Foodwatch: Verkiezing van het meest misleidende product uit de supermarkt

(29 mei 2012) Tot 11 juni kan worden gestemd voor het Gouden Windei van Food Watch, ofwel op het meest miusleidende product van dit jaar. De kandidaten zijn: Peijnenburg Complete Start Vezels, Hero Fruit & Co Multifruit, Slankie Smeerkaas Magere Ham, Zonnatura avondmelange oplosthee en Becel Pro-activ. De winnaar van 2010 en 2011: resp. Actimel van Danone en Blue Band Goede Start van Unilever.

Foodwatch onderzoekt wat er écht in uw eten zit en roept de consument op om in actie te komen vóór eerlijke voeding in plaats van misleidende marketing. Foodwatch stelt voortdurend misleidende marketing aan de kaak en organiseert protestacties waaraan iedereen kan meedoen.Veel levensmiddelenfabrikanten misleiden consumenten met reclamespotjes op televisie over zogenaamde oplossingen voor gezondheidsproblemen, aldus de consumentenorganisatie. Eenmaal per jaar reikt ze het ‘Gouden Windei’ uit aan de producent die het meest misleidende voedselproduct in de markt heeft gezet. Dit jaar zijn vijf producten genomineerd en er kan worden gekozen tot 11 juni (dat kan hier met Flash en hier zonder Fash) . De uitslag is op 12 juni.

De vijf genomineerden van 2012 zijn:

* Peijnenburg Complete Start Vezels. Foodwatch: vezels grotendeels nep, 8 verstopte E-nummers en 8 soorten suiker. Ook zit er de schadelijke stof acrylamide in.

* Hero Fruit & Co Multifruit. FoodWatch: voornamelijk druifconcentraat met water. De natuurlijke vitamines zijn vervangen door kunstmatige. Bevat 3 antioxidanten. En de zogenaamde bifido-vezels zijn in werkelijkheid polydextrose of E1200.

* Slankie Smeerkaas Magere Ham. Food Watch:  Weliswaar minder vet, maar ook zonder de goede vitamines A en D. Bovendien zit er suiker in.

* Zonnatura avondmelange oplosthee. Food Watch: bestaat voor 94,4 % uit suiker. De avondmelange is niet biologisch ondanks de bewering van de producent. Ook de druivensuiker is chemisch gefabriceerd.

* Becel Pro-activ. Food Watch: Unilever beweert in samenwerking met De Hartstichting dat Becel Pro-activ het risico op hart- en vaatziekten verkleint, en moedigt cholesterolpatiënten aan om zelf te dokteren door Becel Pro-activ op brood te smeren. Volgens Foodwatch zijn er juist aanwijzingen dat Becel Pro-activ het risico op hart- en vaatziekten en aderverkalking verhoogt.

Bronnen:
– “Gouden Windei 2012“, Food Watch.
– “Wie is de grootste misleider van 2012?”, Food Watch.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=510)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *