Steun voor Belgische ‘muffinman’ in hoger beroepszaak

voedselredden uit afvalcontainer supermarkt

voedselredden_uit_afvalcontainer_supermarkt(9 januari 2012) ‘Containerduiker’ Steven de Geynst op 3 februari kreeg veel steun van sympatisanten voor en tijdens zijn beroepszaak tegen een veroordeling uit 2010 wegens diefstal met geweld. Hij werd toen gearresteerd wegens het wegnemen van 2 zakjes muffins uit een afvalcontainer van een supermarkt. Uitspraak is op 8 februari.

Op 3 januari diende in Gent een beroepszaak tegen de Belgische Steven de Geynst, alias de muffin-man. Mei vorig jaar was deze tot 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens diefstal met geweld. Een paar maanden daarvoor had hij uit een afvalcontainer van een supermarkt 2 zakken muffins gehaald die net daarvoor waren weggegooid wegens overschrijding van de uiterste verkoopdatum. Er volgde een kleine schermutseling waarbij een supermarktmedewerker zijn duim verwondde, een feit dat als uitoefening van geweld wordt aangemerkt.

Voorafgaand aan de rechtszaak hield een paar tiental sympatisanten van De Geynst in het centrum van Gent een demonstratie tegen voedselverspilling. Daarna begeleidden ze hem tot in de rechtszaal. De officer van justitie bleef bij zijn eis; volgens hem blijven supermarkten verantwoordelijk voor hun afval totdat het wordt opgehaald door de afvalverwerker. Door het containerduiken zou de volksgezondheid in gevaar kunnen komen. De advokaat van De Geynst verklaarde echter dat de volksgezondheid niet in het geding is en dat het hier niet ging om diefstal aangezien de spullen al waren weggegooid. Verder is er volgens de verdediger geen sprake van geweld als je je verweert als iemand je op de grond gooit. De uitspraak wordt 8 februari verwacht.

De ‘muffinman’, of ook wel de ‘containerduiker’ genoemd, haalde al jarenlang bij dezelfde supermarkt in Rupelmonde weggegooid eten uit de afvalcontainers. In eerste instantie voor hem zelf en met toestemming van de uitbater van de winkel. Later deed hij dat vooral voor anderen. De Geynst: “Sommige weken was het een bestelwagen vol. Ik moest zoeken om het kwijt te geraken. Ik deelde pakketten uit in Rupelmonde en kocht koelkasten in de kringloopwinkel om alles te stockeren.” Hij ontkent ten stelligste dat hij het voedsel verkocht, zoals de supermarktleiding op een gegeven moment vermoedde. Hem werd verteld niet meer te komen. Maar hij deed dat toch omdat hij het absurd vindt dat goed voedsel wordt weggegooid. In overall en rubberlaarzen, met een mijnwerkerslampje op zijn hoofd dook hij dan de container in, deed de klep dicht en begon te zoeken en te sorteren.

Zijn arrestatie heeft veel persaandacht opgeleverd. Belgische supermarkten hebben als reactie daarop maatregelen tegen containerduiken genomen door het aanbrengen van hekken rond en sloten op afvalcontainers. En zelfs door met gif overgebleven voedsel ongeschikt te maken voor consumptie.

Ondertussen worden steeds meer voedseloverschotten bij supermarkten opgehaald door voedselbanken en is er aandacht voor voedselverspilling van de kant van overheden. Maar De Geynst is van mening dat er meer moet worden gekeken naar het systeem van de voedselproductie op zich dan naar zaken als de houdbaarheidsdata alleen.

De steungroep van De Geynst is te bereiken via email (steungroepmuffinman AT gmail.com) en facebook
Financiële steun (gerechtskosten) is meer dan welkom: tel 363–0491356–91

Voor meer informatie, zie:
– “De voedseldief” (reacties via facebook)
Videoverslag van demonstratie en proces op 3 januari 2012, JefMaes, 4 januari 2012:
– “Freeganism: Schatten uit de ‘afval’-container,” 3 mei 2010: reportage over de regelrechte opzettelijke verspilling van voeding in onze consumptiemaatschappij.

Bronnen:
– “‘Ik wou die muffins eerst niet meenemen’ – Containerduiker voor de rechter“, Standaard, 3 januari 2012
– “‘Muffinman is geen Robin Hood’,” Standaard, 3 januari 2012
– “Veel steun voor ‘muffin-man’,” Levensmiddelenkrant, 4 januari 2012
– “Muffin-man Steven De Geynst voor Hof van Beroep te Gent,” DeWereldMorgen, 29 december 2011

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=474)

Een gedachte over “Steun voor Belgische ‘muffinman’ in hoger beroepszaak

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *