19 jan, Berlijn: We hebben er schoon genoeg van! (Voor een ander voedsel- en landbouwbeleid)!

1-wir-haben-es-satt

(11 januari 2013) Uitnodiging voor de internationale demonstratie “Wir haben es satt” op 19 januari in Berlijn. 1-wir-haben-es-satt
2013 is een doorslaggevend jaar voor het Europese landbouwbeleid. Het EU parlement stemt deze maand over voorstellen voor aanpassing van het Europese Landbouwbeleid. De organisatoren van de demonstratie eisen niet nog méér van hetzelfde, maar ze willen een eerlijk en duurzaam voedsel- en landbouwbeleid.

Elk jaar is er in Berlijn de Internationale Groene Week en dan komen de Europese landbouwministers en de Europese Landbouwcommissaris op bezoek voor een topoverleg. Ze zijn bezig met plannen voor het aanpassen van het Europese landbouwbeleid (Common Agricultural Policy). Maar die plannen zien er slecht uit en er is veel verzet tegen. Tal van boeren-, consumenten-, dierenrechten-, milieu- en andere organisaties uit Duitsland riepen de laatste jaren op tot demonstraties tijdens die Groene Weken in Berlijn. En daaraan deden steeds tienduizenden mensen mee.

Dit jaar vindt de demonstratie plaats op 19 januari en worden mensen uit heel Europa uitgenodigd om deel te nemen. Want 2013 is een doorslaggevend jaar voor het Europese landbouwbeleid. Kort na de 19e zullen de onderhandelingen in Brussel voor de hervorming van dat beleid namelijk worden afgerond. En op 24 januari stemt de landbouwcommissie van het Europees parlement over de voorstellen.

2-wir-haben-es-satt  Het ziet er slecht uit voor de toekomst van de landbouw en de voedselvoorziening. In de afgelopen 50 jaar is ons belastinggeld gebruikt om de té grootschalige voedselproductie te ondersteunen. Dit bedreigt in toenemende mate het voortbestaan van boerenbedrijven wereldwijd. Het veroorzaakt voedselonzekerheid en honger aan de ene kant, en bergen voedselafval aan de andere. Steeds meer dieren worden onder ellendige omstandigheden – en volgestopt met anti-biotica – opgefokt voor devleesconsumptie. De speculatie met levensmiddelen neemt toe, evenals de genetische manipulatie van gewassen en de daaraan gekoppelde marktdominantie door multinationals. En steeds meer graan en andere landbouwproducten komen terecht in autotanks in plaats van op het bord.

Dat moet anders en nu kunnen de ministers en parlementsleden nog een andere koers inzetten! We hebben schoon genoeg van de huidige landbouwindustrie. We willen goed eten en een goede landbouw! En wel nu!
4-wir-haben-es-satt

We eisen:
– het stilleggen van dierfabrieken en
misbruik van anti-­bio­tica
– alleen nog subsidies op basis van
sociale, ecologische en dierbeschermingscriteria
– een eerlijke regelgeving en geen verdere liberalisering van de landbouwmarkt
– lokaal geproduceerd veevoer en geen gentech soja meer
– het stopzetten van speculatie met voedsel en van de exportbevordering
– het dagelijkse werk op de boerenbedrijven moet centraal staan in de
landbouwhervorming

3-wir-haben-es-satt

Meer lezen:
– “Good Food Good Farming Campaign
– “Acht mythen over voedsel en landbouw
– “CAP Reform blog
– “Berlijn 22 januari: 22.000 demonstranten voor een duurzaam en rechtvaardig landbouwbeleid,” Supermacht, 23 januari 2010.

Bronnen:
– “Wir haben es satt
– “Wir-haben-es-satt-Demo in Berlin,” Schrott&Korn, 20 december 2012.
– “Mee naar de internationale demo tijdens de Gruene Woche, 19 jan. a.s.?,” Platform Aarde Boer Consument, 6 december 2012.
– “Stoppt Tierfabriken und Agro-Gentechnik!,” Bund, december 2012.
– “Kampagne gegen Massentierhaltung – K.O. den Tierfabriken“.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=545)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *