“Sociale supermarkt” geopend in Almere

(13 juli 2012) Mensen met een laag inkomen uit Almere kunnen hun wekelijkse boodschappen doen in de “sociale supermarkt” in Almere Haven. Het is een initiatief van het Voedsel Loket Almere.

Hierdoor kunnen arme gezinnen nu met een opgeladen chipknip zelf de wekelijkse boodschappen kiezen en deze afrekenen bij de kassa. De gedachte is dat mensen door zelf boodschappen te doen in de supermarkt, niet zo snel in een sociaal isolement terecht komen. Voorheen werden er voedselpakketten aan huis bezorgd.

Het Voedsel Loket Almere ondersteunt jaarlijks 1.000 gezinnen. Wie in aanmerking komt voor hulp door het voedselloket krijgt een pasje met daarop een bepaald budget. Met dit pasje kan iemand 1x per week boodschappen komen doen. De levensmiddelen in de winkel van Voedsel Loket Almere zijn voornamelijk gezond en houdbaar. Er is altijd brood en regelmatig zijn er verse groenten.

Het bedrag op het pasje is afhankelijk van de situatie en de gezinssamenstelling van de aanvrager. Het budget is 1 maand geldig en op de laatste dag vervalt het eventuele restant. Op elke 1e dag van de volgende maand wordt een nieuw bedrag gestort. Als het maandbudget op is, kan er niets meer in de winkel mee worden gekocht. Contant geld wordt niet geaccepteerd. De prijzen van producten in de winkel komen min of meer overeen met die van huismerk-producten in een normale supermarkt.

De inzet van Voedsel LOket Almere is om gezinnen zo snel mogelijk weer financieel zelfstandig te maken.

Bron: “Almere: Sociale supermarkt geopend,” 6 juli 2012, Omroep Flevoland.
Er zijn video- en audio-opnamen te vinden in het artikel.
Zie ook: “Sociale supermarkt officieel geopend,” 29 juni 2012, Omroep Flevoland (met weer andere reacties van lezers)

Vergelijkbare initiatieven elders

De voedselbank in Amsterdam-Oost heeft vorig jaar besloten om geen kant en klare pakketten meer uit te delen. De “klanten” kunnen sindsdien zelf een keus maken in de voedselbank-supermarkt.
Zie: “Voedselbank Amsterdam-Oost wordt supermarkt,” 8 mei 2011, RTNVH

In België en Helmond gaat de voedselverstrekking ook via een sociale supermarkt. Dit is een voorbeeld geweest voor het initiatief in Almere.
Zie: “Voedselloket opent sociale supermarkt,” 24 november 2011, Dichtbij; Stichting Super Sociaal; “Vijfde sociale supermarkt opent deuren in Mechelen“; en “Voedselbedeling’ in Turnhout

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=517)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.