Petitie aan C1000-franchisehouder: jonge werknemers eisen respect en naleving cao

(15 mei 2012)(Update 140429) Op 12 mei las een vertegenwoordiger van FNV Bondgenoten een petitie voor aan de eigenaar van C1000 De Mheen in Apeldoorn. Hierin beklagen zo’n 75 jonge medewerkers van de winkel zich over intimidatie en het niet naleven van de cao. Eigenaar Bredewout zei daarna toe – zoals was geëist – dat hij vóór 1 juni met de vakbond zal overleggen om een eind te maken aan deze situatie.

In de petitie staan stevige klachten over de winkelmanager. Hij zou geen respect tonen voor het personeel. Voorbeeld: hij wil niet ingaan op verbeteringsvoorstellen, luister zelfs niet, maar snauwt af. Ook wachten de jongeren al twee jaar op een beloofde fietsenstalling zodat hun fietsen niet steeds buiten worden vernield. De werknemers voelen zich geintimideerd en hun werkplezier wordt erdoor verknald.

Verder worden ze in een te lage schaal gehouden. Dat komt neer op onderbetaling, ondanks de opgebouwde ervaring en de mate van verantwoordelijkheden die ze op zich moeten nemen. In het C1000-filiaal werken zo’n 120 werknemers. Tweederde van hen zijn tussen de 15 en 20 jaar oud en hebben veelal tijdelijke, parttime contracten of nul-urencontracten.

In de petitie eisen ze een respectvolle en eerlijke behandeling en een eind aan de intimidatie. Ook moet aan hen het juiste salaris worden betaald.
Tevens moet eigenaar Bredewout voor 1 juni in overleg gaan met FNV Bondgenoten om een eind te maken aan de huidige situatie op de winkelvloer.
Volgens een van hen: “Het werken in dit filiaal kan volgens ons ‘C1000 x beter’.

Aan de eigenaar werd op 12 mei ten overstaan van klanten luid de petitie voorgelezen. Hij was daarmee niet mee in zijn sas, zo meldt Stentor (zie ook de foto in die krant…). Bredewout stemde in met de eis om te gaan praten met de vakbond. Het is afwachten of dat gesprek doorgaat en of het tot verbetering leidt.

In elk geval heeft de berichtgeving in de emailedities van een paar plaatselijke kranten heel veel steun opgeleverd voor de actievoerders. Sommige mailschrijvers bevestigen de klachten uit eigen ervaring of uit die van hun kinderen.

Update pers:
Bij de ondernemers van C1000 is onvrede ontstaan over een compensatieregeling die voormalige Jumbo-ondernemers kunnen krijgen wanneer de inkomsten na de formule-overstap zouden dalen.
(Zie: ¨Onvrede bij ondernemers C1000,¨ RetailDetail, 29 april 2014.

Bronnen:
– “Supermarktjongeren C1000 De Mheen willen einde aan intimidatie,” Stentor, 13 mei 2012.
– “Jonge werknemers boos: ‘Het kan C1000 x beter’,” Apeldoorn Direct, 9 mei 2012.
– “Jonge werknemers willen Apeldoorns filiaal ‘C1000 x beter’ maken,” FNV Bondgenoten, 9 mei 2012.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=508)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *