Carrefour verplicht om overgebleven producten aan kansarmen te schenken

(13 juli 2012) De Carrefour-supermarkt in het Waalse Herstal werd bij de vernieuwing van zijn vergunning door de burgemeester verplicht gesteld om alle niet-verkochte voedingswaren aan verenigingen voor kansarmen te schenken. Een initiatief dat wellicht elders in Wallonië navolging krijgt…

In een interview met het blad l’Avenir vertelt burgemeester Frédéric Daerden dat hij als europarlementariër vaak in aanraking komt met de voedselhulpproblematiek. De vergunning-update van Carrefour leek hem de ideale kans om iets te doen aan de situatie van arme gezinnen in zijn gemeente. Deze maatregel vermindert de dagelijks verkwisting van overgebleven voedingsmiddelen in de super. Het versterkt ook de financiële positie (en de voorraden) van de plaatselijke voedselbank. Daerden: ‘De supermarkt moet intern ruimte voorzien voor de onverkochte waren en de verenigingen zijn vrij om ze daarna op te halen’. Er zijn al twee verenigingen geïnteresseerd om mee te doen: Espoir et fraternité en La Cordée.

De burgemeester denkt dat dit initiatief geschikt is om in de hele regio van Luik te worden overgenomen. Hij heeft positieve geluiden daarover gehoord van collega’s.

In zijn eigen gemeente wil hij niet alleen de verplichting laten opnemen in vergunningen van heel grote supermarkten als Carrefour, maar ook in die van middelgrote supers.

Bronnen:
– “Gemeente verplicht supermarkt kansarmen te helpen,” 12 juli 2012, Standaard.
– “Herstal: les supermarchés obligés d’aider les démunis,” 12 juli 2012, Avenir.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=515)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.