtingsmogelijkheden vind je op de pagina met praktische informatie.
Programmaboekje online

Bron: Reclaim the Seeds 2014

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=3466)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.