Verse groente en fruit op straatmarkt goedkoper dan in supermarkt (UK)

(3 juni 2012) Onderzoek toont aan dat verse groente en fruit op de markt (in Groot Brittannië) veel goedkoper is dan in de supermarkt. Dat geldt zelfs voor de ‘koopjes’ in de super.

Volgens Mark Atkinson – hoofd marketeer voor een van de meest populaire straatmarkten in London – betaalt de consument gemiddeld 32% minder voor verse groente en fruit op de straatmarkt dan in de vier grote Britse supermakten (Tesco, Sainsbury’s, Asda en Morrisons). Volgens hem vallen zelfs de supermarktaanbiedingen van groenten en fruit over het algemeen nog duurder uit. Dat geldt zowel voor lokale seizoensproducten als voor sommige tropische producten. Desondanks komen veel mensen af op de kortingsacties en kopen dan vaak zelfs meer dan dat ze eigenlijk nodig hebben.

Twee Britse media – This is Money en MailOnline – gingen na of de bewering over de prijsverschillen klopt. Ze concluderen dat het klopt en dat de prijsverschillen voor sommige producten zelfs groter zijn dan 32%.

Volgens de schrijfster van het ThisisMoney-artikel is het ironisch te noemen, dat er steeds meer groente- en fruitmarkten verdwijnen door de groeiende dominantie en populariteit van supermarkten en dat zelfs de prijsstijgingen in de supermarkten die trend niet hebben kunnen stoppen.

Ze geeft tips over het kopen op de straatmarkt:

– koop regelmatig op de straatmarkt en leer de marktkooplieden kennen. Ze zien je graag terugkomen;
– vraag hen of het uitgestelde product snel moet worden opgegeten of kan worden bewaard;
– maak een boodschappenlijst voor de hele week en zorg ervoor dat je een deel alvast kunt koken en invriezen;
– koop alleen dat wat je nodig hebt zodat je niets hoeft weg te gooien;
– koop bij voorkeur producten die los en naar gewicht worden verkocht zodat je precies kunt aangeven hoeveel je nodig hebt;
– ga vroeger op pad als het een warme dag wordt zodat je boodschappen verser blijven;
– denk er goed over na hoe je niet-voorverpakte prodcuten vers kunt bewaren;
– aan het eind van de week – op zaterdagmiddag – wordt rijpe groente en fruit vaak goedkoper aangeboden, zodat het goed shoppen is voor ingrediënten voor vruchtensapjes, salades, soepen en dergelijke.

Bronnen:
– “VK: Groente en fruit goedkoper op de markt,” AGF, 1 juni 2012.
– “Can shoppers really save ‘32%’ on fruit & veg by shunning supermarkets for street markets? We test the claim,” Thisismoney, 25 mei 2012.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=511)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *