Rechtszaken en acties door buurt en personeel kunnen ontruiming Kippersluis-supermarkt door retailgigant Jumbo niet voorkomen

(13 augustus 2013) Ondanks steun van personeel, klanten en omwonenden moesten de gebroeders Kippersluis deze week hun goed lopende supermarkt in Utrecht sluiten. Supermarktconcern Jumbo wilde na overname van Super de Boer het pand in bezit krijgen. Dat lukte alleen met de hulp van huisbaas Elzas die bereid was te procederen tegen Kippersluis. Een gang van zaken die veel weg heeft van de notoire Huidenstraat-truc die veelvuldig tegen krakers is gebruikt.

(door Rob Bleijerveld)

Sinds 2009 hebben de eigenaren van een goed lopende supermarkt aan de Biltstraat in Utrecht, Tom en Martin van Kippersluis, een zakelijk geschil met Jumbo Supermarkten BV. De gebroeders Kippersluis waren op dat moment onderhuurder van het voormalige Super de Boer-concern, dat in dat jaar werd overgenomen door Jumbo. De broers waren geen filiaalhouders van Super de Boer, maar runden een supermarkt onder eigen naam.

Langdurige rechtsgang

Jumbo wilde het pand aan de Biltstraat doorsluizen naar het C1000-concern. En dat liep uit op een slepende rechtsgang met tal van rechtszaken.

Kippersluis leek in het begin aan de winnende hand. Verscheidene rechters oordeelden dat Jumbo de ondernemers niet kan dwingen tot een overgang naar C1000. Na december 2011 keerden echter de kansen van Kippersluis. Dat was nadat de eigenaar van het pand aan de Biltstraat besloot Jumbo te helpen..

Destijds tekende Super de Boer (SdB) een huurcontract bij vastgoedeigenaar Alfred Elzas voor het gebruik van het pand en de broers Kippersluis waren onderhuurder van Super de Boer..Volgens Elzas stond in de hoofdhuurovereenkomst vermeld dat het winkelpand alleen mag worden verhuurd aan een SdB-franchisenemer of een aan Super de Boer gelieerde formule. En dat was niet het geval.

Juridische constructie

Voor Jumbo was dit de reden om Elzas te betrekken bij zijn poging Kippersluis eruit te krijgen. Op basis van het contract kon de Elzas SdB/Jumbo aanklagen en sommeren om het pand uiterlijk 1 februari 2012 leeg op te leveren. De rechtbank concludeerde in april dit jaar inderdaad dat SdB/Jumbo in strijd heeft gehandeld met de hoofdhuurovereenkomst en dat die overeenkomst kon worden ontbonden.

Bezetting

Toen de deurwaarder op 11 juli in de straat aankwam om de boel te ontruimen, bleken medewerkers, sympathisanten en verontruste buurtbewoners de winkel te hebben bezet. De officier van justitie schatte in dat een ontruiming de openbare orde in gevaar zou brengen en gaf opdracht aan politie en deurwaarder zich terug te trekken.

Ontruiming

Een spoedappel kon het ontruimingsvonnis ondertussen niet ongedaan maken en Kippersluis besloot zich er bij neer te leggen, ondanks dat hen formeel geen juridische blaam treft. Het afgelopen weekend was er uitverkoop en voor de 15e augustus zal pand zijn ontruimd.

Personeel

Jumbo heeft volgens FNV Bondgenoten toegezegd de werknemers van Kippersluis een baan aan te bieden met behoud van functie en arbeidsvoorwaarden.in een van de vestigingen van Jumbo in Utrecht of directe omgeving. De bond belooft de overgang van Kippersluis naar Jumbo nauwkeurig te volgen en in de gaten te houden.

Truc
De broers zeggen sterke aanwijzingen te hebben dat Jumbo en Elzas hebben samengewerkt om hen eruit te krijgen. De gevolgde procedure heeft veel weg van de juridische constructie genaamd de Huidenstraat-truc, waarmee eigenaren (hun) stromannen konden dwingen om kraakpanden leeg op te leveren zonder de krakers te hoeven dagvaarden [1].

Noten:
[1] Zie Wikipedia

Bronnen:
– “Jumbo neemt Super de Boer over,” Nu nl, 19 oktober 2009.
– “Personeel en klanten houden ontruiming supermarkt Kippersluis tegen,” De Utrechtse Internet Courant, 11 juli 2013.
– “Aksie! Buurtbewoners bezetten supermarkt Kippersluis,” Wijkkrant Wittevrouwen, 11 juli 2013.
– “Update Kippersluis: personeel wil winkel bezetten,” De Utrechtse Internet Courant, 11 juli 2013.
– “Update: Kippersluis krijgt een maand uitstel van ontruiming,” Distrifood, 16 jul 2013.
– “Boycot Jumbo, Didi, Superstar en Steps,” Cees Grimbergen, 17 julie 2013.
– “Partijen claimen hun gelijk in Kippersluis-kwestie,” Levensmiddelenkrant, 19 juli 2013.
– “Aan de medewerkers en leden bij Kippersluis Supermarkten,” FNV Bondgenoten, 29 juli 2013.
– “Van Kippersluis sluit vestiging Utrecht definitief,” Nationale Franchise & Formule brief, 30 juli 2013.
– “Jumbi biedt werknemers Kippersluis baan,” Wijkkrant Wittevrouwen, 8 augustus 2013.
– “Kippersluis Utrecht gesloten,” Levensmiddelenkrant, 12 augustus 2013.
– Meer nieuws over Kippersluis: DUIC

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=2200)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *