The People´s Supermarket (London) gaat UK-wide

(13 juli 2012) De People´s Supermarket – een coöperatieve winkel in hartje London die op 1 juni 2010 haar deuren opende – is een partnerschap aangegaan met de internationale gemakswinkelketen SPAR. A.F Blakemore SPAR zal de groothandelsdistributie van kruidenierswaren voor zijn rekening nemen. Dit maakt de ontwikkeling van een nieuw soort sociale franchising mogelijk waardoor ook elders in de UK People´s Supermarkets kunnen worden opgezet.

Onderdeel van het nieuwe community-private partnerschap is de aanpassing van de winkelinrichting, een nieuwe koeling, betere ICT- and kassasystemen, training en marketing-ondersteuning.

De People´s Supermarket blijft een coöperatie door en voor leden die de gemeenschap voorziet van betaalbare en verse producten van hoge kwaliteit van kleine, lokale en onafhankelijke leveranciers. In de winkel werken 19 mensen en er zijn bijna 500 leden. Het is opgericht naar voorbeeld van een coöp in New York City.

In maart werd bekend dat er een positief jaarsaldo is van ongeveer 1,2 miljoen pound. Onderwijl is de coöp bijna over gegaan naar een zogenaamde IPS Community Benefit Society. (Zie ook de Mission Statement).

Kate Bull van The People´s Supermarket: “De samenwerking met A F Blakemore verzekert onze toekomst in de wijk Holbron, maar het staat ook toe om een nieuwe vorm van sociale franchising te ontwikkelen op basis waarvan we kunnen samenwerken met andere gemeenschappen zodat er in het hele land People´s Supermarkets kunnen worden opgezet.”  Louis Drake van A F Blakemore: “Samenwerking met The People´s Supermarket is een heel mooie gelegenheid voor ons. Onze visies komen zeer wel overeen en we zijn beide ondersteuners van plaatselijke gemeenschappen. We zijn er erg blij mee en zien uit naar de voortgang van het partnerschap.”

Tijdens de Olympische Spelen zal The People´s Supermarket samen met Co-operatives UK activiteiten ontplooien om de gedachte van een coöperatieve economie in de UK te promoten. Dit jaar is het VN Jaar van de Coöperatie.

Bronnen:
– “The People´s Supermarket – History
– “New TPS-SPAR partnership launched,” 25 juni 2012, The People´s Supermarket.
Zie ook: “Londen: De ‘supermarkt van en voor het volk’,” 19 november 2010, Supermacht.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=516)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.