10-11 maart: Zadenbeurs ‘Reclaim the Seeds’ (Amsterdam)

rts-logo

(12 februari 2012) Voordat alle zaden en planten weer de grond in kunnen, vindt in Amsterdam op 10 en 11 maart 2012 rts-logoeen vrije zadenbeurs plaats. Een evenement voor mensen met of zonder tuin(tje) waar zaden kunnen worden geruild, weggegeven en verkocht. Er is ook een uitgebreid programma met ondermeer workshops, films en debat.
Dit initiatief is gericht op het behoud van de diversiteit aan groente en andere voedselgewassen en om er voor te zorgen dat de zaden zoveel mogelijk uit handen blijven grote agro-bedrijven.

U bent uitgenodigd!

Zadenbeurs “Reclaim the Seeds”
10-11 maart 2012 – Plantage Doklaan 8, Amsterdam
Initiatief van ASEED Europe (actiegroep voor sociale rechtvaardigheid en het milieu die zich inzet voor diversiteit en duurzame landbouw).

Voordat komend jaar alle zaden en planten weer de grond in kunnen, vindt in het weekend van 10 en 11 maart 2012 in Amsterdam de zadenbeurs ‘Reclaim the Seeds’ plaats. Het wordt een evenement waar tuinders, mensen met een volkstuin en collectieven zaden kunnen ruilen, weggeven en verkopen. Hiermee willen we bereiken dat de diversiteit aan groente en andere voedselgewassen behouden blijft en dat de zaden uit handen blijven van grote agro-bedrijven. Er staan ook workshops, presentaties, debat, een informatiemarkt en een manifestatie op het programma. Het is nadrukkelijk ook een weekend voor mensen zonder tuin die wel geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

Programma:
Zaterdag 10 maart: “Think global”

Bij de zadenmarkt op zaterdag is er naast kraampjes met zaden uit Nederland ook een aantal collectieven uit het buitenland die zijn gespecialiseerd in het in stand houden en verspreiden van een grote diversiteit aan fruit- en groentegewassen. Ze hebben informatie over allerlei tuin- en landbouwgerelateerde onderwerpen, zowel heel praktisch als over de politieke kant van verhaal. Organisaties die al hebben toegezegd te komen, zijn: het Weizennotkomitee, de Godin/eetbaar landschap, de Bolster, de Oerakker, Boer Koekoek, historische tuinderij de Lentse Warmoezenier, stichting De Nieuwe Akker, Verein zur Erhaltung der Nutzpflanzenvielfalt, Pluk de Stad, Bifurcated Carrots, boerenbedrijf Ketelbroek, Gradinka Kruidentuinen, platform Aarde Boer Consument, Cityplot en Mobiation

Zondag 11 maart: “Act local”
Op zondag is er meer aandacht voor initiatieven om meer lokaal en regionaal voedsel in de stad te krijgen. Met presentaties van lokale voedselinitiatieven en uitwisselingen van ervaringen, praktische workshops, films en een actie.

Doelstelling en achtergrond:

Reclaim the Seeds wil met de zadenbeurs bijdragen aan:
– het in stand houden van de keuze en diversiteit van voedselgewassen;
– het ondersteunen van de organisaties en individuen die zich hier mee bezig houden,
– het onder de aandacht brengen van het belang van soortendiversiteit voor landbouw en klimaat;
– het bijeenbrengen van belangstellenden en degenen die actief met zadendiversiteit bezig zijn in Nederland; en
– het betrekken van meer mensen bij het zelf gebruiken van vrije zaden en mogelijk zelfs actief bewaren en uitwisselen van zaadgoed.

Wij steunen de Europese campagne voor Zaadgoedsoevereiniteit. Zaden zijn de oorsprong van ons voedsel. Toegang tot en diversiteit van zaden is van levensbelang. Centraal in het plenaire debat tijdens het weekend staat het begrip zaadgoedsoevereiniteit – nu en in de toekomst.

Het project draait om zaden en diversiteit in de landbouw. Willen we duurzaam voedsel produceren dan hebben we niets aan energieslurpende industriële mono-variëteiten. De toekomst is aan efficiënte en bestendige rassen, zoals die aan ons zijn doorgegeven door de generaties heen. Zelfgekweekte zaden zijn zeer divers waardoor ze zich gemakkelijk aanpassen aan steeds veranderende omstandigheden. Maar klimaatbestendige en klimaatvriendelijke gewassen blijken nog maar dun gezaaid. Recente ontwikkelingen op de Nederlandse en internationale zadenmarkt hebben geleid tot marktconcentratie en steeds minder variëteit. Ook het aanbod van biologisch zaaizaad laat te wensen over. Ondertussen worden door de Europese regelgeving de mogelijkheden voor boer voor onafhankelijke teelt en veredeling steeds beperkter.
Ongemerkt worden intussen Europese patenten verleend op steeds meer gangbare groente- en fruitvariëteiten. Het zijn ontwikkelingen die in Nederland – een van de belangrijkste producenten van groentezaad ter wereld – veel meer aandacht verdienen.

Inspiratie voor deze Nederlandse beurs deden we op bij de internationale zadenbeurs voorjaar 2011 in Brussel. De deelnemers waren particuliere en professionele biotuinders, veredelaars als het Franse Kokopelli, maar ook vertegenwoordigers van lokale ‘seedsavers’ initiatieven als Seedy Sunday uit Engeland. En ook hier waren workshops en discussies over politieke ontwikkelingen en actiecampagnes. Op de website van het Seed Sovereignty netwerk (http://www.seed-sovereignty.org) is een uitgebreid verslag van deze dag te vinden, evenals veel achtergrondinformatie over het onderwerp.

De tijd is rijp voor een Nederlandse zadenbeurs, een gelegenheid om tot vruchtbare samenwerking te komen.

Reserveren, deelname en vragen:
* Voor een plekje op de zadenmarkt, een infostand, een bijdrage aan het programma, aanmelden of andere vragen, kun je contact opnemen
via reclaimtheseeds [at] aseed [dot] net. Maar je kunt ook gewoon langskomen op 10 en 11 maart!
De zadenmarkt op zaterdag begint om 11 uur.
* Voor meer informatie, voor weblinks, contactformulier en het programma: kijk op de website  http://www.reclaimtheseeds.nl
* Deelname aan de markt en de rest van het weekend is gratis.
(Als non-profit organisatie hebben we een bescheiden budget. Donaties voor het project zijn uiteraard meer dan welkom!)
* Brochure over monopolisering van de zadenindustrie (“Wie wind zaait zal storm oogsten“)

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=487)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *