Consumentonderzoek: sombere vooruitzichten en aanpassing aankoopgedrag

(20 mei 2013) Onderzoek in 9 Europese landen wijst uit dat de meerderheid van consumenten zich bij de aankoop van levensmiddelen steeds meer richt op aanbiedingen en huismerken. Bijna de helft is somber over de eigen financiële vooruitzichten. De mate waarin verschilt per land en per ‘shoppergroep’.

Onderzoeksburo SymphonyIRI deed kort na de zomer van 2012 online-onderzoek naar het aankoopgedrag van zo’n 26 duizend consumenten in 9 Europese landen [1]. Daarbij werd uitgegaan van de aankoop van levensmiddelen, producten voor persoonlijke verzorging en schoonmaakmiddelen. Verder werd onderscheid gemaakt naar de gekozen winkelformule en motivatie voor formulevoorkeur [2], naar de hoofd-productgroep [3], de relevante informatiebron [4] en prijs-kwaliteit aanbod.

Volgens het IRI leiden de economische onzekerheden in veel landen tot veranderd aankoopgedrag van de consument, en kunnen de resultaten van haar onderzoek fabrikanten en retailers helpen om hun strategie aan te passen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat 40% van de Europese consumenten somber is over de eigen financiële situatie. Het aankoopgedrag wordt aangepast aan de verwachting dat de recessie aanhoudt en dat de persoonlijke situatie verslechtert.

De algemene trend onder het winkelende publiek is ‘back to basic’. Zo’n 80% van de deelnemers aan de enquête gaat bij het inkopen uit van aanbiedingen en 64% koopt steeds vaker huismerken. Aankopen die niet noodzakelijk zijn, worden uitgesteld en kant-en-klaarmaaltijden maken steeds meer plaats voor zelf koken.

Er zijn per land grote verschillen tussen de persoonlijke financiële vooruitzichten onder consumenten: bijna driekwart van de Griekse bevolking gaat uit van een verslechtering, net zoals ruim de helft van de Nederlandse bevolking. In Spanje is men juist relatief optimistisch.

Ook zijn er opmerkelijk verschillen tussen ‘online shoppers’ en ‘gewone winkelbezoekers’. De eerste groep is het meest optimistisch en de groep van bezoekers van discounters het meest pessimistisch. Dat verschil uit zich bijvoorbeeld in de mate van aankoop van huismerken: discount-klanten koopt steeds meer huismerken (‘prijs’), terwijl de ‘onliners’ veel eerder kiezen voor A-merken (‘zekerheid en veiligheid’).

Noten:
[1] Verenigd Koninkrijk, Spanje, Grienekenland, Polen, Turkije, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Italië.
[2] Hypermarkten, supermarkten, discounters, gemakswinkels, online winkels, drogisterijen en dierenwinkels.
Greep uit de motivaties: mate van assortimentkeuze, klantvoordeelkaart, aanbiedingen/kortingen, voordeel”, snelheid en winkelgemak, prijsniveau huismerken.
[3] kruidenierswaren, producten voor persoonlijke verzorging, schoonmaakproducten, alcoholische dranken, niet-alcoholische dranken, zuivelproducten, groenten&fruit, vlees&vis&gevogelte.
[4] winkelfolders, prijsvergelijkende websites, coupon-websites, klantervaring-websites, digitale winkelfolder.

Bronnen:
– “Crisis brengt shoppers ‘back to basic’,” Retailnews, 17 mei 2013.
– “Shopping in Tough Times across Europe,” IRI Worldwide, april 2013.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=1827)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *