Nieuw schandaal ALDI-Süd (Duitsland): stagiaires vastgebonden, vernederd en geïntimideerd

(3 oktober 2013 – Update 20 oktober) In het net uitgekomen boek “Inside Aldi & Co.” van voormalig ALDI-Südmanager Andreas Straub staan beschuldigingen over de mishandeling, vrijheidsberoving en intimidatie van stagiaires door leidinggevenden en medewerkers in een distributiecentrum van ALDI-Süd. Dit bevestigt het algemene, dagelijkse beeld bij de discounter van ‘mobbing’, het permanent bekritiseren en de uitlokking van werknemers. Reden: angstcultuur kweken om zoveel mogelijk ‘oudere’ (lees: dure) werknemers in te ruilen tegen goedkopere en inschikkelijke jonge werkkrachten. De slagzin onder ALDI-managers: “Elke medewerker is in beginsel verdacht.”

(door Matt Hermers)

In een vernieuwde uitgave van het boek “Inside Aldi. Tricksen, Vertuschen, Weitermachen” van de voormalige ALDI-manager Andreas Straub (*) staan ernstige beschuldigingen aan het adres van de discounter en enkele leidinggevenden. Een aantal stagiaires in het centrale depot Mahlberg (in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg) zouden tijdens een ’trainingskamp’ door leidinggevenden en medewerkers zijn vastgebonden met inpakfolie, en daarna zijn vernederd. Filmpjes van de gebeurtenissen werden op het internet gezet. De slachtoffers werd verteld te zwijgen, anders zouden ze in een koelcel (20 graden onder nul) worden opgesloten.

Na pubicatie hiervan door Der Spiegel Online, kon ALDI-Süd niet anders dan dit te erkennen (de bewijzen stonden immers op het internet). Het bedrijf kondigde interne maatregelen aan. Het Duitse Openbaar Ministerie start een onderzoek en zal zomogelijk een strafrechtelijke vervolging.instellen.

“Mobbing en uitlokking om loonkosten te drukken”

De behandeling zoals deze stagiaires ten deel viel, is volgens Straub echter geen uitzondering. Het past in het algemene beeld van het dagelijks ‘mobben’, permanent bekritiseren en uitlokken van medewerkers door leidinggevenden van ALDI-Süd. Het is allemaal gericht op het zo laag mogelijk houden van de loonkosten.

ALDI-Süd heeft relatief meer stagiaires (lees: goedkope werkkrachten) dan andere discounters en supermarkten  Deze jongeren weten dat er steeds 10 anderen klaar staan om hun baantje over te nemen. Daarom houden ze hun mond over de werkdruk en hoe ze behandeld worden. Bijvoorbeeld na 2 weken training moeten de stagiaires (Azubi’s) dezelfde taken verrichten als ervaren werknemers en samen met 1 ander een filiaal draaiend houden. Verder is er sprake van verplicht en onbetaald overwerken, en worden regelmatig pauzes over geslagen. Een van de jongeren gaf aan dat men uit angst voor ontslag de mond houdt.

Werknemers die al wat langer meedraaien bij ALDI worden ondertussen door het concern te ‘duur’ bevonden. De leidinggevenden hebben daarom de opdracht om zoveel mogelijk van die ‘ouderen’ te dumpen. Dat doen ze door hen permanent onder druk te zetten en op achterbakse wijze uit te lokken (opdrachten geven opdat ze fouten maken of dingen vergeten te doen). Vervolgens worden ze snel ontslagen en ingeruild voor goedkopere werkkrachten. Zelfs een van de managers – Heinrich Birrenbach – werd na 25 dienstjaren gedumpt. Hij kreeg de opdracht om een nooduitgang af te sluiten terwijl er nog klanten en personeel in zijn filiaal aanwezig waren. Hij weigerde omdat zo iets gevaarlijk en ook verboden is. Desondanks kreeg hij hiervoor een waarschuwing en zelfs ontslag (zonder opgave van reden).

“Iedere werknemer is in beginsel verdacht”

In een tv-uitzending in juli dit jaar, citeerde de Duitse tv-zender ARD (**) een niet bij name genoemde voormalige manager bij ALDI-Süd als volgt: “Bij Aldi geldt het principe dat iedere medewerker in beginsel verdacht is. ALDI gaat ervan uit dat de medewerkers lui zijn, niet willen werken, geld willen verduisteren of stelen of zich op een andere manier willen verrijken. De opgave van alle leidinggevenden (op alle niveau’s) is daarom om alle medewerkers te controleren en aan het werk te houden.”

Bij de Duitse vakbond Ver.di waren veel van deze beschuldigingen tot voor kort onbekend. Dat komt omdat ALDI geen vakbondsvertegenmwoordigers toelaat tot de bedrijfsterreinen en de vorming van ondernemingsraden toestaat. Ook zijn bijna geen ALDI-medewerkers lid van de bond. Volgens Ver.di-bestuurder Ulrich Dalibor is het daarom heel moeilijk om te weten te komen hoe het er precies aan toe gaat binnen de vestigingen van Aldi Süd.

(*) Meer over het boek “Inside Aldi & Co.” van Andreas Straub (uitgeverij Rowohlt): http://www.rowohlt.de/buch/Andreas_Straub_Inside_Aldi_Co.3100918.html
(**) Zie ook het verslag van Focus.

Bronnen:
– “Der Aldi-Check,” ARD, 8 juli 2013.
– “Mobbing und fiese Tricks beim Discounter: So jagt Aldi alte und teure Mitarbeiter vom Hof,” Focus, 9 juli 2013.
– “Inside Aldi – wie Discounter ihr Personal drangsalieren,” Fair Kaufen, 20 september 2013.
– “Schikane beim Discounter: Aldi-Manager fesselt Azubis mit Frischhaltefolie an Pfosten,” Spiegel Online, 23 september 2013.
– “Leerlingen in dc Aldi Sud met vershoudfolie vastgebonden,” AGF, 2 oktober 2013.


Update 20 oktober:

In verband met bovenstaande beschuldigingen is het Duitse Openbaar Ministerie een strafrechterlijk onderzoek gestart uitgaande van vrijheidsberoving, het toebrengen lichamelijk letsel en ‘ongeoorloofde dwang’. Ondertussen heeft Aldi toegegeven dat het incident plaats heeft gevonden en heeft inmiddels een aantal betrokkenen ontslagen. Ook geeft Aldi zijn werknemers nu de mogelijkheid om met klachten naar een Ombudsman te gaan waarbij een wettelijk vastgelegde klachtenprocedure wordt gevolgd (of dat betekent dat er ook anonieme klachten worden geaccepteerd, is onduidelijk). Aldi verklaarde overigens dat het instellen van de Ombudsmandienst niet is ingegeven door het incident…

Voor meer hierover (Duitstalig), zie:
– “Aldi mit Ombudsmann nach Misshandlungsvorwurf,” Die Welt, 20 oktober 2013
– “Aldi Süd setzt Vertrauensanwalt für Mitarbeiter ein,” Lebensmittel Zeitung, 17 oktober 2013
– “Aldi Süd führt Ombudsmann ein,” Der Spiegel, 21 oktober 2013

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=2779)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *