11 december: Doe mee aan de (experimentele) Voedselraad Amsterdam!

(9 december 2013) Op 11 december organiseren Pakhuis de Zwijger, Farming the City en Platform Eetbaar Amsterdam samen met bewoners uit die stad een interactieve proefsessie van de Amsterdamse Voedselraad. Vragen daarbij: Wat is het belangrijkste dat jij wilt bereiken op het gebied van voedsel, en hoe ga je dat verwezenlijken? Het experiment wordt via skype begeleid door de oprichter van de Voedselraad van Toronto die al sinds 1991 bestaat.

(deels overgenomen van de DeZwijger-website)

Verschillende steden hebben een voedselraad opgericht om zo samen na te denken over het voedselsysteem. Voorbeelden zijn het Canadese Toronto en Rotterdam. Hoe zou zoiets voor Amsterdam kunnen werken?

Op woensdag 11 december om 20:00 uur organiseren Farming the City en Platform Eetbaar Amsterdam in samenwerking met Pakhuis de Zwijger, een avond met als thema ‘Prototyping: Food Council’ (*). Op deze avond onderzoeken we wat een voedselraad, voor Amsterdam kan betekenen. Niet enkel door erover in gesprek te gaan, maar door in proefopstelling een Amsterdamse Voedselraad neer te zetten. ‘Spelers’/ vertegenwoordigers en genodigden/ commentatoren verzorgen samen een optreden dat de werking van een Food Council voorstelbaar maakt.

Programma

De avond zal worden geopend door Wayne Roberts, oprichter van de Toronto Food Policy Council (TFPC). De TFPC, opgericht in 1991 als onderdeel van de Board of Health om de City of Toronto te adviseren over voedselbeleid, wordt algemeen beschouwd als toonaangevend voorbeeld. Via een live Skype verbinding zal Wayne Roberts het Amsterdamse publiek toespreken en vanuit zijn ervaringen in Toronto een kader schetsen voor het denken over food councils.

Vervolgens zal de Amsterdamse Voedselraad in proefopstelling zitting nemen. Hiervoor zijn vertegenwoordigers vanuit kennisinstellingen, bedrijfsleven, overheid, maatschappelijke organisaties en bottom-up initiatieven (**) uitgenodigd om plaats te nemen aan tafel en o.l.v. gesprekleider Natasja van den Berg in gesprek te gaan over de wijze waarop een Amsterdamse Voedselraad kan bijdragen aan de uitvoering van een Voedselagenda.

Het panel en ook het publiek wordt uitgenodigd aan de discussie bij te dragen. De uitwisseling heeft als opdracht mogelijk vernieuwende, oplossingsgerichte samenwerkingsverbanden onder de loep te nemen en gewenste veelzijdige uitkomsten te beoordelen op slagkracht en slagingskansen.

De avond wordt afgesloten met een samenvatting van de belangrijkste conclusies door Han Wiskerke, hoogleraar rurale sociologie in Wageningen.

Voorbeelden: Rotterdam en Toronto

In Rotterdam is een voedselraad geïnstalleerd. Die moet zorgen voor uitbreiding en professionalisering van de Roterdamse stadslandbouw en adviseert ook stadsbestuur over duurzame voedselketens in en om de stad. De voedselraad bestaat uit meer dan 20 deskundigen op terreinen als voedsel, onderwijs, vrije tijd en woningbouw. De producenten of afnemers onder de leden is gevraagd bij te dragen aan de groei van het aantal akkerbouw- en veeteeltbedrijven in en om de stad, zodat voedsel geen lange reis meer hoeft af te leggen, want dat is beter voor het milieu. Indien meer mensen voedsel uit de stad eten, wordt het voor de producenten ook rendabeler om het te kweken of verbouwen.

In Toronto is er al sinds 1991 zo’n raad, de TFPC. Deze moet zorg dragen voor toegang van de bewoners van de stad tot gezond, betaalbaar, duurzaam en cultureel acceptabel voedsel, en heeft iets meer invloed dan de Rotterdamse raad. Volgens de eigen website “verbindt” de TFPC “de voedselsector, boeren en de gemeenschap met elkaar ter bevordering van de ontwikkeling van vernieuwend beleid en projecten die een voedselsysteem steunen gebaseerd op gezondheid en die in een forum voorzien dat actief is over de hele breedte van het voedselsysteem. De leden van de TFPC maken melding van nieuwe voedselkwesties die van invloed zijn op de bewoners van Toronto, die de innovatie van het voedelsysteem bevorderen en die de ontwikkeling van voedselbeleid vergemakkelijken.”
Er is daar ook een jongerenafdeling, de Toronto Youth Food Policy Council.

Meer lezen:
– “Rotterdam krijgt voedselraad,” 25 april 2013.
– “Project ‘Verkenning korte ketens tuinbouw’ (1 juli – 31 december),” WUR, 2013

Noten:
(*) Aanmelding via de site van Pakhuis de Zwijger wordt op prijs gesteld (rode knop linksbovenaan).
(**)Wayne Roberts (Toronto Food Policy Council) (via Skype), Erik Fischer (Foodcenter), Samuel Levie (Foodcabinet), Cor-Jan Tolkamp (Foodcoop), Gaston Remmers (CAH Vilentum hogeschool Almere), Hanneke Noordam (Vrije Universiteit), Han Wiskerke (Wageningen Universiteit / Academie van Bouwkunst), Fred Beekers (Resto van Harte), Margot Alting (Amsterdamse Natuur en Milieu Educatie Centrum), Bert Ydema (Urban Green Courts), Piet IJzendoorn (Boerderij Zonnehoeve), Ed Buijs (Dienst Ruimtelijke Ordening – gemeente Amsterdam), Susanne de Boer (Rabobank Amsterdam), Hans Ghijsels (LTO Noord), Jair Schalkwijk (DoeTank), Debra Solomon (Urbania Hoeve), Anouk Gomes (ACHMEA), Drees Peter van den Bosch (Willem & Drees), Joost Cornelis (Van Boer tot Bord), Jonathan Karpathios (Restaurant Vork en Mes), Ed Nobel (INCOTEC group), Ellen Mookhoek (De Brede Moestuin), Henk Renting (RUAF Foundation), Jan Westra (Priva) en Peter Poelstra (De Kweker).

Bronnen:
– relevant mailbericht
– “Prototyping the Food Council – Nieuwe betekenis geven aan het Amsterdamse voedselsysteem,” Pakhuis De Zwijger, 20 november 2013.
– “Food council Rotterdam brengt regionale aanbod en vraag bij elkaar,” Duurzaamnieuws, 26 april 2013.
– “About Toronto Food Policy Council (TFPC),” TFPC, 2013

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=3205)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.