2-3 mrt, Den Bosch: Reclaim the Seeds weekend (vrije zaadbeurs en doedag stadslandbouw)

zadenbeurs2013

zadenbeurs2013(14 februari 2013) Op zaterdag 2 maart en zondag 3 maart is er weer een Reclaim the Seeds weekend. Dit jaar vindt die plaats in Den Bosch. Met een vrije zadenbeurs, met Franse, Duitse en Belgische organisaties gespecialiseerd in het instandhouden van bijzondere groente- en fruitsoorten, met allerlei (ook praktische) workshops en met aandacht voor lokale initiatieven en acties rondom stadslandbouw en stadstuinprojecten.

Op zaterdag 2 maart zal de zadenbeurs plaatsvinden in de ReparatieStraat in Den Bosch. Hier kan iedereen weer zaden, knollen  en stekjes ruilen, weggeven of eventueel verkopen. Ook zullen verschillende Franse, Duitse en Belgische organisaties die zijn gespecialiseerd in het in standhouden van bijzondere groente- en fruitsoorten zijn vertegenwoordigd. Daarnaast hebben we weer een programma met workshops.

Op zondag 3 maart zal er aandacht zijn voor lokale initiatieven en acties die stadslandbouw stimuleren. Ook in Den Bosch bestaat al een aantal stadstuinprojecten. Er wordt verzameld bij de Graafse Hof. Naast een aantal praktische workshops is deze doedag vooral bedoeld om met zijn allen aan de slag te gaan.

Reclaim the Seeds streeft naar het in standhouden van de diversiteit van voedselgewassen en wil tuinders en organisaties die zich hier mee bezig houden ondersteunen. Het gebruiken en verkopen van zelf overgehouden zaden gaat in tegen de EU-regelgeving die gebiedt dat alleen geregistreerde gewassen verhandeld mogen worden, waardoor traditionele en kleinschalig verbouwde gewassen van de markt verdwijnen. De zadenbeurs is een protest tegen multinationals die de zadenmarkt monopoliseren door steeds meer zadenbedrijven over te nemen en gewassen te patenteren. Deze en andere ontwikkelingen in de landbouw komen aan orde tijdens het workshop programma.

Het zal niet makkelijk zijn het succes van de afgelopen keer te overtreffen, maar we gaan er vanuit dat het ook deze keer weer een druk, inspirerend en zadenrijk weekend zal worden.

Als je een kraam wilt vullen met zaden en/of kritische informatie over tuinieren en landbouw, neem dan contact op met reclaimtheseeds [at] aseed [dot] net.
Ook zoeken we nog mensen die willen helpen met het voorbereiden van het weekend en tijdens het weekend zelf.

Een verslag van afgelopen jaar, aanvullende informatie en laatste updates zullen te vinden zijn op de Reclaim the Seeds website.

Praktische informatie voor zaterdag 2 maart
Locatie: De ReparatieStraat (Tussen Paardskerkhofweg 14 & Parallelweg 30), Den Bosch.
De zadenbeurs is van 11:00 – 17:00u. Meer informatie over het workshop-programma en avondprogramma volgt later op de website.

Praktische informatie voor zondag 3 maart
Locatie: De Graafse Hof, Mgr. van Roosmalenplein, Den Bosch.
Aanvang: 11:00

Het initiatief voor Reclaim the Seeds in Nederland is genomen door ASEED. Inmiddels zijn er meer mensen bij betrokken en in Den Bosch wordt vooral samengewerkt met Transition Town Den Bosch, Transfarmers en De Reparatiestraat.

Bron: ASEED en Flyer

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=562)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *