18,19,25, 26 aug: boeren en telers van Albert Heijn houden Open Dagen

(17 augustus 2012)(Update) Zo’n 175 boeren en telers uit het hele land openen op 18, 19, 25 en 26 augustus hun deur en erf voor het publiek. Ze beleveren de winkels van Albert Heijn met vers fruit, groente, zuivel, eieren en planten en bloemen. Bezoekers moeten zich van te voren inschrijven op http://www.ah.nl/opendagen. Er is overigens ook kritiek op de sectorlijst en op de presentatie door AH.

(door Matt Hermers)

Tijdens deze Open Dagen kunnen de bezoekers  van 10 tot 16 uur een kijkje nemen achter de schermen en de producten proeven. Maar ze kunnen ook “hun handen even flink uit de mouwen steken”. Op verschillende locaties vinden rondleidingen plaats.

Verder zijn er tal van activiteiten voor kinderen, variërend van het aaien van kalfjes en het melken van koeien bij de melkveehouders tot het plukken van appels en het volgen van een fietstocht langs verschillende telers bij elkaar in de buurt. Kinderen kunnen een origineel boeren- en telersdiploma bemachtigen.

Lijst en kaart.

AH: “Albert Heijn wil elke dag van het jaar lekkere en verse producten aan haar klanten aanbieden. Daarom gaat de supermarktketen langdurige relaties aan met telers. Door vaste afspraken te maken, weten de leveranciers precies waar ze aan toe zijn. Albert Heijn en haar telers werken continu gezamenlijk aan de kwaliteit en smaak van de producten. Samen streven zij ernaar de geoogste producten zo snel mogelijk van het land in de winkel te krijgen. Albert Heijn is trots op deze jarenlange samenwerking met de mensen die zich dag in dag uit met zorg en passie inzetten voor hun product en wil tijdens de Open Dagen de mensen achter het product laten zien.”

Albert Heijn heeft een toppositie als supermarktketen en de helft van de omzet wordt behaald door de verkoop van verse voedingsproducten.

Varkenssector buiten beschouwing gelaten

Er is kritiek geuit door een varkenshoudster op het feit dat AH geen varkensbedrijven en vleeskuikenbedrijven heeft toegevoegd aan de lijst van te bezichtigen ondernemingen. Het toelaten van grote groepen consumenten tot die stallen zou te omslachtig en moeilijk zijn gezien de bedrijfshygiëne en stress onder de dieren.  Legpluimveebedrijven kunnen overigens wel worden bezocht.

Een varkenshoudster die het daarmee niet eens is, schrijft: “Ik denk dat AH bang is om de consument te confronteren met de werkelijkheid. Dieren hebben een hoog knuffelgehalte en dat brengen supermarkten liever niet direkt in verband met vlees op het bord. Het hygiëneverhaal is een slap excuus. Diverse zichtstallen werken op basis van het STAR-concept van Albert Heijn. Wij bijvoorbeeld. Je kunt bij ons de dieren niet aanraken maar krijgt wel een helder beeld.”

Misschien speelt ook mee dat leden van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders dit jaar felle kritiek hebben geuit op de supermarkten. Zo werden op 30 mei op diverse plaatsen langs snelwegen rond de hoofdkantoren van Albert Heijn, Lidl, Aldi, Jumbo en C1000 spandoeken geplaatst. Met teksten die aangaven dat de betreffende supermarktketen de producenten van vlees ‘wurgt’ (lees: uitperst via

Waar blijft die eerlijke margeverdeling?

Albert Jan Maat, directeur van de LTO, zegt in Boerderij Vandaag te hopen dat deze open dagen en de waardering voor de primaire producent door AH aanzet zal zijn voor het supermarktconcern om goede besprekingen te starten met de producenten over een eerlijke margeverdeling”. AH lift mee op de romantiek van het boerenerf en de open dagen kweken weliswaar begrip bij de consument voor de producent, maar ondertussen zijn de supermarkten keiharde onderhandelaars en verdienen de ketens  veel meer aan de producten dan de boeren zelf.

Lekker naar de Boer

In juni waren er twee Open Dagen van biologisch telende boeren die niet aan AH zijn verbonden, het Lekker naar de Boer festival – http://www.lekkernaardeboer.nl/. Ondanks het wisselvallige weer bezochten zo’n 65.000 mensen de in totaal 160 boeren- en telersbedrijven.Overige


Bronnen:

– “Niet alle boeren blij met open dagen supermarkt,” Nieuwsuur 18 augustus 2012 (http://nieuwsuur.nl/onderwerp/408175-niet-alle-boeren-blij-met-open-dagen-supermarkt.html).
– “Kritiek op Open Dagen AH,” Distrifood, 17 augustus 2012 (http://www.distrifood.nl/web/Nieuws/Formules/Formules-artikel-pagina/143577/Kritiek-op-Open-Dagen-AH.htm).
– “Open dagen Albert Heijn: geen varkenshouders en vleeskuikenhouders,” Boerderij (http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2012/7/Open-dagen-Albert-Heijn-geen-varkenshouders-en-vleeskuikenhouders-1042858W/).

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=524)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *