
(22 maart 2013) Gisteravond sloten onderhandelaars van de Vakbond van Distributiewerkers, FNV Bondgenoten en Albert Heijn een principeakkoord over decao voor distributiewerkers. Vakbondsvoorman Ron Meyer spreekt van “twee treden omhoog op de ladder naar meer zekerheid” en het akkoord is te danken aan de dagenlange stakingsactie die de distributiewerkers voerden. De leden zullen zich binnenkort uitspreken over het huidige voorstel.
(door Rob Bleijerveld)
Volgens Ron Meyer nodigde Albert Heijn de Vakbond van Distributiewerkers op 20 maart uit om weer te komen onderhandelen. Eind januari liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao spaak toen FNV Bondgenoten het eindbod van Albert Heijn verwierp. AH bood een 3,5 procent loonsverhoging aan met een looptijd van twee jaar en meer baanzekerheid voor de vaste medewerkers. Maar dit bod kwam volgens de FNV neer op koopkrachtdaling, de instandhouding van de hoge werkdruk en van de “carrousel van onzekerheid” (voor uitzend- en andere flexkrachten). De distributiewerkers wilden meer.
Acties
Op 6 maart stelde de Vakbond van Distributiewerkers een ultimatum aan de super: vóór 14 maart ingaan op de vakbondseisen of anders komen er acties. Maar AH weigerde verder te onderhandelen. In de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 maart begonnen de acties van de distributiewerkers in “thuisbasis” Zaandam. De volgende middag nodigde AH de vakbond uit te komen praten. Maar het bedrijf bleek helemaal niet van plan te onderhandelen. Toen duidelijk werd dat de voorbereiding van de acties gewoon door zouden gaan, werden de vakbondsanderhandelaars het kantoor uitgegooid.
Na een week van actievoeren was de druk op het concern blijkbaar toch te groot. In de zes distributiecentra [1] werd gestaakt en er was daar veel weerstand tegen de inzet van uitzendkrachten als stakingsbreker. De bevoorading van winkels haperde (niet handig met Pasen in het vooruitzicht…), er werd geflyerd in winkels, klanten werden opgeroepen om foto’s van lege schappen aan de stakers op te sturen en er was een confronterend spotje op tv. Op 19 maart hielden ruim 200 stakers bovendien een Mars der Onzichtbaren waarbij ze het hoofdkantoor van Ahold binnendrongen.
Doorbraak
Een dag later liet het concern aan de FNV weten dat het wilde praten over normalisering van de verhoudingen. Een woordvoerster van Albert Heijn benadrukte dat AH niet over de cao wilde praten, want “er is al een nieuwe arbeidsovereenkomst afgesloten met vakbond CNV [2] en er komt dus geen nieuwe cao.” Toch nam FNV Bondgenoten die handreiking aan. Bestuurder Ron Meyer daarover: “Wij gaan graag met Albert Heijn om tafel. Ieder uitnodiging gaan we op in, maar de verhouding kan alleen worden genormaliseerd als de inhoud wordt genormaliseerd.”

(foto: Rob Nelisse)
Er is dus wel degelijk onderhandeld en Albert Heijn heeft de cao met de CNV terzijde geschoven. Veel is nog niet bekend over de inhoud van het principeakkoord met de Vakbond van Distributiewerkers en FNV Bondgenoten. Maar FNV-bestuurder Meyer spreekt van “significante verbeteringen” ten opzichte van het bod van Albert Heijn in januari. Zo wordt de ontslagbescherming verbeterd en kunnen ontslagen werkers langere tijd aanspraak maken op een ontslagvergoeding (tot 2020 1,5 keer de kantonrechtersformule). Ook verkrijgen uitzendkrachten meer zekerheid: alle uitzendkrachten die op dit moment totaal drie jaar bij het bedrijf hebben gewerkt, krijgen een contract bij AH zelf. In totaal gaat het om een groep van 200 mensen. Ook zullen er taalcursussen worden aangeboden voor de buitenlandse flex-krachten.
Uniek
Volgens Meyer is deze staking uniek omdat vaste krachten en uitzendkrachten – voor het eerst – schouder aan schouder streden voor meer zekerheid. De acties hebben de trend bij Albert Heijn gekeerd die was gericht op nog meer flexibilisering op de werkvloer. Het bereiken van dit akkoord is een paar stappen in de goede richting. Meyer: “Een prestatie van jewelste. We zijn op weg, maar we zijn er nog niet.”
FNV Bondgenoten en de Vakbond van Distributiewerkers gaan uit van Gewoon Goed Werk, ofwel werk met genoeg zekerheid, respect en groei voor iedereen. De praktijk is dat ongeveer de helft van het personeel in de distributiecentra van Albert Heijn een uitzendcontract heeft. Velen hebben die status al jarenlang. Desondanks kunnen ze nog steeds geen aanspraak maken op een vast contract. Want AH stuurt hen steeds na een jaar werken weg. Dan kunnen ze pas weer na een paar maanden aan de slag, zij het voor een lager loon! Het aantal uitzendkrachten steeg in 15 jaar van 20 naar 50%. Ook de vaste krachten voelen de druk van toenemende onzekerheid over hun werk: sluipenderwijs wordt de vaste baan afgeschaft.

(foto: Rob Nelisse)
Veramerikanisering
Volgens Meyer denkt het huidige AH-management alleen in termen van lage lonen, grote(re) onzekerheid op de werkvloer, stijgende beurskoersen, korte termijnwinsten en hoge bonussen aan de top. “Het AH-management loopt voorop in de veramerikanisering [3] van mooie oer-Hollandse bedrijven. De distributiewerkers willen hun bedrijf terug. En ik geloof dat de oude Albert aan hun kant zou staan”, aldus de vabondsvoorman.
En Jumbo/C1000 ?
Het behaalde succes bij AHDC kan een opsteker zijn voor distributiewerkers van Jumbo en het door Jumbo overgenomen C1000. Hun cao loopt op 1 april af en ze voeren al enige tijd actie voor verbeteringen. Maar ook daar zijn weerstanden…
Meer lezen, beluisteren en bekijken:
– “Solidariteitsbrief van een voormalig AH-medewerker,” Socialisme nu, 21 maart 2013. Oud-Albert Heijn winkelmedewerker Bennie Bolder schrijft dat de stakers in de distributiecentra in hun recht staan. Hij werkte veertig jaar voor het bedrijf en doet uit de doeken hoe het management personeel behandelt en intimideert. Hij betuigt steun aan de stakers.
– Radio interview met AH-directeur van der Laan (BNR, 16 maart 2013): “Het is heel spijtig om te constateren dat het FNV na meer dan 20 onderhandelingsgesprekken uiteindelijk besloten heeft om geen handtekening te zetten onder deze CAO“.
– Radio-interview met campagneleider Ron Meyer (BNR 18 maart 2013): “De komende twee à drie dagen kan het hard gaan en dan gaat het zowel om verse als houdbare producten“.
– Foto’s, actieverslagen en artikelen op de website van de Vakbond van Distributiewerkers. (zie weblinks: http://www.indeactie.nu/ en http://www.distributiewerkers.nl/)
– Video: “Ahold: deur staat open voor bonden” RTL7, 18 maart 2013.
– Video: “Medewerkers Albert Heijn demonstreren in Amsterdam“.
– Video’s over de stakingsactie en hier.
– Video: AH over FNV.
– Steun van Distributie- en winkelwerkers uit de VS.
– Petitie ‘Help Albert Heijn de weg naar huis te vinden!’.(oude link: https://actionnetwork.org/campaigns/guide-albert-heijn-home)
Noten:
[1] In Tilburg, Zaandam, Zwolle, Nieuwegein, Geldermalsen en Pijnacker.
[2] Dat was op vrijdag 15 maart.
[3] Zie ook het “Witboek – Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan!,” Vakbond van Distributiewerkers, 5 maart 2013. Dit toont volgens de actievoerders aan dat achter de feestelijke façade van de leuke
supermarktcommercial een realiteit schuil gaat die aanzienlijk minder vrolijk is. Een wereld van onzekerheid, constante druk op lonen en stijging van de werkdruk. Albert Heijn en Jumbo lopen voorop in de veramerikanisering van het Nederlandse bedrijfsleven.
Bronnen:
– “Prijs voor Albert Heijn en Tempo Team wegens opjaag- en intimidatiebeleid,” Supermacht, 23 januari 2013.
– “Jumbo wil winst verhogen en stuurt aan op goedkopere cao voor distributiewerkers,” Supermacht, 28 januari 2013.
– “AH biedt distributiewerkers geen zekerheid; acties gaan door,” FNV Bondgenoten, 14 maart 2013.
– Interne mails AH van 15 maart 2013 waarin uitzendkrachten wordt gevraagd om op te treden als stakingsbreker.
– “AH-directeur: personeel krijgt wat het wil,” BNR, 16 maart 2013.
– “Honderden distributiewerkers lopen Mars van de Zichtbaarheid,” Vakbond van Distributiewerkers. 19 maart 2013.
– “Waarom de achterkamerdeal met het CNV weinig voorstelt,” Vakbond van Distributiewerkers, 20 maart 2013.
– “Albert Heijn mag vakkenvullers inzetten bij DC [update],” Dichtbij, 20 maart 2013.
– “AH en FNV bereid te praten: stakingen gaan door,” Logistiek, 20 maart 2013.
– “Stakende distributiewerkers dwingen respect en meer zekerheid af,” FNV Bondgenoten, 21 maart 2013.
– “Onderhandelingen DC Jumbo van start!,” CNV Dienstenbond, 21 maart 2013.
– “FNV en Albert Heijn weer om de tafel,” Leeuwarder Courant, 21 maart 2013.
(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=587)