Enorme ophef over mogelijke belastingvlucht Pingo Doce: kopersstaking dreigt

(11 januari 2012) Portugese consumenten zijn heel kwaad over de voorgenomen belastingontduiking door de eigenaar van Pingo Doce-supermarkten en dreigen met een boykot.

Portugese consumenten zijn woedend over het besluit van eigenaar Jerónimo Martins van de supermarktketen Pingo Doce om zijn holding (Grupo Jerónimo Martins) over te plaatsen naar Nederland. (Zie ook het artikel “Baas ontduikt belastingen via joint-venture met Ahold, werknemers willen ook hun deel” elders op de Supermacht-website). Op internetfora is ondermeer te lezen: “We worden al flink getroffen door de crisis. Dan kunnen we niet hebben dat een bedrijf naar het buitenland vlucht om hier geen belasting meer te betalen.” Er waren oproepen bij om alle 364 Pingo Doce-winkels te boykotten en ook werd de eigenaar een ‘verrader’ genoemd.

Via pamfletten die bij de Pingo Doce-winkels worden uitgedeeld, benadrukt de eigenaar echter dat het bedrijf in Portugal belasting zal blijven betalen. De berichtgeving in de pers zou “zeer onnauwkeurig” zijn geweest. In het pamflet wordt opgemerkt dat alle werknemersbelastingen en sociale afdrachten aan de Portugese staat zullen blijven worden betaald. En ook dat zowel het kantoor van Pingo Doce als het hoofdkantoor van de eigenaar in Portugal gevestigd zullen blijven. “Alles wat u hoort of leest dat het tegendeel beweert, is zonder enige twijfel foutief en/of demogogisch,” aldus de pamflet-tekst.

Martins liet eerder voor de Securities Markt Commissie weten dat het Portugese bedrijf Manuel Francisco dos Santos op 30 december vorig jaar ruim 56% van de aandelen in de holding verkocht aan de in Nederland gevestigde dochteronderneming SGPS Manuel Francisco dos Santos BV. Martins vertelde dat hij het hoofdkwartier van zijn holding wil overbrengen naar Nederland omdat hij bang is dat Portugal binnenkort uit de eurozone zal stappen. Ook zouden de Portugese banken zijn bedrijf niet willen voorzien van kredieten. Dat zou de stabiliteit van zijn bedrijf niet ten goede komen.

Op 6 januari werd de zaak besproken in het Portugese parlement en de premier verzekerde de leden dat de Belasting en Douane Autoriteit de kwestie zou uitzoeken.

Nederland belastingparadijs (voor multinationals)…

Volgens de Algarve Daily had tussen januari en oktober 2011 bijna 70% van alle buitenlandse investeringen vanuit Portugal Nederland als bestemming, bij elkaar zo’n 6,6 miljoen euro. De meeste bedrijven uit de Portuguese aandelenindex, de PSI 20, hebben dochterondernemingen in Nederland. Zo is Jerónimo Martins bijvoorbeeld al eigenaar van de Poolse supermarktketen Biedronka met hoofdkwartier in Rotterdam.

Nederland is een van de meest aantrekkelijke Europese landen voor de belastingopzet van multinationale ondernemingen. De inkomensbelasting is relatief laag (25.5%) en hier gevestigde bedrijven hoeven geen belasting te betalen over kapitaalwinsten en uitgekeerde dividend. Door de vele bilaterale belastingovereenkomsten van Nederland met landen over de hele wereld wordt voorkomen dat multinationals die internationaal handeldrijven dubbel worden aangeslagen voor belastingen.

De voorzitter van de Jerónimo Martins holding houdt desondanks vol dat het bedrijf net zoveel belasting zal afdragen in Portugal als daarvoor en dat de verhuizing naar Nederland alleen toe doel heeft om toegang te krijgen tot financiële investeringen.

Ahold

Pingo Doce is de grootste supermarktketen in Portugal. Het wordt bestuurd door JM Retail, een joint-venture maatschappij waarin Jerónimo Martins Holding SGPS (51%) en Ahold (49%) deelnemen. Deze joint-venture bestaat sinds 1992. Er werken ruim 25000 mensen bij het bedrijf. Website: http://www.pingodoce.pt/

Ahold dat een belang heeft van 49% in de holding van Martins, verwacht niet te zullen worden geraakt door eventuele negatieve gevolgen door deze kwestie.
Vanaf 2006 probeerde Ahold overigens zijn belang in Jéronimo Martins van de hand te doen. Maar in 2010 werd gemeld dat “JMR goed bijdraagt aan de winst en we willen het niet langer verkopen,” aldus de voormalige Ahold-topman John Rishton.

Bronnen:
– “Joint venture Ahold onder vuur,” Telegraaf, 10 januari 2012
– “Portugezen boos op Ahold-partner,” Levensmiddelenkrant, 10 januari 2012
– “Pingo Doce hands out leaflets to avoid boycott,” Algarve Daily, 8 januari 2012
– “Ahold haalt Portugese keten uit etalage,” Telegraaf, 8 maart 2010

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=476)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *