Jumbo wil winst verhogen en stuurt aan op goedkopere cao voor distributiewerkers

dc-werkersvakbond

(28 januari 2013) “Jumbo wil de goedkoopste supermarktketen worden en blijven, over de dc-werkersvakbondrug van de distributiewerkers!”, aldus FNV Bondgenoten en de Vakbond van Distributiewerkers. Het bedrijf wil een goedkopere cao afsluiten en schendt daarmee gemaakte afspraken over harmonisering van lonen en voorwaarden. De bonden laten het niet bij zitten en zetten juist in op ‘Gelijk loon voor Gelijk werk voor iedereen’. En de DC-werkers maken zich op voor acties.

(door Rob Bleijerveld)

Jumbo Supermarkten B.V. wil de goedkoopste supermarktketen van distributieland worden en blijven. Maar dan wel over de rug van de distributiewerkers! Zo interpreteren FNV Bondgenoten en Vakbond van Distributiewerkers de inzet van Jumbo bij de nieuwe cao-onderhandelingsronde die op 23 januari begon. Daar zou worden gepraat over een nieuwe aanvullende Jumbo DC-cao. Maar het concern zegt de distributiewerkers per 1 april dit jaar in een goedkopere cao te willen onderbrengen: de cao Groothandel in Levensmiddelen (GIL). De huidige Jumbo-werknemers krijgen dan een looncompensatie, maar de ‘overgenomen’ C1000-werkers en ander personeel niet.

Goedkopere cao

Dit is volgens de bonden echter in strijd met afspraken die begin 2012 zijn gemaakt nadat Jumbo een groot aantal C1000-winkels en DC’s overnam. Alle distributiewerkers zouden volgens die afspraak overgaan naar de Jumbo DC-cao, includief de groep van ‘overgenomen C1000-werkers’. Ofwel een algehele “harmonisatie naar boven toe”. Dat is toen afgedwongen door acties van de distributiewerkers zelf.

Jumbo heeft het aan de inzet van alle DC-werkers te danken dat de omzet en winst is gestegen [1]. En toch wil het bedrijf nu “naar beneden toe harmoniseren”. Bij gesprekken met de Vakbond van DC-werkers en andere bonden op 26 november maakte Jumbo al toespelingen in die richting.

Vakbondseisen

Desondanks blijven de bonden toen en nu inzetten op ‘Gelijk loon voor Gelijk werk!’ Ze willen meer respect, waardering en gelijkwaardigheid voor alle distributiewerkers. Ze eisen een hoger loon en betere voorwaarden voor de ‘overgenomen’ C1000-werkers, en wel met terugwerkende kracht. En willen ook dat de losse en onzekere contracten worden ingeruild voor vaste en volwaardige banen. Nu blijven uitzendkrachten eindeloos opgescheept met een “fase A”-contract (een soort “0 uren”-contract) zodat ze ieder moment van de dag op straat gezet kunnen worden.

Andere eisen zijn de vermindering van de werkdruk, de vergroting van roulatiemogelijkheden, het investeren in opleidingen, het omzetten van de ‘ophaalnorm’ in een ‘planningsnorm’, de gelijke behandeling van oproepkrachten en scholieren, en een goed pensioen voor iedereen.

Voortgang

Begin februari wordt er verder onderhandeld met Jumbo. Wellicht zullen de distributiewerkers van C1000 en Jumbo weer in actie moeten komen om Jumbo op andere gedachten te brengen!

Onderwijl klopt de leiding van Jumbo zich op de eigen website op de borst wegens het behalen van de publieksprijs voor de ‘Beste Winkelketen 2012’ [2], terwijl het zijn werkers slecht behandelt.

Noten:
[1] “Positieve omzetontwikkeling en succesvolle overname C1000 kenmerken 2012,” Jumbo Supermarkten
BV.

[2] “Jumbo wint publieksprijs beste supermarktketen,” Jumbo Supermarkten BV.

Meer lezen en bekijken:
– “Jumbo Distributie cao 2012-2013“.
– “Distributiewerkers op Facebook“.
– “Distributiewerkers – Flickr Hive Mind“, met veel foto’s.
– “Distributiewerkers – indeactie.nu“.
– “FNV: supermarktketens schenden cao en intimideren werknemers,” Supermacht, 6 januari 2013.
– “Baangarantie voor dc-personeel Jumbo en C1000,” Logistiek NL, 28 juni 2012.
– “FNV dreigt met acties bij distributiecentra Jumbo,” Logistiek NL, 26 juni 2012.
– “Actie distributiecentrumwerkers Jumbo/C1000 voor sociaal plan,” FNV Bondgenoten, 11 juni 2012.
– “Reorganisatie C1000/Jumbo zeer ingrijpend voor personeel,” FNV Bondgenoten, 26 april 2012.
– “Petitie Jumbo distributiecentrumwerkers voor respect en waardering,” FNV Bondgenoten,
13 februari 2012.

– “Principe akkoord cao distributiecentra Jumbo,” FNV Bondgenoten, 5 januari 2012.
– “FNV: “Jumbo behandelt personeel soms als gedetineerden”,” Logistiek NL, 4 juni 2009

Bronnen:
– “Cao: Distributiewerkers Jumbo willen Gelijk loon voor Gelijk werk,” FNV Bondgenoten, 23 januari 2013.
– “Supermarktketens maken potje van naleving cao,” FNV Bondgenoten, 3 januari 2013.
– “Ledenraadplegingen naar aanleiding van onderhandelingen harmonisatie Jumbo/C1000,”
FNV Bondgenoten, 28 november 2012.

– “Succesvolle distributiewerkers Jumbo/C1000 dwingen baangarantie af,” FNV Bondgenoten,
27 juni 2012.
– “Jumbo verrast door aantijgingen personeel,” Logistiek NL, 12 februari 2012.

– “Is Jumbo-directeur Frits van Eerd feitelijk Pinokkio?,” FNV Bondgenoten, 7 september 2011.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=557)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *