Almere: Werknemers Albert Heijn voeren actie tegen intimidatie en misstanden door franchiser

(5 december 2011) Op 3 december voerden werknemers van Albert Heijn in Almere tegen franchiser Weernekers. Samen met Sint en Piet, en ondersteund door FNV Bondgenoten, boden ruim 50 medewerkers een petitie aan aan de dochter van dhr. Weernekers. De petitie was door 151 medewerkers ondertekend.

Omroep Flevoland maakte een reportage van de aktie, zie: “Protestactie werknemers Albert Heijn“.

Dhr. Weernekers is franchisehouder van vijf AH-vestigingen in Almere. Volgens de aktievoerders houdt hij zich niet aan CAO-afspraken en intimideert hij het personeel. Werknemers zouden bij ziekte bijvoorbeeld niet het salaris krijgen waar ze recht op hebben. Er is ook geen overzicht van het aantal gewerkte uren. Verder is het merendeel van het personeel in verkeerde schalen ingedeeld, waardoor ze al jaren te weinig betaald krijgen.

De medewerkers hebben al jaren klachten, maar durfden die niet of nauwelijks te uiten uit angst voor overplaatsing of niet-verlenging van hun contract. Dhr. Weernekers duldt volgens hen geen tegenspraak. Het uiten van kritiek wordt beloond met ontslag, zo meldt de FNV.

Petitie

In de petitie staan eisen over het uitbetalen van een juist salaris, het werken zonder intimidatie en het verkrijgen van duidelijkheid en inzicht over vakantie- en adv-uren. En over flexibiliteit in de vakantie-periode en een eerlijk ziektebeleid. De aktievoerders eisen nu een gesprek met dhr. Weernekers over de arbeidsomstandigheden.

Reacties

Uit reacties van mensen die het van dichtbij hebben meegemaakt of gehoord komt naar voren, dat:
– er al jarenlang wordt geklaagd bij de bedrijfsleiding zonder dat er iets verandert;
– er geen of te weinig loon of vakantiegeld wordt doorbetaald bij ziekte;
– dhr. Weernekers van alle opgebouwde ADV-dagen steeds een aantal (6 stuks) zelf zou inplannen;
– overuren nauwelijks worden geregistreerd en als dat wel gebeurt, dat ze dan vaak niet worden uitbetaald of dat ze worden opgespaard en uitgekeerd als verlofdagen;
– werknemers in veel gevallen op de loonstrook niet kunnen terugvinden hoeveel het totaal aantal gewerkte uren is;
– op de loonstrook niet duidelijk staat aangegeven hoeveel verlofdagen zijn opgenomen en hoeveel er nog over zijn;
– vakantiedagen verplicht moeten worden opgenomen in 3 blokken en dat vervolgens een aantal snipperdagen wordt afgenomen;
– dhr. Weernekers een soortgelijk arbeidsbeleid zou hebben gevoerd in zijn filiaal te Lelystad.

Verder wordt in het algemeen opgemerkt dat scholieren worden uitgebuit supermarkten, ook bij AH. Ze worden bijvoorbeeld niet (altijd) doorbetaald als ze ziek zijn, ook al moet dat wel, zelfs bij een 0-urencontract. “De kinderen weten dat niet en nemen genoegen met niet-doorbetalen. Want ze zijn bang dat ze eruit geschopt worden als ze ernaar vragen. Als ze het al weten…”

Dezelfde briefschrijver vindt het een schande hoe in Almere met de werknemers wordt omgegaan. Maar ook dat Albert Heijn dit soort wanpraktijken niet verbiedt en tegengaat.

Robert Kramer, die namens Weernekers met Almere Vandaag sprak, zei dat ze geen enkele klacht hebben gehad en dat ze dan ook verbaasd zijn. “Blijkbaar leeft er toch iets onder de werknemers. We willen een bijeenkomst organiseren om met het personeel in gesprek te gaan, daar staan we open voor,” aldus Kramer.

Bronnen:
– “Werknemers Albert Heijn Weernekers voeren actie,” FNV Bondgenoten, 3 december 2001
– “Werknemers AH Almere in actie [foto-update](verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=560),” Dichtbij, 3 december 2011
– “‘Franchisehouder intimideert personeel Albert Heijn-filialen’,” ORnet, 2 dec 2011
– “AH-baas intimideert personeel,” 1 december 2011

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=471)

2 gedachten over “Almere: Werknemers Albert Heijn voeren actie tegen intimidatie en misstanden door franchiser

  1. Ik werk ook sinds kort bij Albert Heijn en merk dat ze me steeds veel langer laten blijven dan waarvoor ik gecontracteerd ben. Bijvoorbeeld gisteren moest ik van 16 uur tot 18 uur werken. Ik mocht pas naar huis om 19.15 uur ! Er werd niet opgeschreven dat ik langer had gewerkt. Toen ik er naar vroeg gaven ze een vaag antwoord en ze vertelden dat dit hun ” huisregels ” zijn. Groet P (14 jaar )

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *