Albert Heijn traineert cao-afspraak en komt ermee weg bij de rechter

(15 mei 2012) Albert Heijn is door de rechter in het gelijk gesteld in een zaak die door FNV Bondgenoten was aangespannen. Het bedrijf hoeft zich niet te houden aan afspraken over het verminderen van het aantal uitzendkrachten die opgenomen zijn in de vorige cao. FNV Bondgenotenbestuurder Nuyten: “AH mag dan wel juridisch hebben gewonnen maar keer op keer blijkt het bedrijf een onbetrouwbare gesprekspartner te zijn!

De voorzieningenrechter van de rechtbank Haarlem bepaalde op 11 mei dat supermarktketen Albert Heijn het percentage uitzendkrachten in de distributiecentra niet hoeft te verminderen tot maximaal 23%. FNV Bondgenoten had die geëist in een rechtzaak die het op 27 april had aangespannen tegen AH. De rechter vond echter dat de bond zich niet meer kon beroepen op de cao waarin hierover afspraken zijn gemaakt, omdat de looptijd daarvan is overschreden. Ook zouden er geen nadere harde afspraken zijn gemaakt tussen de twee.

AH: onbetrouwbare gesprekspartner

FNV Bondgenotenbestuurder Marcel Nuyten is teleurgesteld over de uitspraak. “Keer op keer blijkt Albert Heijn een onbetrouwbare gesprekspartner, en nu oordeelt de rechter dat er geen rechten kunnen worden ontleend aan de afspraak die wij in december 2010 maakten. Maar wij vinden ‘een man, een man – een woord, een woord’. De werknemers hebben weinig boodschap aan deze juridische spelletjes, want het gaat er uiteindelijk om dat Albert Heijn zich houdt aan zijn belofte om het aantal uitzendkrachten te verminderen.”

Werknemers willen vast contract

Tijdens een enquête vroeg Bondgenoten in maart aan uitzendkrachten of ze tevreden zijn met hun huidige status. Driekwart van hen wil liever een vast contract bij het bedrijf waar ze werken, of – als dat niet kan – bij het uitzendbureau. Binnen de distributiecentra van Albert Heijn werken veel uitzendkrachten langere tijd op dezelfde plek, maar zij kunnen geen aanspraak maken op opleiding en training zoals hun vaste collega’s. “Daarbij komt dat steeds meer mensen alleen op uitzendbasis of tijdelijke, korte of parttime contracten aan de slag kunnen. Zij hebben geen zicht op vast werk en dat betekent onzekerheid over het inkomen en bijvoorbeeld ook dat je geen huis kunt kopen,” aldus Nuijten.

FNV: ‘Gewoon Goed Werk’

Volgens FNV Bondgenoten werken er 3000 vaste krachten bij de zes distributiecentra en 1500 uitzendkrachten. De bond vindt dat juist een concern als AH een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft om meer mensen een volwaardige baan met perspectief te bieden. AH blijkt echter structureel steeds meer vaste contracten door kleine, tijdelijke parttime-contracten te vervangen, zowel in de distributiecentra als in de winkels. Bondgenoten vindt dat iedereen recht heeft op ‘Gewoon Goed Werk’, oftewel gelijke arbeidsvoorwaarden voor gelijk werk, gezond en veilig werk, met toegang tot sociale zekerheiden een fatsoenlijk pensioen. Mensen met onzekere contracten moeten beter worden beschermd en er moet meer worden geïnvesteerd in hun werkzekerheid, veiligheid, scholing en kinderopvang.

Hoogleraar: flexcontracten slecht voor economie

In oktober 2011 concludeerde Paul de Beer (hoogleraar arbeidsverhoudingen aan UvA) dat de overvloedige inzet door het bedrijfsleven van uitzendkrachten en tijdelijke contracten geen economisch voordeel oplevert. Zowel de economie als het bedrijfsleven heeft volgens hem op de lange termijn geen baat bij een hele grote flexibele schil.

De uitspraak van de rechter is hier te vinden.

Zie ook: Het hoofdstukje ‘FNV1’ in “Jaarvergadering: Ahold-top wijst vakbondseisen af ondanks stevige kritiek op beleid,” van Supermacht van 21 april 2012.

Bronnen:

– “Vakbond teleurgesteld over uitspraak rechter in kort geding tegen Albert Heijn,” FNV Bondgenoten, 11 mei 2012.
– “FNV Bondgenoten vraagt rechter Albert Heijn te dwingen percentage uitzendkrachten terug te dringen,” FNV Bondgenoten, 25 april 2012.
– “Uitzendkracht wil doorbetaling bij ziekte en zelfde beloning als vaste collega,” FNV Bondgenoten, 12 maart 2012.
– “Albert Heijn hoeft aandeel uitzendkrachten in distributiecentra niet terug te brengen,” FoodHolland, 14 mei 2012.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=507)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *