Voorstel Fair Produce Nederland: nieuw keurmerk voor (Nederlandse) landbouwproducten

(1 augustus 2011) Voorzitter Krouwel van de nieuwe stichting Fair Produce Nederland stelde eind juli voor om een keurmerk voor alle Nederlandse landbouw- en veeteeltproducten in te stellen. Het keurmerk moet leiden tot betere arbeidsomstandigheden, minder milieuvervuiling, betere volksgezondheid en een beter dierenwelzijn.

De eerste sector die volgens het keurmerk moet gaan werken is volgens hem de champignonteelt. Daar schort het nu aan goede arbeidsvoorwaarden en goede arbeidsomstandigheden.

Een samenwerkingsverband van vakbonden, telers, handelaren en LTO Nederland en Fair Produce Nederland zou dit initatief moeten dragen en “goedwillende” boeren en tuinders moeten vinden om het mee op te starten. Het gaat uit van zelfregulering en niet van een maatregel die van bovenaf wordt opgelegd.

Produceren volgens het keurmerk stelt weliswaar hoge eisen aan boeren en tuinders, maar het uiteindelijke resultaat is een einde aan oneerlijke concurrentie, aldus Krouwel. Ook zullen ze de hogere investeringen kunnen terugverdienen. Krouwel: “De praktijk bewijst dat de consument bereid is meer te betalen voor producten als die voldoen aan kenmerken van kwaliteit. Kijk maar naar de groei van biologische producten of van vlees dat door de Dierenbescherming wordt voorzien van een ster.”

Bron: “‘Nieuw keurmerk voor landbouwproducten’,” BNDeStem, 31 juli 2011

Zie verder:
– “Bart Jan Krouwel voorzitter Stichting Fair Produce Nederland
– “Straks ook faire trade champignons
– “FNV wil steun LTO keurmerk
– “LTO geen voorstander van sociaal keurmerk voor agrarische bedrijven
– “LTO wil met handel werken aan nieuw keurmerk

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=453)

Een gedachte over “Voorstel Fair Produce Nederland: nieuw keurmerk voor (Nederlandse) landbouwproducten

  1. #1 Maria Kiebêrt 28-12-2012 17:34
    U moet in uw reactie over de champignons niet naar anderen wijzen.
    Dat verzwakt uw positie en is niet fair.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.