Twintig AH-vakkenvullers onterecht beticht van diefstal en gedumpt om personeelskosten te drukken?

(28 april 2013 – update 181105) Een groep van 20 vakkenvullers van een Albert Heijn-filiaal in Amersfoort zegt onterecht te zijn ontslagen wegens “diefstal”. Er was een informele regeling om zonder te betalen producten uit de winkel te consumeren in ruil voor niet-betaalde overuren. Ineens was er echter een intern onderzoek wegens diefstal. Ze werden opgesloten en onder druk gezet om “bekentenissen” te tekenen. Een wanhoopsdaad van de filiaalleiding om personeelskosten te drukken?

(door Rob Bleijerveld)

RTV Utrecht berichtte deze week over het ontslag van twintig medewerkers van een filiaal van Albert Heijn in Amersfoort. Volgens anonieme verklaringen van enkelen van hen was er sprake van opsluiting, intimidatie en bedrog. Tijdens een intern onderzoek zouden ze allemaal door de filiaalleiding onder druk zijn gezet om een schriftelijke bekentenis te tekenen over vermeende diefstal.

“Opsluiting en intimidatie”

Ze kregen te horen dat bij weigering de politie zou worden ingelicht en ook dat ze “juridisch kapot gemaakt zouden worden”. Ook werd hen voorgehouden dat er meerdere getuigen waren van hun individuele diefstal en dat alles was opgenomen op video.

De sfeer tijdens het interne verhoor was volgens een anoniem gebleven vakkenvuller zeer “intimiderend” en de leiding weigerde om de bewuste videobeelden te laten zien. Tijdens het “verhoor’ werden ze een paar uur in het winkelpand opgesloten gehouden zonder dat de politie werd gewaarschuwd. Na ondertekening van een “bekentenis” werden ze gepusht om de “gestolen’ spullen” terug te betalen en werd hun mobieltje afgepakt.

De medewerkers die commentaar gaven aan RTV Utrecht ontkennen echter dat er sprake is van diefstal. Ze spreken van een afspraak waarbij ze zonder te betalen producten uit de winkel mochten consumeren en meenemen als compensatie voor niet uitbetaalde overuren. Een regeling waarvan de filiaalmanager op de hoogte zou zijn geweest.

“Bedrog”

Ze hebben nu het gevoel erin geluisd te zijn. Blijkbaar is alles wat ze tijdens hun werk opaten en opdronken bijgehouden en zijn er “dossiers’ opgesteld om zo van hen af te komen. Vijftien van de twintig stonden op het punt een vast contract te krijgen. Ze vermoeden daarom dat deze actie bedoeld is om het personeelsbestand te kunnen inkrimpen.

Algemeen was bekend dat de personeelskosten van het filiaal al geruime tijd te hoog waren in relatie tot de hoeveelheid werk. “Dit is een goedkope manier om van ons af te komen. Maar wij hebben wel direct een stempel,” aldus een van de anoniem gebleven werknemers.

Het AH-concern is inmiddels een intern onderzoek gestart en een woordvoerder liet weten dat ontslag op staande voet van een groep medewerkers niet zomaar gebeurt en dat dit “weloverwogen” zou zijn gedaan. Volgens een artikel in Dichtbij zou één van de leden van het management inmiddels op non-actief zijn gesteld.

De ontslagen medewerkers hebben op hun beurt laten weten niet meer door de pers te willen worden benaderd en de uitslag van het interne onderzoek af te wachten. Ze benadrukken dat Albert Heijn geen aangifte heeft gedaan en dat de politie niet is ingeschakeld.

Reacties

Op de berichtgeving over deze zaak kwamen veel verontwaardigde reacties van mensen die hun steun uitspreken voor de ontslagen jongeren. Sommigen schreven over vergelijkbare slechte ervaringen van henzelf bij andere filialen van AH (zoals over verplicht en onbetaald overwerk, en over leidinggevenden die werknemers eruit werken).

Een van de reacties gaat over externe recherchebureaus die zich vaak niet houden aan de regels voor het afnemen van verhoren. Het komt vaker voor dat werknemers daarbij onder druk worden gezet om een of andere verklaring te tekenen. Dat kan leiden tot ontslag zonder dat er een rechter aan te pas komt. Achteraf is dan niet te bewijzen dat er sprake was van pressie en de werknemers in kwestie blijven voor de buitenwereld verdacht.

Weer een ander schrijft dat als waar is wat de ontslagen werknemers beweren, dat er dan sprake is van ongeoorloofd vasthouden en ongeoorloofd inbeslagnemen van mobieltjes. De jongeren zouden daar juíst aangifte van moeten doen omdat zoiets een misdrijf is. Dat kan voorkomen dat de zaak intern wordt afgedaan…

Bronnen:
– “Medewerkers Albert Heijn: “Opgesloten, geïntimideerd en bedrogen” (update),” RTV Utrecht, 26 april 2013.
– “AH Leusderweg in verlegenheid gebracht,” Ingezonden lezersartikel Weekkrant Amersfoort, 25 april 2013 (weblink niet meer online actief, wel in archief Supermacht. Weblink was: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/april/25/ah_leusderweg_in_verlegenheid_gebracht). Zie nu: ¨Ontslaggroep AH komt met ´verklaring´,¨ Distrifood, 25 april 2013 (update 7 april 2015).

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=1299)

3 gedachten over “Twintig AH-vakkenvullers onterecht beticht van diefstal en gedumpt om personeelskosten te drukken?

 1. Hier een vader met dezelfde ervaring bij AH. Mijn zoon die een harde werker is, nooit te laat is, nooit een waarschuwing gekregen heeft.
  Zelfs bij een filiaal van AH een zeer goed rapport kreeg na zijn functioneringsgesprek. Is op staande voet ontslagen en heeft onder dwang een schuldbekentenis moeten tekenen. Er werdt gedreigd met de marechaussee en een eventueel strafblad als hij niet zou tekenen.
  In het kort zijn verhaal. Mijn zoon was bezig in het magazijn en had samen met een collega dorst. Hierop besloten zij een pakje drinken te pakken, met de intentie dit later te betalen. Ze hebben dit pakje niet stiekem opgedronken maar gewoon in het zicht.
  Hun teamleider zag dit en heeft dit meteen doorgespeeld naar de assistent manager. Deze heeft de jongens vervolgens bij zich geroepen en verteld dat dit diefstal is, waarna ze onder dwang getekend hebben ( een verklaring en een schuldbekentenis )
  Deze schuld heeft hij ter plekke betaald ( € 0.73 cent ).
  Gezien het vergrijp lijkt mij dat een waarschuwing meer op zijn plaats was geweest.
  Zowiezo gaat AH zeer slecht met zijn personeel op. Na drie contracten mag je opdonderen en na 6 maanden weer soliciteren.
  Is bij mijn zoon al drie keer gebeurd en elke keer weer aangenomen.

 2. mijn dochter van net 18 kreeg van de teamleider een blikje fris aangeboden ná sluitingstijd. Op beeld staat dat zij een blikje pakt. let wel, ná sluitingstijd. Dus bespieden van werknemers is voor Ah normaal. Ontslagen. wegens diefstal. net 18, carriere moet nog beginnen.
  Massa-ontslag AH Overtoom Amsterdam 14 augustus 2013

 3. Helaas….Helaas.. moet ik door alle artikelen op deze site en de ervaringen van mijn zoon bij een AH filiaal in Zoetermeer tot de conclusie komen, dat de handelswijzes qua intimidatie indentiek zijn, met dreigen, vervelend gedrag bij “leidinggevenden” en uitlokking door “leidinggevenden”
  Ik snap er werkelijk niets van om jongeren van zo’n 15 tot zeg 17 jaar het werkplezier – voor het velal zware werk – zo ontzettend te verzieken, dat blijkbaar de AH’s niet door hebben dat de aspirant klanten voor de toekomst massaal dit soort zaken de rug toe keren.

  Ik als vader maak mij ernstig zorgen over dit soort metaliteit…
  Dit kwam voor in de 30-er jaren van de vorige eeuw.

  Mijn Zoon heeft inmiddels ter plekke deze “galbakken” de rug toegekeerd en een verstandige keuze gedaan, om direct te stoppen bij dit soort asociale supermarkten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *