Petitie: Nog méér Filippijnse palmolie (supermarktvoedsel) vernietigt bestaansgrond lokale bewoners en biodiversiteit

(29 mei 2013) Redt het Regenwoud vraagt dringend om ondertekening van de petitie ‘Filippijnen: onze natuur is meer waard dan palmolie’. De Filippijnse autoriteiten worden daarin opgeroepen de uitbreiding van oliepalmplantages tegen te gaan. Industriële monoculturen vernietigen de bestaansgrond van de lokale bewoners en de bijzondere biodiversiteit van het UNESCO-reservaat in Palawan en de nog bestaande bossen in Mindanao.

(bewerking/vertaling: Rob Bleijerveld)

Zwei philippinische Frauen kämpfen für ihre Zukunft
Foto Rettet den Regenwald: “De toekomst van onze kinderen is het bos. De plantages maken ons arm,” aldus een inheemse vrouw in het Filippijnse Palawan, “We vechten om onze toekomst.”

 

“De zich uitbreidende palmolieplantages betekenen een ramp voor ons. Ze vernietigen onze stammengebied en de bossen, waardoor we tot de bedelstaf zullen vervallen,” dat zegt Artiso Mandawa van het Inheemsen Netwerk ALDAW op Palawan.

Oliepalmplantages omvatten op de Filippijnen al 50 duizend hectare. Het Nationale Ontwikkelingsplan verordonneert dat daar nog zo’n 304 duizend hectares bij komen “om de armoede te bestrijden en de import van spijsolie te verminderen”. De politici zeggen dat die stukken land “braak” liggen of “onderontwikkeld” zijn.

Wat in de regeringsplannen echter wordt verdoezeld, is dat dit land toebehoort aan kleine boeren en aan inheemse mensen die daarop rijst en groente verbouwen voor hun levensonderhoud. Uit de aangrenzende bossen halen ze vruchten, medicinale planten en bouwmaterialen en de plaatselijke rivieren leveren hen schoon drinkwater.

“Om te voorkomen dat ons land van ons af wordt genomen, dat onze rechten worden geschonden en dat onze gezinnen zullen verhongeren, blijft ons niets anders over dan te vechten,” zo voegt Rubenson Batuto toe, een inheemse man uit het Higaonon-volk op Mindanao. Hij vervolgt: “Als oerinwoners hebben wij recht op ons land, ook al heeft men ons tot nu toe dat recht niet toe toegekend.”

De indianen hebben een leefwijze waardoor de natuur en biodiversiteit in hun woongebieden behouden blijft. De regen- en  mangrovewouden herbergen 49 dier- en 56 plantsoorten die met uitsterven bedreidg zijn. Daaronder behoren de Filippijnenkrokodil, de Palawan-pauwfasant, en de riddervlinder. De UNESCO heeft in 1990 geheel Palawan verklaard tot biosfeer-reservaat.

Rettet den Regenwald vraagt iedereen om de petitie van ALDAW aan de Filippijnse politici te ondertekenen: “Ze moeten stoppen met de oliepalm-plannen en de rechten van de lokale bewoners beschermen.”

Tot nu toe hebben ruim 75 duizend mensen ondertekend. De petitie wordt op 31 mei aangeboden.
De petitie is hier te vinden: Rettet den Regenwald

* Kritisch commentaar en tv:
– Rettet das Regenwald over palmolie, in het Duits (“U koopt geen palmolie? Misschien niet bewust, maar dit spul dat leidt tot de vernietiging van de regenwouden zit in bijna de helft van alle producten die u dagelijks in de supermarkt koopt. Hier en hier leest u wat men graag verzwijgt over palmolie”).
– “De Palmolie Link (” De link tussen onze boodschappen en ontbossing. Palmolie zit in voedingsmiddelen, make-up, verzorgingsartikelen en ook in biodiesel. Berichten over effecten van palmolieteelt en het kopen gebruiken van palmoliehoudende produkten”), op Twitter: PalmolieLink en web.
– “Zembla: ‘Shampoo met een Luchtje’, VARA tv, oktober 2011
– “Milieudefensie dossier biomassa palmolie“.
– ‘Protesteer mee tegen gebruik van palmolie door fabrikant Henkel,” Supermacht, 5 november 2009
– “Palmolieplantage kost Filippijnse inheemsen hun bron van drinkwater en hun levensonderhoud,” Wimdc/Intal, 13 november 2011

* De voorstanders:
WNF (Wereld Natuur Fonds) dossier palmolie-grondstof.
Roundtable on Responsible Palm Oil (RSPO).
– De Nederlandse Task Force Duurzame Palmolie (“wil een belangrijke bijdrage leveren aan het stimuleren van de productie en het gebruik van duurzaam geproduceerde palmolie en werkt aan het behalen van de volgende doelstelling: ‘Uiterlijk eind 2015 is alle voor de Nederlandse markt bestemde palmolie duurzaam.’ Met ‘duurzame palmolie’ wordt bedoeld dat de palmolie is gecertificeerd volgens de RSPO principes en criteria en dat de palmolie wordt verhandeld volgens een van de drie door de RSPO goedgekeurde handelssystemen: ‘segregation’, ‘mass balance’, of ‘book & claim’.”)
Centraal Buro Levensmiddelenhandel (de brancheorganisatie van Nederlandse supermarkten) over ‘duurzame palmolie’.
Initiatief Duurzame Handel (IDH).

Bron:
– “Philippinen: Unsere Natur ist mehr wert als Palmöl,” Rettet den Regenwald, 29 mei 2013.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=1867)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.