9 januari: Zembla over macht van de supermarkten en de gevolgen voor de voedselproductie

(6 januari 2014) Update– Op donderdagavond 9 januari is er een Zembla-uitzending over de prijzenoorlog tussen de supermarkten en de ‘scherpe deals’ die ze sluiten met hun leveranciers. Zembla vraagt zich af wie de echte prijs betaalt van de goedkope boodschappen.

Op 9 januari zendt de VARA een reportage van Zembla uit, genaamd “Bodemprijzen en kiloknaller“. De supermarkten proberen de consument voortdurend te verleiden tot aankopen met stuntprijzen en mega-aanbiedingen. Om zoveel mogelijk consumenten te behouden en aan zich te binden voeren ze een prijzenoorlog met elkaar. De slogans zijn “Wij zijn goedkoper dan onze concurrenten” en “Wij zijn de goedkoopste”.

De prijzen die de supermarkten voor hun producten vragen kunnen zo laag zijn, omdat ze in staat zijn “scherpe deals” te sluiten met hun leveranciers. Dat betekent dat het produceren van het brood, de groente en het vlees zo goedkoop mogelijk moet.

De consument denkt dat dit hen geld scheelt bij de kassa. Zembla vraagt zich echter af of dat wel zo is. Wie betaalt de echte prijs van de boodschappen?
De programmamakers onderzoeken in deze reportage de macht van de supermarkten en de gevolgen voor de productie van ons voedsel.

Titel: “Bodemprijzen en kiloknaller”
Tijd en dag: 9 januari 2014 van 21:10 – 22:00 uur
Zender: Nederland 2
Online: vanaf plms 22:15 uur hier te zien
Uitzending Gemist: hier.

Andere Zembla-afleveringen over het thema voedsel zijn te vinden in het Dossier Voedsel. Het gaat ondermeer om de titels “Sjoemelen met vlees“, “Wild west op zee“, “De zoete verleiders“, “Voedselverspilling“, “Handel in honger“, “Slank in één dag“, “Opnieuw antibiotica alarm“, “Dikke kinderen” en “Vlees en bloed“.

Zie ook: – “Antwoorden van het CBL op gestelde vragen aan Zembla,” CBL, 28 november 2013.

Bron: “Bodemprijzen en kiloknallers,” Zembla, januari 2014.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=3286)

 

Een gedachte over “9 januari: Zembla over macht van de supermarkten en de gevolgen voor de voedselproductie

 1. Ik heb gisteren met ongeloof naar Nova Zembla gekeken en ik vind het ronduit schandalig dat de supermarkten zoveel macht hebben.
  Als ik ook maar ergens anders mijn boodschappen kon halen zou ik dit uit protest doen, maakt me niet uit of het wat meer kost.
  Voor de consument maakt het blijkbaar ook niet uit waar/hoe het voedsel van Nederland wordt geproduceerd, als het maar goedkoop is.
  Mijn moeder zei vroeger al, “goedkoop is duurkoop” en ze heeft nog gelijk ook.
  Doordat de supermarkten het goedkoop in het schap hebben liggen krijgen de producenten de schuld als er iets mis is. Nou ik vind dat de Nederlandse consumenten maar eens goed moeten nadenken wat men aanricht als de supermarkten stunten, maakt niet uit met wat, het is gewoon rommel die je koopt.
  Is het een A merk dan gaat de producent op den duur failliet omdat men het onder de kostprijs moet leveren, dit kost BANEN!!!!!. maar daar hebben we als Nederlanders geen boodschap aan zolang we maar goedkoop en ongezond eten.
  Dus mijn boodschap is LET OP ALS JE IETS KOOPT DAT TE GOEDKOOP IS OM TE PRODUCEREN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.