20 okt, ARTE: docu over agro-ecologie, alternatief voor industriële landbouw

(17 oktober 2012) Zaterdag 20 oktober zendt ARTE-tv de (duitstalige) documentaire ‘Die Zukunft pflanzen – Bio für neun Milliarden’ van Marie-Monique Robin uit. Volgens Robin kunnen we nu en in de toekomst zonder gebruik van pesticiden voldoende voedsel produceren voor de hele wereldbevolking. Maar dan moet wel snel worden overgeschakeld op agro-ecologie en agrobosbouw, moeten boeren weer worden hergewaardeerd en moeten arme landen maatregelen kunnen nemen tegen de invoer van zwaar gesubsidieerde en dus te goedkope levensmiddelen uit de EU en VS. Een interessante film, juist omdat sommige kringen in ‘exportland Nederland’ de industriële landbouw pushen als ‘duurzame’ oplossingsrichting voor het wereldhongerprobleem.

Die Zukunft pflanzen – Bio für neun Milliarden

Aan de hand van voorbeelden uit de hele wereld toont filmmaakster Marie-Monique Robin aan de huidige voedselcrisis alleen kan worden opgelost door een herstrukturering van de voedselketen, een duurzame ecologische landbouw en een nieuwe rol van boeren. Het is volgens haar mogelijk om op deze wijze de wereldbevolking duurzaam te voeden. Dat lukt echter niet door verder te gaan met de industriële landbouw en het huidige handelssysteem. Die laatsten bieden namelijk geen oplossing voor honger, klimaatprobleem, vervuiling en toenemend grondstofverbruik, maar vergeren die situatie juist.

Robin laat boeren, vertegenwoordigers van hulporganisaties, landbouwdeskundigen en andere wetenschappers uit vier continenten aan het woord. Zoals een boer uit Mexico die uitlegt hoe het Milpa-systeem (symbiotische ecosysteem op basis van samenwerking tussen bonen, maïs en pompoen) werkt. Boeren uit Ghana en Malawi verkrijgen hogere landbouwopbrengsten door de (niet zo vruchtbare) bodem te bemesten met boombladeren. Senegalese uienboeren kunnen overleven dankzij maatregelen van hun overheid tegen de goedkope uieninvoer vanuit de EU. Duitse boeren gingen met susses van gangbaar over op biologische teelt nadat bleek dat de kunstmest de bodem uitloogt en inklinkt. In Japan legden moeders en boeren de basis legden voor permacultuur en Community Supported Associations (pergola-associaties).

Na de film volgt een studiodebat onder leiding van Émilie Aubry, waarbij toescvhouwers via internet kunnen meedoen.

Een herhaling is te zien op:
– zaterdag 20 oktober 2012 om 14:40 uur (ARTE tv duitstalig)
– dinsdag 30 oktober 2012 om 10:35 uur (ARTE tv franstalig?)
– donderdag 8 november 2012 um 14:10(ARTE tv franstalig?)

Meer achtergondinformatie:
Interview met Marie-Monique Robin: “Die Erde macht alle satt
Fotogalerie
– Over de DVD (ENG, D, F) die binnenkort uitkomt.
– “Gefährliche Liebschaften“:
Reis in Afrika – zwischen Handel und Hungersnot,
AGRA – das trojanische Pferd des afrikanischen Agrobusiness?
“Accra (Ghana) – Eine außergewöhnliche Begegnung” – Notizen von Marie-Monique Robin
Nafta – Inflation des freien Handels:
Die „nueva conquista“ des Liberalismus in Mexiko – Notizen von Marie-Monique Robin
Milpa, die tausendjährige Agrarökologie
Pozole: die kulinarische Seele Mexikos

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=526)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *