Oproep aan supermarkten en groothandels: ‘Stop verkoop van producten uit illegale Israëlische nederzettingen’

cordaid-icco-ikv(29 april 2013) De Nederlandse organisaties ICCO, Cordaid en IKV Pax Christie brachten afgelopen week een (Engelstalig) rapport uit over de economische betrekkingen tussen Nederlandse bedrijven en de Israëlische bezettingseconomie in de periode 2011- 2012. Onderzoek wees uit dat een aantal Nederlandse supermarkten en groothandelsbedrijven producten in- en verkoopt afkomstig uit illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Ze roepen deze bedrijven op om die handel stop te zetten.
(update 4 mei 2013)

(Overgenomen van Cordaid.org)

Made in Israel?
Oproep aan Nederlandse bedrijven: beëindig banden met Israëlische bezetting (24 apr 2013)

Achttien Israëlische bedrijven leveren producten aan Nederland uit illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied. 38 Nederlandse bedrijven doen zaken met de Israëlische bezetting. Een aantal van hen, waaronder C1000, Jumbo en Kring Apotheken, brengt deze producten op de Nederlandse markt als ‘made in Israel’. Dat blijkt uit het rapport ‘Dutch Economic Links With the Occupation’ van onderzoeksbureau Profundo dat vandaag door Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi wordt uitgebracht. De Nederlandse regering stelt op basis van het internationaal recht ondubbelzinnig vast dat de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied illegaal zijn. Daarom moeten deze handelsrelaties worden stopgezet, vinden Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi.

Het rapport beschrijft de economische betrekkingen tussen Nederlandse bedrijven en de Israëlische bezettingseconomie in de periode 2011- 2012. 13% van de Israëlische export naar de EU gaat naar Nederland, waarmee ons land Israëls derde exportmarkt is in de Europese Unie. De waarde van de Israëlische export naar Nederland bedroeg in 2012 2,3 miljard dollar. Israël maakt geen onderscheid tussen Israël zelf en illegale nederzettingen. Daardoor is het moeilijk om onderscheid te maken tussen producten uit de nederzettingen en uit Israël.

Het is een juridisch principe dat uit iets illegaals niets legaals kan voortkomen. Op basis van dit principe roepen de ngo’s de betrokken Nederlandse bedrijven op om niet langer van de Israëlische bezetting te profiteren door producten uit de Israëlische nederzettingen te verkopen, bij te dragen aan de bouw van de muur of diensten te leveren die de bezetting in stand houden. Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi keren zich nadrukkelijk niet tegen producten uit Israël, noch tegen Palestijnse producten. Het probleem zit in producten uit de illegale Israëlische nederzettingen op bezet gebied.

Het rapport laat zien dat er veel voedingsmiddelen worden geproduceerd in de nederzettingen, die als ‘made in Israel’ worden verkocht in Nederlandse supermarkten. Het gaat om dadels, druiven, granaatappels, amandelen, olijven, nectarines, meloenen en komkommers. Ook snijbloemen die naar Nederland worden geëxporteerd komen vaak uit de nederzettingen.

Guido van Leemput, woordvoerder namens Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi: “Volgens minister Timmermans is de situatie eigenlijk doodsimpel: de nederzettingen liggen buiten Israël en zijn illegaal. Daar zijn we het helemaal mee eens.” De Europese Unie en de Nederlandse regering moeten dan ook hun politieke afkeuring van de nederzettingen vertalen in concrete handels- en investeringspolitiek. Etikettering is een goede tussenstap, maar de betrekkingen met nederzettingen moeten worden beëindigd. “Wij roepen bedrijven op om dit met spoed te doen. Alleen zo blijft de tweestaten-oplossing binnen bereik. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt niet alleen bij de minister. Ook bedrijven moeten hieraan bijdragen door hun investerings-, invoer- en verkoopbeleid aan te  passen,” aldus Van Leemput.

Rapport: “Dutch economic links with the occupation“.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Toevoeging redactie Supermacht:

Deze stellingname van de drie Nederlandse ngo’s heeft ondermeer diverse relevante reacties en discussie opgeleverd op ikvpaxmenablog van Jan Jaap van Oosterzee (zie: “Cordaid, Icco en IKV Pax Christi: Stop handel met illegale nederzettingen Israël“. Het gaat daarbij ondermeer over de vraag of de nederzettingen in bezet gebied illegaal zijn of niet.

Maar, zoals vaker in Nederland, zorgt kritiek op het nederzettingenbeleid van Israël ook voor zeer heftige reacties met betrekking tot zionisme en Palestijnen (zie bijvoorbeeld onder “‘Stop illegale handelsrelaties met Israël’,” FOK nl, 24 april 2013 of zelfs met (onterechte) beschuldigingen van anti-semitisme (zie bijvoorbeeld bij het Reformatorisch Dagblad).

Update 4 mei:
Het NRC meldt dat het Nederlandse kabinet de plannen voor herkomstvermelding op producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden op de lange baan geschoven ondanks eerdere toezeggingen door Timmermans en Rutte en de ondertekening van een brief aan de coördinator van het EU buitenlandse beleid, Ashton, op 12 april. Mogelijke reden: het voorkomen van een conflict in de regeringscoalitie na druk door de VVD (en Israel).
(zie: “Kabinet stelt etikettering producten Israëlische nederzettingen uit,” 4 mei 2013.

Bron:
– “‘Made in Israel? Oproep aan Nederlandse bedrijven: beëindig banden met Israëlische bezetting,” Cordaid, 24 apr 2013.

Zie ook:
– “Dertig Nederlandse bedrijven importeren uit Israëlische nederzettingen,” NRC, 24 april 2013).
– “Oproep aan Nederlandse bedrijven: beëindig banden met Israëlische bezetting,” ICCO, 24 april 2013.
– “Stop handel met illegale nederzettingen Israël,” IKV Pax Christi, 24 april 2013.
– “Timmermans: ‘Het is doodsimpel: nederzettingen liggen niet in Israël’,” Volkskrant, 12 maart 2013.
– “Israël woedend over Nederlandse labels,” BNR, 8 maart 2013.
“Mehadrin “Jaffa” Oranges May Come from Occupied Palestinian Land,”  CorpWatch Blog, 4 april 2013.

 

(verkorte link: https://www.supermacht.nl/?p=1309)

Een gedachte over “Oproep aan supermarkten en groothandels: ‘Stop verkoop van producten uit illegale Israëlische nederzettingen’

  1. Ik roep bedrijven op NIET mee te doen aan deeze boycot. Laat u niet voor het karretje spannen door deze instanties.
    De Aldi (o.a.) laat zich ook voor dit politiek karretje spannen. Wie bepaalt dat die gebieden íllegaal’ zijn?
    Timmermans? Een verdrag of welke regelgeving dan ook?
    Lekker allemaal tegen Israel of een deel daarvan. Leest u de bijbel maar eens. Om het in gewone taal te zeggen; degenen die hieraan meewerken ‘komen nog eens op de koffie.’
    Voor mij in ieder geval geen ALDI meer! (waar ik veel en wekelijks kocht)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.