Zembla over voedselverspilling en houdbaarheidsdata

(9 maart 2012) Vanavond (9 maart) uitgezonden maar nog steeds te zien: een uitzending van Zembla over het weggooien van bruikbaar voedsel (en waarom), over (de onzin van) houdbaarheidsdata, over het streven naar duurzaamheid, en over skippers en “over datum eetclub”.

Op de verpakking van steeds meer producten die we in de winkel kopen staan houdbaarheidsdata. Dat heeft te maken met wetgeving, normen voor veiligheid en het vermijden van aansprakelijkheidsrisiko’s.  Er wordt heel veel eetbaar voedsel weggegooid!. Bijvoorbeeld door telersbedrijven en fabrikanten die tegemoet moeten komen aan de normen die supermarkten. Door supermarkten, die denken of merken dat ‘oude’ spullen niet meer verkoopbaar zijn. En door klanten die uitgaan van wat op het etiket staan en niet begrijpen dat veel voedsel juist heel lang houdbaar en bruikbaar is.

Langzamerhand beginnen mensen als Tristram Stuart, auteur van het boek “Waste” en vroeger containerduiker, gehoor te krijgen bij ondernemingen in de voedselketen met als inzet ‘minder weggooien en beter informeren’. In Noorwegen is er binnen korte tijd ketenbreed een nieuwe weg ingeslagen, op basis van onderlinge ‘groene’ concurrentie. In Nederland timmert Plus supermarkt-uitbater Bart Groesz aan de weg met transparantie en hergebruik.

Minder weggooien past in het straatje van ‘duurzaamheidsdenken’ en ‘groene’ imago’s. Maar ook in het Europees handelsbeleid dat ondermeer streeft naar verminderde afhankelijkheid van (landbouw)grondstoffen.

De meeste producten zijn heel lang (meer dan 10 jaar) houdbaar en bruikbaar zonder dat  de gezondheid gevaar loopt. Misschien dat kleur, smaak en consistentie wat verandert, maar dat is alles. Er zijn mensen die dagelijks de containers van restaurants en winkels nazoeken op bruikbaar eten en nooit iets hoeven te kopen… En in Amsterdam is er de “over datum eetclub”.

Voedingscentrum en de Wageningen Universiteit deden onderzoek. Gemiddeld wordt per jaar 44 kilo aan goed voedsel weggegooid per hoofd van de bevolking. Dat is negen procent van het eten dat we in huis halen, ofwel evenveel als 65 warme maaltijden per jaar. Onder het kopje “Documenten en links” op de Zembla-site zijn allerlei onderzoeksrapporten te vinden over het onderwerp.

De uitzending is nog hier en daar te zien.

Bron:Voedselverspilling – 9 maart 2012“, Zembla tv, 9 maart 2012.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=496)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *