Dure prijsoorlog zet arbeidsvoorwaarden van supermarktpersoneel zwaar onder druk bij cao-ronde. Eerste vakbondsacties van start

(13 oktober 2013)(Update 15 oktober) Op 1 april liep de supermarkt-cao op zijn eind. De onderhandelingen over een nieuwe regeling zijn vastgelopen. Volgens de bonden willen de werkgevers de kosten van de teruglopende winsten en de prijsoorlog verhalen op de werknemers. Afgelopen week vonden de eerste (klantvriendelijke) acties plaats om hen op andere gedachten te brengen.

Half september maakten de vakbonden CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten bekend dat de onderhandelingen over een nieuwe supermarkt-cao vast waren gelopen [1]. De bonden willen komen tot afspraken over structurele verbeteringen voor het personeel. De werkgevers zetten juist in op versobering en inlevering. Zij willen handhaving van de jeugdlonen, invoering van “all-in” lonen [2], bevriezing van pensioenpremies en afschaffing van avond- en zondagtoeslagen. Maar ook willen ze zoveel mogelijk banen opknippen in hele kleine contracten (12 uur of minder) zodat er geen sociale premies hoeven te worden betaald.

Wie betaalt de prijzenslag?

Volgens Henk van der Ploeg, bestuurder van FNV Bondgenoten, ontvangt driekwart van de personeelsleden geen toeslag voor avondwerk terwijl ze er wel recht op heeft. En jongeren moeten hetzelfde gaan verdienen als oudere werknemers, want we gaan uit van “gelijk loon voor gelijk werk.” Fedde Monsma, bestuurder van CNV Dienstenbond geeft aan dat de werkgevers voortdurend werkelijk structurele verbeteringen voor supermarktmedewerkers tegenhouden en dat “inleveren” hun motto is.

Volgens beide vakbondsonderhandelaars draait het personeel op deze wijze op voor de kosten van de voordurende, geldverslindende, prijsconcurrentie tussen de supermarkten, met de recente prijsoorlog als (negatief) hoogtepunt [3].

Daarom troffen de bonden afgelopen maand voorbereidingen voor een ronde langs de supermarkten om het personeel te informeren en om de actiebereidheid te polsen.

“Supermarktmedewerkers verdienen meer”

Aanstaande maandag (14 oktober) staat er weer een nieuwe onderhandelingsronde op de agenda. Om alvast warm te lopen, hielden (kader)leden en medewerkers van FNV Bondgenoten en FNV Jong klantvriendelijke acties in Hilversum en Huizen (10 oktober) en Amsterdam (12 oktober). Onder de leus: “Supermarktmedewerkers verdienen meer” gingen wij de winkels in.

Op de website van Bondgenoten wordt gemeld dat de acties over het algemeen positief zijn ontvangen door zowel klanten als medewerkers (waaronder een aantal supermarktmanagers).


Update 15 oktober, zie:

– “Medewerkers supermarkten: Kom op voor je eigen werk en cao!, CNV Dienstenbond, 15 oktober 2013.
– “Supermarktoorlog nu op twee fronten,” FNV Bondgenoten
, 14 oktober 2013.

Noten:
[1] De cao supermarkten geldt voor ruim 260.000 medewerkers die in meer dan 5500 supermarktondernemingen werkzaam zijn.
[2] Werknemers met een all-in loon krijgen geen vakantiegeld uitbetaald in mei en krijgen evenmin loon doorbetaald tijdens hun vakantie.
[3] Zie “Nauwelijks effect prijzenoorlog,” NOS, 11 oktober 2013.

Bronnen:
– “Ook de tweede dag van onze acties in de supermarkt is succesvol geweest,” FNV Bondgenoten, 12 oktober 2013.
– “Supers willen geen zondagstoeslag,” NOS, 11 oktober 2013.
– “Eerste actiedag supermarkten,” FNV Bondgenoten, 10 oktober 2013.
– “Vakbonden starten acties in supermarkten,” FNV Bondgenoten, 19 september 2013.
– “Werknemers geen oorzaak maar dupe van dalende winst supermarkten,” FNV Bondgenoten, 11 september 2013.
– “Duurder personeel kost supermarkten winst,” Nieuws.nl, 10 september 2013.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=2815)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *