Vrijspraak Muffinman: voedsel halen uit afvalcontainers alleen met toestemming…

(9 februari 2012) De Belgische freeganist Steven De Geynst – alias de ‘Muffinman’ – is gisteren vrijgesproken. De aanklacht wegens diefstal van muffins is afgewezen. Maar de uitspraak betekent ook dat voedsel wegnemen uit afvalcontainers alleen is toegestaan als er sprake is of was van (mondelinge) toestemming…

Het Gentse hof van beroep sprak de Belg Steven De Geynst gisteren vrij van het stelen van 2 zakjes misbakken muffins uit een afvalcontainer van een supermarkt in die plaats. De man haalde jarenlang met toestemming bruikbaar voedsel uit de containers van het bedrijf voor eigen gebruik en om uit te delen aan voedselbanken en om mee te koken in volkskeukens. Op die manier protesteerde hij tegen de wegwerpmaatschappij. Het bedrijf wilde dit op gegeven moment blijkbaar stopzetten, maar heeft dat niet duidelijk kenbaar gemaakt aan de ‘containerduiker’. Daardoor kon het supermarktconcern niet aantonen dat het om diefstal zou gaan en werd de muffinman op basis van twijfel vrijgesproken.

Het hof benadrukte dat de muffins nog eigendom waren van de supermarkt, want de container stond op privéterrein. Het blijft eigendom van de supermarkt totdat het wordt opgehaald door een afvalophaalbedrijf.

Volgens de advocaat van de Muffinman, Frank Scheerlinck, betekent deze uitspraak dus niet dat iedereen nu zomaar afval uit de container mag halen. “Als de container op een afgeschermde plaats staat en zonder eventuele afspraak met het personeel heeft niemand iets in de container te zoeken en kan wel van diefstal worden gesproken.”

Bron:Vrijspraak Muffinman (helaas) geen vrijgeleide om voedsel uit afvalcontainers te halen,” De Wereldmorgen, 8 februari 2012

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=484)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *