16 oktober: Wereldvoedseldag, wat is er allemaal te doen?

(10 oktober 2013) Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Dit jaar draait het om duurzame voedselsystemen, voedselzekerheid en voedingswaarde. In Nederland worden er verschillende activiteiten georganiseerd waaraan je mee kunt doen, zoals debatten, maaltijden en actie. Hierbij een overzicht.

Deze dag is in het leven geroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties om stil te staan bij voedselzekerheid in de wereld. Want er lijden nog steeds zo’n 870 miljoen mensen wereldwijd onnodig honger, terwijl er voldoende voedsel wordt geproduceerd om 12 miljard mensen te voeden. Daarom wordt er op Wereldvoedseldag, wereldwijd extra stil gestaan bij de betekenis van voedsel en voedselzekerheid in de breedste zin.

Wat is er in Nederland te doen?
.

* The 38hour Waste & Glory (Rotterdam)
15 en 16 oktober

FoodGuerrilla Kromkommer neemt je mee op pad in de diepe krochten van voedselverspilling in hartje Rotterdam… Tijdens 38h Waste & Glory kookt Chef Robbert van Gammeren in een wereldrecordpoging 38 uur non-stop met waste. Dinsdag- en woensdagmiddag zijn er 4 verschillende waste-workshops. Kromme komkommers, left-over spruitjes of verloren witlof veranderen in een razendsnel netwerkontbijt, een feestelijke lunch en spraakmakend diner.  Stap ook binnen! See, Taste & Believe!

http://www.kromkommer.com
http://www.38hwasteandglory.nl/
Begin: 15 oktober 2013 08:00
Einde: 16 oktober 2013 17:00
Locatie: Pauluskerk, Westersingel 7-A Rotterdam, 3014 GM
.

* Wereldvoedseldag: Groots evenement op het Plein in Den Haag
16 oktober

De Jongerencommissie Wereldvoedseldag van de VN, zal ook dit jaar Wereldvoedseldag onder de aandacht brengen met ons evenement op het Plein te Den Haag. Op het evenement zullen in aanwezigheid van Staatssecretaris Dijksma en Minister Ploumen verschillende (sub)thema’s rondom voedselzekerheid voorbij komen. Jongeren gaan over die thema’s in gesprek met politici en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven om antwoord te geven op de vraag wat jongeren zelf kunnen doen aan het wereldvoedselprobleem en wat zij verwachten van bedrijven en de politiek. Er zal ook een infomarkt gehouden worden en daarnaast zal er voldoende entertainment zijn, zoals Braziliaanse dans en een Discosoep van de Youth Food Movement.

Begin: 16 oktober 2013 11:45
Einde: 16 oktober 2013 15:30
Locatie: Plein, Den Haag
Zie ook: http://youthfoodmovement.nl/agenda/220
.

* Debat ‘Greed for Seeds’ (ICCO, FIAN) (Den Haag)
16 oktober

Naar aanleiding van het verschijnen van de ‘The Right to Food and Nutrition Watch’ 2013 én ter gelegenheid van Wereldvoedseldag (16 oktober) organiseren ICCO Cooperation en de Nederlandse afdeling van FIAN International een debat over het patenteren van zaden.

Er voltrekt zich een machtsstrijd in de wereld van landbouwzaden. Wie is eigenaar? De boer, die zaait en oogst of het bedrijf dat verbetert en verkoopt? Wie heeft de rechten op het gebruik van zaden? Een aantal multinationale bedrijven eisen zaden van lokale boeren op om ze te verbeteren, vaak genetisch te modificeren en deze weer aan boeren te verkopen. Dit betekent dat de boeren een deel van hun oogst niet opnieuw kunnen inzaaien en onderlinge zadenruil wordt bemoeilijkt. Juist dit laatste zou de biodiversiteit ten goede komen. Hoe kunnen de biodiversiteit en de rechten van de boeren beter worden beschermd?

Aan het woord komen Nikita Shahhbazi (FIAN Nederland), Stineke Oenema (specialist Voedselzekerheid en Voeding ICCO Cooperation), Robert Ali Brac de la Perrière (directeur BEDE en co-auteur van het Watch 2013 artikel ‘Seeds and peasants sovereignty‘) en Rudy Rabbinge (hoogleraar duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid aan de Wageningen Universiteit én speciale afgezant voedselzekerheid van het Ministerie van Economische Zaken).

Begin: 16 oktober 2013 15:00
Einde: 16 oktober 2013 17:30
Café / foyer open 15:00
Locatie: Humanity House, Prinsegracht 8, Den Haag
Voertaal: Engels
Aanmelden via: aanmelden [at] humanityhouse [dot] org o.v.v. Greed for Seeds

Zie ook: http://www.humanityhouse.org/agenda/the-greed-for-seeds/ en http://icco.nl/nl/nieuws/agenda/debat-greed-for-seeds/ en http://www.fian-nederland.nl/news/297-launch-of-the-right-to-food-and-nutrition-watch-2013
.

* Politiek Café ‘Food4all’ (Wageningen)
16 oktober

On World Food Day, thinkers and practitioners share perspectives in an informal conversation. Can the world’s growing population feed itself? How can agro-ecology and food sovereignty help achieve this, and how are we putting it into practice around the world? Involving the audience in a lively way, Fiona Morris will interview a variety of guests:

• Isabel Pepin (La Via Campesina/ MAP Belgium)
• Steve Sherwood (farmer and lecturer in Ecuador)
• Pablo Tittonell (professor in Farm Systems Ecology at WUR)
• Corneel van Rijn (farmer at Boerderij Buitenverwachting)

Begin: 16 oktober 2013 20:00
Einde: 16 oktober 2013 22:00
Locatie: The Spot Café, Orion Building, Bronland 1, Wageningen
.

* Wereldmaaltijd Zwaanshoek (Haarlemmermeer)
16 oktober van 18 tot 21 uur

Bijeenkomst en wereldmaaltijd
‘Verspil minder voedsel en er is genoeg voor iedereen’ Eet met ons mee. Thomas Luttikhold zal vanuit zijn expertise vertellen over voedselverspilling.

Aanmelden
via gl AT haarlemmermeer.nl.
Locatie: Spieringweg 913.
Kosten: Vrijwillige bijdrage.
Organisatie: GroenLinks Haarlemmermeer
Web: haarlemmermeer.groenlinks.nl
Meer info: http://www.wereldmaaltijd.nl
.

* Wereldmaaltijd Stoutenburg
16 oktober    vanaf 18 uur

Wereldmaaltijd
(H)eerlijk vegetarisch eten gebaseerd op de hoeveelheid voedsel die per persoon per dag beschikbaar is.

Locatie: Stoutenburgerlaan 5, 3835 PB Stoutenburg.
Kosten: 15 euro
Organisatie: Franciscaans Milieuproject Stoutenburg
Informatie: 033-4945500 en post AT stoutenburg.nl
Web: http://www.stoutenburg.nl
Meer info: http://www.wereldmaaltijd.nl
.

* World Food Festival Rotterdam
tm 27 oktober

Ruim 5 weken lang eten op zijn Rotterdams. Van Rotterdamse gehaktbal tot culinair huzarenstuk en van stadsboer tot streetfood…. Van 18 september t/m 27 oktober 2013 laten horeca, voedselproducenten, wetenschappers en topkoks zien, horen en proeven wat de stad schaft. Het festival spreidt zich uit over de hele stad en de haven. Kloppend hart is het Museumpark met het Future Food House.

Meer info: http://worldfoodfestival.nl/nl/ en http://www.feedtheworld.nl/evenement/world-food-festival/
Begin: 18 september 2013 08:00
Einde: 27 oktober 2013 17:00
.

* ‘Minpuntje’

Een duidelijk minpuntje op Wereldvoedseldag is de aanbieding van de Nobelprijs aan Monsanto…
Zie: “Monsanto wins Nobel Prize for Agriculture… If only, if only it were a joke!,” The True Activist, 9 oktober 2013
.

* Meer in de goede richting

Oproep van Oxfam aan de voedsel- en drankenindustrie (en dus ook aan de retail) voor nul-tolerantie mbt. landgrabbing

Oxfam roept Coca-Cola, PepsiCo, Associated British Foods en andere grote voedsel- en drankenfabrikanten op om een nul-tolerantiebeleid te voeren ten aanzien van landgrabbing waar het gaat om de prodcutie van soja, palmolie en suiker.
In haar pas gepubliceerde rapport ‘Sugar Rush‘ (Suiker Koorts) geeft Oxfam aan dat de productie van suiker, maar ook van soja en palmolie, grootschalige toe-eigening van landbouwgrond in de hand werkt en zorgt voor landconflicten waar vooral lokale, kleinschalige boeren het slachtoffer van worden. De industrie moet zijn verantwoordelijkheid nemen en een nul-tolerantiebeleid hanteren om te voorkomen dat zij of haar toeleveranciers de landrechten van de kleine boeren schenden.

Zie: http://www.thebittertasteofsugar.com/ en “Food and drink firms urged to crack down on sugar ‘land grabs’,” Guardian, 3 oktober 2013.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=2809)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *