Actie distributiewerkers Zaandam: “AH komt afspraken over contracten uitzendkrachten niet na”

(15 mei 2013) Ruim 50 uitzendkrachten voerden op 14 mei actie voor het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam. Ze eisten een vast contract overeenkomstig afspraken die zouden zijn gemaakt na de stakingsacties van maart. FNV Bondgenoten steunt de actie en zegt dat AH de afspraken niet nakomt. Het supermarktconcern ontkent dat. Een nieuwe confrontatie lijkt onvermijdelijk.
(door Rob Bleijerveld)

In maart voerden uitzendkrachten en werknemers met een vast contract uit de distributiecentra van Albert Heijn gezamenlijk actie voor een betere cao. Een van de eisen was een vast contract voor uitzend- en andere flexkrachten die in totaal meer dan drie jaar bij het bedrijf hebben gewerkt. Er waren verschillende acties voor nodig, waaronder een staking in de distributiecentra, voordat AH en de FNV tot overeenstemming kwamen. Volgens de bond zou ondermeer zijn afgesproken dat 200 uitzendkrachten een vast contract krijgen, waaronder temnminste de deelnemers aan de staking.

Bij de actie van afgelopen dinsdag 14 mei waren zo’n 50 ex-stakers betrokken. Ze blokkeerden voor korte tijd de hoofdingang van het AH-kantoor. Strak in het pak gehesen waren ze klaar om een contract te tekenen bij hun “nieuwe” werkgever. Maar AH weigerde hen binnen te laten.

Geen wegwerppersoneel

Volgens actievoerder Raffal, die al zeven jaar als uitzendkracht bij AH werkt, is het bedrijf met allerlei mensen in gesprek over een contract, maar niet met de uitzendkrachten die gestaakt hebben. Raffal: “Albert Heijn breekt zijn belofte, maar wij zijn vastberaden. En we tonen onze goede zin om bij AH in dienst te komen. We vragen geen gouden bergen maar een beetje meer zekerheid voor onze toekomst en onze families. We willen niet langer als wegwerppersoneel worden behandeld.”

“Anciënniteit”

Volgens woordvoerder Dagna Hoogkamer van Albert Heijn zijn de bezwaren van vakbond FNV Bondgenoten ongegrond. Het concern zou bij het aanbieden van contracten geen onderscheid maken tussen werknemers die al dan niet deel namen aan de staking van maart, danwel lid zijn van de vakbond. De langstwerkende uitzendkrachten komen als eerste in aanmerking voor een contract, aldus Hoogkamer. Ze voegde daaraan toe: “Voor 1 juli 2013 zullen wij totaal maximaal honderd contracten voor een dienstverband met AH logistics honoreren. De volgende honderd contracten zullen we een jaar later gaan uitgeven. Tweehonderd in totaal dus, zoals is afgesproken.”

In een video-interview voor RTV Noordholland vertelde een van de actievoerders dat hij van AH geen uitnodiging heeft gekregen voor het tekenen van een contract terwijl hij al meer dan 3 jaar als uitzendkracht voor de super werkt.

Zie ook:
VIDEO-interview (RTV NH, 14 mei 2013).
AUDIO-interview (RTV NH, 14 mei 2013).
– “Cao Albert Heijn Distributiecentra,” FNV Bondgenoten.
– “CAO-principeakkoord na succesvolle staking AH-distributie: ‘Meer zekerheid voor alle werkers’,” Supermacht, 22 maart 2013.

Bronnen:
– “Uitzendkrachten eisen toegezegde banen bij Albert Heijn op,” FNV Bondgenoten, 14 mei 2013.
– “Uitzendkrachten protesteren bij AH voor baan,” Levensmiddelenkrant, 14 mei 2013.
– “Albert Heijn: ‘We houden ons aan de afspraak‘,” RTV Noordholland, 14 mei 2013.
– “Flexkrachten eisen vast contract van Albert Heijn,” Logistiek NL, 15 mei 2013.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=1745 )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.