4 Sept: Film, portret en gesprek over Griekse ‘aardappelbeweging’ (zelfgeorganiseerde voedseldistributie) en andere antwoorden op de crisis

(3 september 2013) Update: Op 4 september wordt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de Tegenlicht-documentaire “Het antwoord op de crisis komt uit Griekenland” vertoond.  Aansluitend is er de “Tegenlicht Meet Up #1. Dan vertelt de maker Alexander Oey over zijn portret van de Griekse ‘aardappelbeweging’ (het uitschakelen tussenhandel en supermarkten), en spreken panel en zaal over de vraag “Wat kan Nederland leren van de Grieken?”
(Toegevoegd: live streaming videolink)

(deels overgenomen van Pakhuis de Zwijger)  

Documentairemaker Alexander Oey is te gast om te vertellen over zijn portret van deze beweging. En wat kan Nederland leren van de Grieken?

De eerste Tegenlicht Meet Up – aflevering van dit seizoen gaat over Griekenland. Eén op de vier Grieken is baanloos, de jeugdwerkloosheid nadert de 60% en de koopkracht van de gewone burger is met gemiddeld 30% gedaald. Maar juist dát dwingt tot anders denken. Want op de puinhopen van de failliete groei-economie ontstaat een alternatief.

De zogenaamde ‘aardappelbeweging’ wijst de weg naar een revolutionair nieuw model dat door lokale overheden mede gefaciliteerd wordt. Lokaal, sociaal en ongrijpbaar voor termijn- en tussenhandel. De burger wordt weer de baas over vraag en aanbod. Na de tragedie van het oude ‘euro-model’ wordt het huidige Griekenland het toneel van de economie van de kleinste eenheid. Is het noodlijdende Griekenland het begin van een nieuw Europa? Wordt de wieg van de democratie ook de wieg van een andere economie?

Documentairemaker Alexander Oey is vanavond te gast om te vertellen over zijn portret van deze beweging. En wat kan Nederland leren van de Grieken? Aan de hand van fragmenten uit de documentaire gaan we in gesprek met Wim de Ridder (futuroloog, TU Twente), Dimitris Grammatikas (stichting LIZE), Cor-Jan Tolkamp (Foodcoop) en Roelof Kruize (Waternet). Deze avond wordt gemodereerd door Bart Krull (IMI).De avond is een samenwerkingsproject van Pakhuis de Zwijger en de VPRO.

* 18 uur: Tegenlicht documentaire
Pakhuis de Zwijger grote zaal
Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam

* 20 -22 uur Tegenlicht Meet Up #1
Pakhuis de Zwijger grote zaal
Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam

Graag aanmelden via rode button ‘reserveren’ op http://www.dezwijger.nl/79057/nl/tegenlicht-meet-up-1-het-antwoord-op-de-crisis:
Tel:  020 624 6380

De docu-trailer,  en de documentaire zelf via Uitzending Gemist:

Update:
– De live streaming video van 4 september (duur 2:04:52 uur):
Meer over alle 8 Tegenlicht Meet Ups
– You Tube pagina met alle Pakhuis de Zwijger video-registraties

Meer lezen:

– “Het antwoord op de crisis komt uit Griekenland” (over de documentaire), Tegenlicht VPRO, 2 september 2013.
– “Tegenlicht – De visie van Tomas Sedláček” (tegendraadse econoom en de mythes van de crisisbestrijding), Tegenlicht VPRO, 2 september 2013.
– “Yiannis Boutaris” (sympatiserende burgemeester van Thessaloniki), Tegenlicht VPRO, 26 augustus 2013.
– “Alexis Tsipras” (linkse politicus), Tegenlicht VPRO, 26 augustus 2013.
– “Boer worden in Griekenland” (schrijver Yannis Makridakis voorspelt langzaam proces van ontstedelijking), Tegenlicht VPRO, 2 september 2013.

Bronnen:
– “Tegenlicht Meet Up #1: Het antwoord op de crisis komt uit Griekenland,” Nieuw Amsterdam/Pakhuis de Zwijger, aug. 2013.
– “Het antwoord op de crisis komt uit Griekenland,” Tegenlicht VPRO, 2 september 2013.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=2654)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *