Winkelpersoneel en distributiewerkers komen op voor zichzelf

(13 juli 2012) De laatste tijd waren er (succesvolle) akties van winkelpersoneel en distributiewerkers voor verbetering van hun positie, voor het nakomen van de cao en tegen slechte behandeling.  In sommige gevallen kregen ze steun van klanten. (C1000 in Leek; Jumbo De Mheen in Apeldoorn; Albert Heijn Vos in Haarlem; distributiewerkers Jumbo/C1000; AH distributiecentrum Tilburg)

C1000, Leek:

Op 4 juli overhandigde een delegatie van werknemers van C1000 te Leek een petitie aan de eigenaren en franchisehouders, de heer en mevrouw Willemse. Hun eisen: respect, werken zonder intimidatie en naleving van de cao. Naast vakbondsvertegenwoordigers van FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond waren er ook heel veel klanten gekomen om het personeel te steunen.

Sinds de familie Willemse vorig jaar het filiaal overnam, is er veel veranderd. De buurtsuper was een begrip voor klanten uit de wijde omgeving ondermeer door de hoge mate van motivatie van het personeel, de goede sfeer en service. De werkdruk is sindsdien drastisch verhoogd en er eis nog maar weinig tijd en aandacht voor de klanten. Ook is het ziekteverzuim enorm gestegen. Verder rommelt de familie Willemse met de gewerkte uren en worden werknemers geïntimideerd. Het personeel maakt zich zorgen over de dalende omzet en het verlies aan klanten door de slechtere service.

Meer in: “Maat vol voor werknemers C1000 Leek, klanten komen massaal hun steun betuigen,” 4 juli 2012, FNV Bondgenoten.


C1000 De Mheen, Apeldoorn

Sinds de openbare petitie-aanbieding op 12 mei zijn er twee gesprekken geweest tussen jonge werknemers en werkgever Bredewout van C1000 De Mheen in Apeldoorn.  Alle “onduidelijkheden” zouden inmiddels uit de wereld zijn geholpen. Volgens de werkgever zullen “alle punten die opgelost moeten worden, medio juli 2012 gereed zijn”. Zo wordt met terugwerkende kracht de inschaling van een aantal jongeren naar boven worden bijgesteld. Verder zal cao op alle punten worden nageleefd. De aanleg van een afgesloten fietsenstalling blijkt niet realiseerbaar, maar er komt wel een plek met camarabewaking waar de fietsen kunnen staan. De communicatie naar en van de werkvloer zal voortaan beter gestructureerd worden. Leidinggevenden moeten een opleiding te volgen over intimidatie en stijl van leidinggeven.

Alleen door solidariteit en actievoeren kwam deze doorbaak tot stand. De cao wordt nageleefd en de werknemers zijn nu volwaardige gesprekspartner van de leiding.

Meer in: “Jongeren C1000 Apeldoorn boeken succes door solidariteit,” 25 juni 2012, FNV Bondgenoten.
(Zie ook: “Petitie aan C1000-franchisehouder: jonge werknemers eisen respect en naleving cao,” 16 mei 2012, Supermacht)

Albert Heijn Vos, Haarlem

Op zaterdag 7 juli overhandigde een delegatie van ongeveer 40 jonge werknemers van Albert Heijn Vos te Haarlem een petitie aan regiomanager Hans Greven. De vakkenvullers en caissières willen dat ze met respect worden behandeld en dat ze krijgen waar ze recht op hebben. De petitie is door zo’n 100 werknemers ondertekend. Ze willen parttime-contracten in plaats van de huidige nuluren-contracten. Ook moeten werknemers die minder dan 12 uur per week werken, net als de rest, toeslagen krijgen voor avond- en zaterdagwerk, en een uitkering bij ziekte. De franchisehouders. de gebroeders Vos, moeten ook zorgen voor een veilige en gezondere werkomgeving. Zo willen de jongeren een training over hoe om te gaan met diefstal. Verder is er nog wat te verbeteren aan transport en aircponditioning.
Er willen dat er voor 20 juli overleg plaatsvindt met FNV Bondgenoten.

Meer in: “Jonge werknemers voelen zich in de bonus gezet bij AH Vos in Haarlem,” 4 juli 2012, FNV Bondgenoten.
En in: “Repect en waardering,” 9 juli 2012, Haarlems Weekblad.

 

Distributiewerkers Jumbo/C1000

Op dinsdag 12 juni voerden zo’n 150 distributiecentrumwerkers van Jumbo/C1000 actie tijdens de vierde onderhandelingsronde tussen FNV Bondgenoten en Jumbo over een sociaal plan. Ze eisten een baangarantie en een normale vergoeding voor bijscholing of opleiding en bij gedwongen ontslag. De aangekondigde reorganisatie heeft grote gevolgen voor velen van hen. Voor een deel van de werknemers betekent dat opnieuw intern solliciteren of een enorme reistijd voor lief nemen. Anderen moeten elders werk vinden of raakt zelfs de baan kwijt. Dat wat Jumbo tot dan toe in ruil heeft geboden, wordt beschouwd als “gebakken lucht”. FNV Bondgenoten eiste namens de DC-werkers dat er zo min mogelijk gedwongen ontslagen vallen, dat er een goede werk-naar-werk begeleiding komt en geen verslechtering van arbeidsvoorwaarden.

Twee weken later, op 27 juni, konden de distributiewerkers hun eisen verzilveren: Jumbo heeft een baangarantie afgegeven tot en met 31 december 2015 en zal zich ook inspannen voor de herplaatsing dan wel werk-naar-werk begeleiding van werknemers met bepaalde tijd contracten en uitzendkrachten. Het succes komt volgens FNV Bondgenoten, de vakbond van DC-werkers, geheel op het conto van de werknemers zelf.

Meer in: “Succesvolle distributiewerkers Jumbo/C1000 dwingen baangarantie af,” 27 juni 2012, FNV Bondgenoten.
En in: “Actie distributiecentrumwerkers Jumbo/C1000 voor sociaal plan,” 11 juni 2012, FNV Bondgenoten.

AH distributiecentrum, Tilburg

Op 6 juli vroegen de werkers van het Albert Heijn distributiecentrum te Tilburg In een open sollicitatiebrief aan sitemanager Stefan Derksen om meer werkuren. Zo kunnen ze meer geld overhouden, bijvoorbeeld om een studie te kunnen financieren. De 8 uur per week die de meesten van hen werken is te weinig om een studie te bekostigen. Meer uren per week betekent meer loon, maar ook het recht op de toeslagen die parttimers met een contract van meer dan 8 uur wel krijgen.

Deze eis kan volgens FNV Bondgenoten worden ingewilligd als het management minder gebruik zou maken van uitzendkrachten. FNV Bondgenoten-bestuurder Marcel Nuyten: “Steeds meer mensen werken in de AH DC’s op uitzendbasis of tijdelijke, korte of parttime contracten. Nu worden deze vaak kleine parttime contracten verder opgeknipt in eendaags contracten. Met een baan van hooguit acht uur kan iemand economisch niet zelfstandig zijn. ‘Flex’ is het toverwoord voor werkgevers, maar de flexwerker zelf wil juist meer zekerheid en bij voorkeur een vast contract. Wij willen geen Amerikaanse toestanden waar mensen 2 à 3 parttime baantjes nodig hebben om rond te kunnen komen. Dat is een sociale woestijn die wij niet willen.”

Meer in: “Werkers AH distributiecentrum Tilburg solliciteren voor meer financiële draagkracht,” 4 juli 2012, FNV Bondgenoten.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=514)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.