7 febr, A’dam: 4 Marokkaanse vakbondsactivisten vertellen over groenteproductie voor Nl’se supermarkten, en over Arabische Lente

(25 januari 2013) Op 7 februari vertellen 4 Marokkaanse vakbondsactivisten in Amsterdam over hun leven en werk in de landbouwsector in Agadir. Daar worden veel groentes geteeld die worden verkocht in Nederlandse supermarkten. Ook vertellen ze over de (voortgaande) protesten voor democratische hervormingen in Marokko (Arabische Lente). Deze avond wordt georganiseerd door TIE-Netherlands.

Op donderdag 7 februari organiseert TIE-Netherlands een informatieavond waarbij 4 vakbondsactivisten uit de landbouwsector in Agadir Marokko vertellen over hun betrokkenheid bij deze protestbeweging. Bovendien vertellen ze over hun leven en werk in de landbouwsector waar veel van de groenten die in Nederlandse supermakten worden verkocht vandaan komen. Kom ook!

Net als in veel omringende landen heeft ook in Marokko heeft de Arabische lente geleid tot een brede protestbeweging voor democratische hervormingen. Studenten en arbeiders hebben elkaar gevonden en hebben in talloze demonstraties, acties en publicaties veranderingen geëist van het autoritaire en corrupte regime. Onder druk hiervan is een nieuwe grondwet ingevoerd en is er een nieuwe regering aan de macht gekomen. Koning Mohamed VI en de kliek rond hem heen heeft echter nog steeds de macht in handen. Dus gaan de protesten van de bevolking door. De armoede en ongelijkheid blijven enorm, het analfabetisme is de afschuwelijke erfenis van de dictatuur.

Hoe is het om in een land als Marokko te leven en als vakbondslid actief te zijn? Wat zijn de grootste problemen en de eisen van de bevolking? Hoe wordt er actie gevoerd? Wie doet daar aan mee? Wat wordt er bereikt?

Als je hierin geïnteresseerd bent, kom dan naar de avond die TIE-Netherlands organiseert met 4 vakbondsactivisten uit de landbouwsector in Agadir, waar bijna al onze sperziebonen en nog veel andere groenten vandaan komen. Zij willen graag meer vertellen over Marokko, hun leven en hun werk. Zij komen naar Nederland ter gelegenheid van de presentatie van een rapport over de situatie in de Marokkaanse sperziebonenproductie (ism Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen, SOMO).

Plaats: Café Budapest
Adres: Pesthuislaan, WG-Terrein complex, Paviljoen 2, Amsterdam. (zie: http://goo.gl/maps/lOelA)
Datum: donderdag 7 februari 2013
Tijdstip: 18.30- 19.00 – soep/ 19.00-21.30 discussie
Entree: gratis.

Meer achtergrondinformatie over de protesten in het kader van de Arabische lente in Marokko op wikipedia.

Wat is TIE-Netherlands?
TIE-Netherlands zet zich in voor de opbouw en versterking van een onafhankelijke en democratische vakbeweging. TIE maakt deel uit van een internationaal TIE-netwerk dat zich toelegt op scholing, ondersteuning en advies voor vakbondsactivisten. Samen met deze partners en lokale organisaties (vakbonden en basisorganisaties van werk-nemers) voert TIE in verschillende landen en regio’s projecten uit. In Nederland werkt TIE o.a. nauw samen met de Nieuwe Vakbeweging. TIE streeft naar een actieve deelname van Nederlandse vakbondsleden aan haar pro-jecten en naar uitwisseling van ervaringen en ideeën die bruikbaar zijn in de praktijk van het vakbondswerk in Nederland en andere landen.

Bron:Kom ook! Op 7 februari vertellen Marokkaanse vakbondsleden over de Arabische lente in hun land” – TIE-Netherlands

Gerelateerde informatie:
– “Vrij Nederland over West-Saharaanse bloedtomaten bij Albert Heijn,” Supermacht, 16 juli 2012
– “EU-Marokko handelsverdrag benadeelt boeren, landarbeiders en milieu, en legaliseert landroof in West-Sahara,” Supermacht, 29 februari 2012

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=553)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *