Blijft de zondagtoeslag bestaan voor supermarktmedewerkers onder Rutte-2?

(10 november 2012) Het Vakcentrum Detailhandel wil af van de toeslag zondagsopeningen nu Rutte-2 de gemeentes laat bepalen of de winkels op zondag open mogen zijn. De bonden zijn het daar niet mee eens. Wie wint die strijd?

(door Rob Bleijerveld)

Directeur Patricia Hoogstraten van Vakcentrum Detailhandel (brancheorganisatie voor zelfstandige supermarktondernemers) zei op 9 november dat de toeslag van 100% voor werken op zondagen kan verdwijnen omdat de regels voor zondagsopeningen voor supermarkten worden verruimd door het nieuwe kabinet. In de 24-uurseconomie zijn er volgens haar geen ‘ongewone werktijden’ meer. En door de ‘vrijgave’ van de zondagsopening door Rutte-2 mogen de gemeentes voortaan bepalen of winkels op zondag open mogen zijn of niet.

CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten zijn het daarmee niet eens. De regeling met betrekking tot de toeslagen is neergelegd in de cao (in dit geval in de cao voor het levensmiddelenbedrijf) en die kan niet eenzijdig worden veranderd. Beide bonden zijn “niet van plan om de toeslag ter discussie te stellen,” aldus Fedde Monsma van de CNV. Hij denkt dat afschaffing van de toeslag het minder aantrekkelijk maakt voor werknemers om op zondagen te gaan werken. Toch verwacht hij dat werknemers, vooral zij diegenen met een tijdelijk contract, zich gedwongen zullen voelen om te gaan op zondagen. Volgens Hoogstraten zal er geen sprake zijn van dwang en zijn er voldoende werknemers die bereid zijn op zondag te werken (“vooral studenten en scholieren want die hebben dan juist tijd om te werken”).

Grootwinkelbedrijven als Jumbo en Albert Heijn hebben eerder ook al laten weten van de zondagtoeslag af te willen. De cao die voor deze bedrijven geldt – de cao voor de grote levensmiddelenbedrijven – lijkt in veel opzichten op de cao voor het levensmiddelenbedrijf die voor franchisers geldt.

Deze aanval op de toeslagen komt op een moment waarop de bonden inzetten op een gelijkwaardige behandeling van ‘hulpkrachten’. Aanleiding is de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling in augustus dit jaar die stelt dat alle medewerkers (ook hulpkrachten) gelijk behandeld moeten worden. Arie van der Pijl van FNV Bondgenoten gaf aan die strijd een lange adem heeft gevergd en dat de werkgevers in de supermarkten nu niet langer meer kunnen concurreren op arbeidsvoorwaarden. Hetzelfde loon (inclusief toeslagen) voor hetzelfde werk moet ook gelden voor werknemers met een contract van twaalf uur of minder.

In een aantal plaatsen in Nederland is al verzet gerezen tegen zondagopenstelling van de kant van werknemers (en ondernemers), zoals in Haarlem en Wageningen. En de CNV heeft een Meldpunt Op Zondag Werken geopend voor werknemers die door hun leidinggevende verplicht worden om op zondag te werken.

Bronnen:
– “‘Toeslag zondagsopening op de tocht’,” Nederlands Dagblad, 9 november 2012
– “‘Afschaffen zondagstoeslag onbespreekbaar’,” CNV Dienstenbond, 9 november 2012
– “Gesprekken supermarktbranche over gelijke toeslagen en pensioenproblematiek,” CNV Dienstenbond, 6 november 2012
– “CNV Dienstenbond start Meldpunt Op Zondag Werken,” CNV Dienstenbond, oktober 2012
– “Gelijk werk gelijk loon voor hulpkrachten in supermarkt (update),” Flex Nieuws, 7 augustus 2012
– “Haarlemse winkelmedewerkers tegen uitbreiding koopzondagen,” FNV Bondgenoten, 13 april 2012
– “Breed verzet vakbonden en winkeliers tegen 52 koopzondagen in Wageningen,” FNV Bondgenoten, 15 maart 2012
– “Cao Supermarkt (Levensmiddelenbedrijf),” FNV Bondgenoten.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=530)

Geplaatst in Cao

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.