Personeel van Aldi pikt het niet meer

(8 november 2012) Personeel van Aldi-vestigingen komt langzamerhand in opstand tegen de wantoestanden die daar al jaren heersen. In oktober voerde personeel van winkels en distributiecentrum actie bij de poort van het distributiecentrum in Best tegen de hoge werkdruk en intimidatie op de werkvloer. Chauffeurs van Aldi Drachten boden eind september een petitie aan waarin ze klaagden over gebrek aan respect, intimidatie en het niet nakomen van de cao en de wet. Op 6 november boekten de laatsten een voorlopige overwinning toen een teamleider zijn excuses aanbood en beterschap beloofde. De vakbonden (Bondgenoten en Dienstenbond) hopen dat meer werknemers ‘de moed zullen opbrengen’ om in actie te komen tegen wantoestanden bij Aldi.

(door Rob Bleijerveld)

Volgens FNV Bondgenoten is er alom ontevredenheid onder het Aldi-personeel. Dat blijkt ondermeer uit een enquete onder personeel in Ommen en Drachten van eind 2011 waarin de top drie van klachten gaat over “werkdruk, min- en maxuren, en stijl van leidinggeven”. In 2010 schreven de bonden van FNV en CNV namens het personeel van de vestigingen in Best, Culemborg, Groenlo, Roosendaal, Ommen, Drachten en Zaandam een brief aan de Aldi-bedrijfsleiding waarin ze klaagden over het niet nakomen van de cao en over het in de kou laten staan van personeel met klachten.

Eind september van dit jaar boden de chauffeurs van het distributiecentrum in Drachten een petitie aan. Daarin stelden ze de intimidatie en het gebrek aan respect aan de kaak. Verder eisten ze “werkplanningen in overleg, naleving van de cao en de rij- en rusttijdenwet, twee aaneengesloten vrije dagen voor de zaterdagchauffeurs, betere communicatie, nakomen van afspraken over structureel overwerk, 55+-regeling omtrent overwerk en verplichte weekendrust”.

Afgelopen oktober voerde personeel van winkels en distributiecentrum in Best actie bij de poort. De Aldi-directie weigerde echter om hun petitie over de hoge werkdruk en intimidatie op de werkvloer in ontvangst te nemen. Van te voren hadden leidinggevenden een aantal chauffeurs gedreigd om zich niet aan te sluiten bij de actie omdat “gevolgen ernstig zouden zijn”….

In Metronieuws van vandaag gaf bestuurder Lilian Bakhuijsen van FNV Bondgenoten aan dat de vakbeweging er al jaren niet in slaagt om constructief in gesprek te raken met de supermarktketen. “Als eis wordt bijvoorbeeld gesteld dat we niet met de pers mogen praten,” aldus Bakhuijsen.
CNV Dienstenbond startte in de zomer van 2011 met het verzamelen van handtekeningen onder Aldi-personeel om het bedrijf zo te dwingen tot een gesprek over ‘problemen en misstanden’. Maar keer op keer lopen de bonden tegen een dichte deur aan.

Aldi beweert dat arbeidsconflicten “in de lijn” worden opgelost, ofwel in overleg tussen werknemers en leidinggevenden. Maar de praktijk is anders.

De eerste (voorlopige) overwinning van Aldi-werknemers is dat Aldi na de uitreiking van de petitie in Drachten in een gesprek met alle chauffeurs afgesproken heeft toegezegd om de cao weer netjes na te leven. Ook heeft de teamleider zijn excuses aangeboden en beterschap voor de toekomst beloofd.

Mooie woorden zijn echter niet genoeg!

Bronnen:
– “Personeel Aldi is het zat en komt langzaam in actie – Aldi-personeel in Drachten voert actie. Ook op andere plaatsen heerst ontevredenheid,” Metronieuws, 8 november 2012
– “Overwinning voor chauffeurs van Aldi Drachten,” FNV Bondgenoten, 6 november 2012
– “FNV Bondgenoten houdt een bijeenkomst voor magazijnmedewerkers Aldi Drachten,” FNV Bondgenoten, 2 november 2012
– “Dc-personeel Aldi Best voert actie tegen werkdruk,” Logistiek Nederland, 9 oktober 2012
– “FNV Bondgenoten organiseert twee bijeenkomsten voor de leden bij Aldi Ommen BV en Aldi Drachten BV,” FNV Bondgenoten, 24 november 2011
– “‘Personeel Aldi mag niet buiten lunchen’ – Werknemers van Aldi klagen, omdat de supermarkt zich niet aan de cao-afspraken zou houden“, Penoactueel, 19 maart 2010

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=529)

Een gedachte over “Personeel van Aldi pikt het niet meer

  1. #1 Rienerd 16-11-2012 20:51
    Personeel met echte arbeidsmentaliteit klaagt niet. De klagers vertellen echter niet dat ze per maand 500 tot 750 euro meer verdienen dan medewerkers van andere surpermarkten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.