Derdewereld in de uitverkoop: documentaire over landgrab en onze voedselzekerheid

(26 maart 2013)(update) Vanavond zendt ARTE (om 22:30 uur) een documentaire uit over een reusachtig Monopolie-achtig spel dat op drie continenten wordt gespeeld door grote investeringbedrijven. De inzet is het veroveren van zoveel mogelijk vruchtbare land voor de voedselzekerheid in de rijke steden en landen op aarde. De film toont aan hoe met name keuterboeren en herders in ontwikkelingslanden de dupe zijn van dit ‘spel’. Maar laat ook het opkomende verzet tegen deze praktijken zien. De uitzending van ARTE is Duitstalig; het Engelstalige origineel is ook via Youtube te zien.

(door Rob Bleijerveld)

De verscherping van de financiële en economische crisis gaat gepaard met de toename van de ongelijke voedselverdeling in de wereld. Vruchtbare landbouwgrond wordt steeds meer misbruikt door internationale investeerders ten behoeve van grote winsten. De elites uit arme Afrikaanse en Aziatische landen verkopen of leasen grote, waardevolle grondstukken aan investeerders uit rijke landen en opkomende economieën, en vergroten daarmee de afhankelijke positie van die landen.

“Landbouwkolonialisme”

De laatste paar jaar was er veel aandacht voor de heersende voedsel- en financiële crises. Maar een belangrijk aspect daarvan bleef veelal onderbelicht: de wereldwijde race om grote oppervlakten vruchtbare landbouwgrond in bezit te krijgen. In kort tijdsbestek werden vele miljoenen hectare grond verkocht en deze uitverkoop neemt alleen nog maar toe. Voormalig voorzitter van de FAO, Jacques Diouf, waarschuwt voor het risiko van “landbouwkolonialisme”.

Bij de kopers van de grond gaat het om investeerders uit rijke landen en opkomende economieën, zoals Japan, China en de Golfstaten. Hun inzet is de grote winst die ze zo kunnen behalen en het veiligstellen van de voedselvoorziening in hun landen. Daarbij worden ze gesteund door hun regeringen.
Andere investeerders zijn banken en hedgefunds die dit louter zien als zeer rendabele kapitaalinvesteringen. Een aantal van de landen die hun landbouwgronden nu verkopen (of leasen) had in 2008 nog te leiden onder grote hongersnood (zoals Sudan, Senegal, de Filippijnen en Pakistan). Sommige zijn nu nog aangewezen op internationale hulpgelden om hun bevolking te kunnen voeden (zoals Cambodja of Ethiopië).

Monopolisering en verdrijving

De wereldwijde context van dit fenomeen wordt in de film onderstreept door interviews met investeerders en regeringsvertegenwoordigers in Frankrijk, Italie, de VS, Ethiopië, Argentinië, Uruguay en Saudi-Arabië. Deze interviews geven inzicht in het cynische “monopolie-achtig spel” met dramatische gevolgen. Ook aan het woord komen de kleine boer(inn)en en herders die veelal zonder schadeloosstelling van hun land worden verdreven.

Over de Documentaire:
“Planète à vendre” (mei 2011), regisseur Alexis Marant (producent CAPA PRESSE TV, distributie ARTE)
(duur: 90 minuten). Zie CAPA tv.
De Engelstalige, ingekorte versie “Planet for Sale” duurt 50 minuten.

Waar / wanneer:
– ARTE tv: 26 maart 2013 van 22.3 – 0:00 uur.
– Online “Dritte Welt im Ausverkauf” (oude link, nieuwe link)
Youtube “Planet for Sale: Food Crisis and the Global Land Grab“.

Bronnen “Dritte Welt im Ausverkauf”:
ARD
ARTE1.
ARTE2
– Voor meer documentaires over ‘landgrabbing’, zie FIAN.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=588)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.