Klantactie: roep Albert Heijn op om zich te houden aan gemaakte afspraken

tegel-ah

(6 maart 2012) Op 7 maarttegel-ah zijn vakbondsleden uit de VS en Nederland gestart met een serie regionale, publieksvriendelijke acties bij Albert Heijn.
In verschillende steden worden klanten geinformeerd over hoe AH om gaat met gemaakte afspraken met zijn personeel.
Gevraagd wordt om Albert Heijn op te roepen zich te houden aan die afspraken.

Vandaag, 7 maart, zijn vakbondsleden uit de VS (UFCW) en Nederland (FNV Bondgenoten) gestart met een serie regionale acties bij Albert Heijn. De acties lopen van 7 tot en met 10 maart in vestigingen in verschillende Nederlandse steden. De vakbonden zijn aanwezig om de AH-klanten ter plekke te informeren over hoe het bedrijf om gaat met gemaakte afspraken met zijn personeel. Ze vragen daarbij om Albert Heijn op te roepen zich te houden aan die afspraken.

Op woensdag 7 maart waren de filialen in Tilburg (Jan Heijnstraat) en Eindhoven (Limburglaan) aan de beurt. Op vrijdag 9 maart staan ze in Nijmegen (Sint Jacobslaan) en Maarssen en op zaterdag 10 maart in Zoetermeer en Rotterdam.

AH frustreert afspraken in Nederland

FNV Bondgenoten herinnert eraan dat werknemers van de AH-distributiecentra eind 2010 het werk enkele dagen neerlegden. Een van de eisen was meer vaste contracten. Daarna werd er een cao-akkoord afgesloten waarin Albert Heijn beloofde het aantal onzekere contracten – uitzendcontracten, parttimers en mensen met een contract voor bepaalde tijd – te verminderen danwel om te zetten in vaste contracten.

Toch maakt Albert Heijn volgens de bond weinig haast met het nakomen van die afspraken. Bondgenoten-bestuurder Marcel Nuyten voegt daaraan toe dat vakbondsleiders op de werkvloer worden tegengewerkt bij hun controle op naleving van de cao. Nuyten: “Dat is niet alleen respectloos naar de werknemers, maar ook Nederland onwaardig. Temeer omdat het concern maatschappelijk verantwoord ondernemen zo hoog in het vaandel heeft staan.

En is vakbondsvijandig in de VS

In de VS zijn werknemers- en vakbondsrechten helemaal niet vanzelfsprekend. Nuyten: “Werknemers die lid van een vakbond willen worden, worden geïntimideerd, tegengewerkt en gedwongen anti-vakbond bijeenkomsten bij te wonen.” Moederbedrijf Ahold houdt zich dus niet aan internationale afspraken die uitgaan van het recht op aansluiting bij een vakbond, het recht op een veilige werkomgeving en een actieve opstelling tegen fraude.

Ahold bezit een aantal supermarktketens in de VS (Stop & Shop New England, Stop & ShopNew York Metro, Giant Landover en Giant Carlisle) en heeft daar een online winkelonderneming.

Help mee: schrijf je eigen tegeltje-waarheid

FNV Bondgenoten voert ook op het internet aktie tegen deze wantoestand. Iedereen kan nu op de site Is dit Eerlijk? een tekst zetten op een oud-Hollandse tegeltje zodat AH ziet wat klanten en niet-klanten er over denken. Een voorbeeld (met dank aan Dina) staat bovenaan.

Bron:Nederlandse en Amerikaanse werknemers vragen klanten steun zodat Albert Heijn afspraken nakomt,” FNV Bondgenoten, 6 maart 2012.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=494)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *